Reklama

Reklama

Slovenský panteón


Alexander Dubček (E09)

(epizóda)
Slovensko, 2020, 45 min

Hrajú:

Alexander Dubček (a.z.)

Obsahy(1)

Alexander Dubček bol slovenským politikom, štátnikom a presvedčeným komunistom, ktorý ale nebol tradičným skostnateným straníckym funkcionárom. Plne vnímal zločiny svojich predchodcov a dokázal si získavať bežných ľudí. Pre mnohých je symbolom nádeje a pozitívnych zmien v komunistickom Československu – otcom myšlienky "socializmu s ľudskou tvárou". (RTVS)

(viac)

Recenzie (4)

majo25 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Veľmi ucelený životopisný obraz o socialistovi s ľudskou smejúcou sa tvárou. Nemôžem sa však zbaviť dojmu, že ho tvorcovia dokumentu v istých chvíľach chceli vidieť idealizovanejšie než bola realita. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Takzvaný dobrý komunista, náprotivok Husáka. Človek, ktorý si zaslúžil skončiť ako prvý novodobý demokratický prezident, no prednosť sa dala alkoholikovi. Možno by v takom prípade nedošlo ani k rozpadu republiky, ťažko povedať. Ale osobnosť Dubčeka v role československého prezidenta by podľa mňa v deväťdesiatych rokoch dokázala krotiť národnostné vášne. Dnes je to už v rovine hypotézy a zas treba uznať, že rozdelenie republiky veľmi prispelo k rozvoju česko-slovenských vzťahov, dnes sa už nikto nemôže na nikoho vyhovárať. ()

Galéria (8)

Reklama

Reklama