Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film skladajúci sa z troch príbehov ukazuje vojnu očami detí. V prvom z nich vystupuje niekoľkoročný chlapec, ktorý zablúdil pri svojom úteku so svojou rodinou z bombardovanej Varšavy. Pod svoje ochranné krídla ho vezme putujúci vojak z rozbitého pluku. Druhý príbeh je o osudoch troch bratov, ktorých otec bol zatknutý a odvezený do tábora. Chlapci sú ponechaní sami na seba a musia prežiť dobu okupácie. Záverečná časť sleduje udalosti v živote židovského dievčaťa, ktorej rodinu zavraždia Nemci... (bjjoba)

(viac)

Recenzie (3)

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Tři povídky - Na drodze, List z obózu a Kropla krwi - jsou bez výjimky citlivě natočené příběhy o dětech a válce (o bez výjimky velice sympatických dětech, jako by takové mohly být jen ve válce). Pokud si ještě vzpomenete na slavnou brněnskou písničku (Synkopy 61) "Válka je vůl", pak to shlédnutí tohoto filmu si ji můžete (s chutí) zazpívat. Pokud to uděláte, pak další komentáře jsou zbytečné. - Tak přece jenom po druhém shlédnutí: Přesto, že mě závěry filmů vesměs nezajímají, v tomto případě (na závěr žádné z povídek jsem si nepamatoval), to bylo nesnesitelné. Teď jen mohu znovu potvrdit vysokou kvalitu režie a dětských herců. ()

Fox85 

všetky recenzie používateľa

Všechny tři povídky jsou výtečné. Ani jedna zbytečně nezobrazuje smrt, ale přesto ji stále tušíme, jak tam číhá mimo záběr kamery. Poslední minuty všech povídek vypovídají o válce možná více než jiné válečné filmy nezvládnou za 2 hodiny ()

Reklama

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Rodný list nám predstavuje 3 rôzne príbehy z obdobia druhej svetovej vojny na poľskom území, ktorého cieľom bolo ukázať nemeckú inváziu do Poľska očami deti takmer rovnakého veku. Prvý z nich "Na ceste" je zasadený do obdobia začiatku 2. svetovej vojny, kedy dôjde v septembri 1939 k zničeniu poľského bojového pluku a je o vojakovi, ktorý zachránil dokumenty vojskového štábu. Teraz hľadá svoj pluk a spoločnosť mu robí chlapec, ktorý zase hľadá svoju matku s mladším bratom. Cestu im niekoľkokrát skrížia presúvajúce sa nemecké jednotky. Vojak v tom vidí svoje poslanie a bráni svoju zem a Janík zatiaľ utečie. Ďalší príbeh "List z tábora" je už z obdobia záveru roku 1942 a poukazuje na existenčné problémy poľskej rodiny v kontraste so sovietskymi vojnovými zajatcami, ktorí boli v zajatí v ich blízkosti. A posledný emočne najsilnejší je „Kvapka krvi“ z prostredia poľského sirotinca, kde si nemeckí dôstojníci vyberajú dievčatá na zvrhlý program Lebensborn (germanizácia poľských deti). Do tohto programu paradoxne zaradili aj židovské dievčatko. Všetky tri príbehy sa snažia postaviť bezbranné nechápajúce deti do vojnového konfliktu dospelých a upozorňujú na zlo a utrpenie, ktoré vojna pre nich predstavuje. Vykresľujú živý a smutný obraz porobeného Poľska počas vojny. Všetky poviedky nevytvárajú závery a je na každom, aby si ten svoj vytvoril sám podľa svojej fantázie. Pre mňa nečakane je film neobyčajným skvostom, ktorý je nevyhnutnosťou je diváka, ktorý si užíva filmy o vojne aj s očami detí. ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama