Reklama

Reklama

Malá morská víla

  • Česko Malá mořská víla (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malá morská víla je obľúbený rozprávkový príbeh Ariel, krásnej a temperamentnej mladej morskej víly s túžbou po dobrodružstve. Najmladšia z dcér kráľa Tritona a zároveň najodvážnejšia Ariel sa túži dozvedieť viac o svete mimo oceánu a počas návštevy hladiny sa zamiluje do temperamentného princa Erika. Hoci morské panny majú zakázané komunikovať s ľuďmi, Ariel nasleduje svoje srdce a uzavrie dohodu so zlou morskou čarodejnicou Ursulou, ktorá jej dá šancu zažiť život na súši a spoznať Erika, ale nakoniec ohrozí jej život  a korunu  a kráľovstvo jej otca kráľa Trittona. (CinemArt SK)

(viac)

Zaujímavosti (27)

  • Ľudský svet bol navrhnutý tak, aby vyzeral ako „svet 30. rokov 19. storočia v kombinácii s Karibikom“. (Arsenal83)
  • Tento film obsahuje venovanie zosnulému Howardovi Ashmanovi, ktorý koprodukoval a je spoluautorom piesní z pôvodného animovaného filmu. Do scenára filmu prispel aj niektorými kľúčovými scénami, vrátane Sebastianovho rozhodnutia pomôcť Ariel získať princovo srdce. Toto je po Kráske a zviera (1991) druhý film od Disneyho, ktorý je venovaný Ashmanovi. (Arsenal83)
  • Halle Bailey na kritiku jej obsadenia povedala, že ignoruje rasistických trollov a ďalej dodala, že jej postava "nie je o rase, ale teraz, keď som ňou, ľudia nechápu, že keď si čierna, tak je to o celej komunite. Je to pre nás veľmi dôležité, že sa môžeme vidieť." (Arsenal83)
  • V máji 2023 editoriál čínskeho štátneho bulvárneho denníka Global Times obvinil Disney z „núteného začleňovania menšín“ a „lenivého a nezodpovedného prerozprávania príbehov“, pričom slabý výkon filmu v Číne pripisoval tomu, že: „Disney premenil klasické rozprávky na ‚obetné baránky‘ za politickú korektnosť.“ (Arsenal83)
  • Obsadenie Halle Bailey bolo kontroverzné s argumentom, že Hans Christian Andersen opísal morskú pannu nasledovne: „Jej pokožka bola čistá a jemná ako ružový list a jej oči modré ako najhlbšie more.“ (Arsenal83)
  • Halle Bailey získala hlavnú rolu po tom, čo ju čo ju Rob Marshall videl spievať na Grammy 2019 spievať pesničku "Where Is the Love" od Donnyho Hathawaya. Marshall tvrdí, že celkovo sa o rolu uchádzali stovky dievčat, ale Bailey "nastavila latku tak vysoko, že ju nikto neprekonal."  (Arsenal83)
  • Halle Bailey sa tešila, že sa podarilo zmeniť pôvodnú predlohu do modernejšej podoby: „Som naozaj nadšená z mojej verzie filmu, pretože sme perspektívu mojej postavy určite zmenili ... Je to oveľa väčšie. Ide o Ariel samotnú, jej účel, slobodu, život a to, čo chce. Ako ženy sme úžasné, sme nezávislé, moderné, sme všetko a a ešte viac a som rada, že Disney niektoré z týchto tém aktualizuje.“ (Arsenal83)
  • Rob Marshall o filme: "Som na film veľmi hrdý. Je to určite najnáročnejší film, aký som kedy robil. Bezpochyby... Použité boli zložité a najmodernejšie techniky, aby to fungovalo. Nemyslím si, že ešte niekto iný robil muzikál pod vodou." (Arsenal83)
  • Halle Bailey prezradila, že počas určitých dní natáčania musela stráviť 13 hodín pod vodou. (Arsenal83)
  • V auguste 2018 bola údajne hlavná rola ponúknutá Zendayi, ale nakoniec ona sama povedala, že to boli len také "fámy". (Arsenal83)
  • Jodi Benson, ktorá nahovorila Ariel v pôvodnom animovanom filme, sa mihne v malej postave predavačky na trhu, ktorá hlavnej hrdinke podáva vidličku. Od tvorcov išlo o symbolické gesto, keďže vidlička bola vždy poznávacím predmetom Ariel a pôvodná malá morská víla tak svojej nástupkyni vo filme predala žezlo. (matthew.17)
  • Rozpočet měl činit 240 milionů amerických dolarů – údajně měl ovšem naboptnat až na 300 milionů, a to kvůli průtahům, které způsobila pandemie covid-19 při natáčení snímku. V rozmezí od sta do dvě stě milionů pak spolykala propagace – tržby z kin ovšem činily „pouze“ 568 milionů a studio Disney na filmu prodělalo. (fiLLthe3DD)
  • Na tvorbě vizuálních efektů se podílela studia ILM, Moving Picture Company, Weta FX a Framestore. (fiLLthe3DD)
  • Během natáčení v Pinewood Studios došlo k nehodě, kdy si výtvarnice Christine Overs ošklivě poranila ruku při pádu z kulisy na betonovou zem. Umělkyně specializující se na tvorbu „plážových a sněhových“ scén musela podstoupit operaci – kvůli přetrvávajícím potížím (snížená citlivost) následně výtvarnice studio zažalovala o 190 tisíc amerických dolarů. Produkční společnost spadající pod Disneyho poté přiznala, že natáčecí plac sice nebyl dostatečně zabezpečený, výše odškodného, jež Overs požaduje, však studiu připadala přemrštěná. Jak spor dopadl není známo. (fiLLthe3DD)
  • V tomto snímku je Uršula (Melissa McCarthy) Arielina (Halle Bailey) teta. Stejně tak tomu mělo být i v původním filmu z roku 1989, nicméně tenkrát tento motiv tvůrci do příběhu nakonec nezakomponovali. (fiLLthe3DD)
  • Melissa McCarthy (Uršula) před začátkem natáčení vůbec netušila, že má hudební sluch a umí zpívat. Během natáčení svůj um pod dohledem vokálního trenéra Erica Vetroma zdokonalila a hudební sekvence ve filmu nakonec odzpívala sama. (fiLLthe3DD)

Súvisiace novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (viac)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (viac)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (viac)

Reklama

Reklama