Reklama

Reklama

Mali ste už niekedy pocit, že všetko je len akási fasáda? Že farby občas pôsobia príliš umelo, že údajná realita je len akýsi diaľkovo ovládaný sen a že sa proti vám určite všetci sprisahali? Ak áno, tak by ste sa buď mali čo najrýchlejšie zveriť do rúk odborníkov - alebo si pozrieť túto skvelú, medzičasom už kultovú filmovú lahôdku od bratov Wachowskich. Alebo oboje. Počítačovému špecialistovi Thomasovi Andersonovi (Keanu Reeves), ktorý sa však najlepšie vo svojej koži cíti, len keď sa ukryje za svoj nick Neo, sa jedného dňa konečne podarí skontaktovať sa so skupinou odbojárov, združenou okolo tajomného Morphea (Laurence Fishburne), ktorý ho zanedlho zasvätí do tajomstva, ktoré by pripravilo nočné mory i tomu najzarytejšiemu optimistovi pod slnkom: svet, ako si Neo myslí, že ho vníma, je len ilúziou vyprodukovanou neuveriteľne vyspelou umelou inteligenciou menom Matrix, ktorá z ľudskými embryami zaobchádza ako s tužkovými baterkami... Len Vyvolený môže Matrix a jeho prisluhovačov poraziť - a Neo nie je len tak náhodou prešmyčkou anglického slova One, čiže The One, Vyvolený... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (258)

  • Počiatočná akčná scéna si vyžiadala 6 mesiacov tréningu a 4 dni na natočenie. (Zdroj: ČSFD)
  • Prvý deň natáčania patril Neovi (Keanu Reeves) a jeho úteku kanceláriou na parapetu mrakodrapu. (Zdroj: ČSFD)
  • Vrtuľník bol plnohodnotný ľahký maketový model, točiaci sa efekt doplnili až v post produkcii. (Zdroj: ČSFD)
  • Presné označenie zbrane používanej agentmi je Magnum Research / Israeli Military Industries Desert Eagle .50 AE. (WalterIK7)
  • Vozidlo používané vo filme je čierny Lincoln Continental z roku 1965. (WalterIK7)
  • Prestrelka vo vestibule sa točila 10 dní. (WalterIK7)
  • Hugo Weaving (Smith) sa počas tréningu zranil a musel podrobiť operácii bedrového kĺbu. Rekonvalescencia si vyžiadala posunutie natáčania niektorých bojových scén, ktoré sa dokončili až na konci produkcie. (Zdroj: ČSFD)
  • Mená hlavných hrdinov ako Morpheus (Laurence Fishburne) v gréčtine znamená ten, čo sa hýbe, mení tvar. Tiež je to grécky boh snívania a snov. Trinity (Carrie-Anne Moss) znamená svätá trojica. Smith (Hugo Weaving), Jones (Robert Taylor) a Brown (Paul Goddard) sú najčastejšie americké priezviská, čo poukazuje na bezidentickú povahu agentov. Cypher (Joe Pantoliano) sa od zvyšku posádky podstatne líši v niekoľkých smeroch. Keď Morpheus predstavoval nového spoločníka, bol jediný, kto prehovoril. Jeho meno vychádza z mena Lucifer, Satan. Jeho meno tiež znamená Judáš. V angličtine sa slovami cypher takisto označuje "šifra" čo reflektuje fakt, že Cypher po celú dobu príbehu skrýva svoj skutočný zámer. (Raccoon.city)
  • Meno hlavného hrdinu Neo (Keanu Reeves) skladá z troch znakov, rovnako ako celé jeho meno z troch slov. Trojka nesie plno rôznych významov skrz celý príbeh. Jedna delená tromi sa rovná 0,33 až do nekonečna. Táto operácia nemôže byť ukončená počítačom bez umelého zastavenia alebo zaokrúhlenia. Poukazuje sa tiež na fakt, že je zároveň Neo a zároveň skaza Matrixu. (Raccoon.city)
  • V prvej scéne vidíme na čiernej obrazovke zelený blikajúci kurzor. V tejto prvej metafore je skrytý najhlbší význam celého filmu - živý stroj, dualita medzi človekom a umelou inteligenciou. V scenári z roku 1996 prirovnávajú Wachowski onen blikajúci kurzor k bijúcemu srdcu. (Raccoon.city)
  • Vedci z Oxfordskej univerzity a Hebrejskej jeruzalemskej univerzity publikovali v magazíne Science Advances štúdiu, ktorá ukazuje, že počítačová simulácia nášho života ako to ukazuje film nie je možná pri našich súčasných poznatkoch z oblasti výpočtovej techniky. Počas svojej práce však dvojica výskumníkov prišla na to, že kvantová zvláštnosť, ktorú skúmali a ktorá vzniká ako odpoveď na zvraty v časopriestore, nemôže byť v komplexných systémoch počítačovo simulovaná. Súvisí to s výpočtovou náročnosťou na simulovanie takého javu, ktoré by nebolo možné ani s najväčším predstaviteľným počítačom. Len uloženie informácií o niekoľkých stovkách elektrónov na počítači by si vyžadovalo pamäť postavenú z viac atómov ako ich je vo vesmíre. (Raccoon.city)
  • Dážď zelených znakov je v skutočnosti množstvo receptov na prípravu sushi. Člen štábu spolupracujúci na filme, Simon Whiteley, sa v rozhovore pre CNet priznal, že zdrojom textu sú kuchárske knihy jeho manželky pochádzajúcej z Japonska. Takmer 20 rokov sa nevedelo čo presne tento kód znamenal. (Jozko)
  • Agent Smith (Hugo Weaving) tvrdí, že ľudia nie sú bežnými cicavcami, pretože inštinktívne nevyhľadávajú rovnováhu v rámci ekosystému. V skutočnosti sa žiadny druh "inštinktívne" neusiluje o rovnováhu so životným prostredím. (Raccoon.city)
  • Trinity (Carrie-Anne Moss) je zadržaná v hoteli "Heart O' The City", v izbe kde je logo firmy "City Hoarding" s telefónnym číslom: 555-0156. (Raccoon.city)
  • Číslo (3_2) 555-0690 je číslom, ktorým sa na začiatku filmu hlavní hrdinovia dostávajú do Matrixu. Ide o odkaz na číslo rodného mesta sestier Wachowských. (Raccoon.city)
  • Na začiatku filmu, keď Neo (Keanu Reeves) spí za svojím počítačom sa objaví na monitore správa v arabčine z denníka An-Nahar, ktorý je libanonským ekvivalentom The New York Times. Text navyše nabáda, že Morpheus (Laurence Fishburne) je hľadaným teroristom. Skladba, ktorá hrá Neovi medzitým do slúchadiel Panasonic RP-HT202 je "Dissolved Girl" od skupiny Massive Attack. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (viac)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (viac)

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

28.12.2021

Hollywood miluje jednu věc nade vše ostatní – peníze. Pro studio Warner Bros. tak bylo oživování značky Matrix v podstatě jenom otázkou času. Nyní producenti nového snímku The Matrix Resurrections… (viac)

Wachowski nemá plány na další Matrix

Wachowski nemá plány na další Matrix

23.12.2021

Matrix Resurrections čerstvě dorazil do kin i na streamovací službu HBO Max a reakce kritiků i diváků jsou zatím značně rozdělené. Podobně jako tomu ovšem bylo na konci devadesátých let při premiéře… (viac)

Reklama

Reklama