Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pokračovanie kultovej sci-fi, ktorá redefinovala žáner akčného filmu a získala 4 Oscarov, nás opäť zavedú do temného sveta budúcnosti, ovládaného strojmi. Ľudstvo naďalej trpí v otroctve virtuálnej reality, z ktorého ho môže oslobodiť len veštbou predpovedaný Vyvolený. Novodobý spasiteľ Neo (Keanu Reeves) musí v druhej časti čeliť novým protivníkom - sú nimi Dvojčatá, nemilosrdní zabijaci, v skutočnosti smrtiace vírusy, ktoré sa pohybujú Matrixom a dokážu ho meniť a podriaďovať svojej vôli rovnako ako Neo. Okrem nich ide Vyvolenému po krku aj agent Smith, ktorý sa oddelil od Matrixu a teraz Nea prenasleduje na vlastnú päsť. Navyše ako vírus dokáže naklonovať sám seba, takže Neo bude v jednej z vrcholných scén filmu čeliť takmer stovke identických agentov Smithov. Medzitým sa Trinity a Morpheus snažia zachrániť tajomného Kľúčnika, ktorý dokáže otvoriť každé dvere v Matrixe a je dôležitou zbraňou ľudí v boji proti strojom. I medzi robotmi prebieha boj o nadvládu nad virtuálnou realitou, a zároveň sa snažia objaviť posledné ľudské mesto Zion, ukryté v hlbinách Zeme. Všetky udalosti vedú k veľkej vojne ľudí proti strojom, ktorá vypukne v tretej časti.

Rozpočet 300 miliónov dolárov umožnil tvorcom vytvoriť celkom nové trikové technológie, ktoré z pokračovaní Matrixu nepochybne urobia filmovú udalosť roka. Producent Joel Silver tvrdí, že oproti vizuálnemu spracovaniu druhej a tretej časti bude divákom prvý diel pripadať ako "film z doby kamennej". V THE MATRIX RELOADED sa diváci môžu tešiť na bombastickú štvrťhodinovú automobilovú naháňačku, ktorá sa nakrúcala celé dva mesiace a filmári kvôli nej postavili za 2 milióny dolárov vlastný 3-kilometrový úsek diaľnice. Nad bojovými scénami mal opäť dohľad najuznávanejší odborník na východné bojové umenia Yuen Woo-Ping a všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že tréning bol tentokrát ešte tvrdší, bojová choreografia neporovnateľne náročnejšia a výsledný efekt divákom vyrazí dych. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (1 018)

choze 

všetky recenzie používateľa

Wachowští prohlubují svůj svět a servírují ještě epičtější akční scény než minule, to celé v luxusním audiovizuálním hávu. Ale zatímco jednička byla perfektní a nevystřihl bych z ní snad jediný záběr, tady bych si zastříhal s chutí (Link doma, bitka se Seraphem). A taky dopekl některé efekty (hlavně bitka se stovkou Smithů) a charaktery vedlejší postav (Niobe - milostný trojúhelník mezi ní, Morpheem a šéfem obrany Zionu na mě působil legračně). A tolik nemudroval o vlastně jich učiněných volbách, účelech a důvodech všech a všeho. A zkusil trochu lépe zamaskovat, že příběh je do značné míry tour de matrix po starých (Vědma, Smith) a nových (Merovingian, Architekt) známých prokládaná akcí. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Prvý Matrix je kultové dielo, vo svojej kategórii prakticky v každom ohľade dotiahnuté k dokonalosti, navyše dostatočne vysvetlené a uzavreté, preto som pokračovania už vôbec nepotreboval, nemali šancu udržať nastavenú úroveň. Ale zase podobných filmov moc nie je a to univerzum je dostatočne zaujímavé, aby sa s ním ešte dalo pracovať a tak teda sa stále dá ponúknuť slušná žánrová zábava. Hlavným problémom Reloaded je, že ten príbeh tu vlastne ani nemá čím zaujať. Venuje sa tým častiam Matrixu, ktoré ma vlastne ani nezaujímajú, ako postava kľučiara, programy žijúce si vlastným životom a podobne a línia s agentom Smithom bola v prvom diely úplne uzavretá, tak neviem, načo ju zase oživovali, aj tak to nič zaujímavé neprinesie. Ale aspoň je tu podzemné mestečko Zion a chystaná invázia množstva strojov s cieľom definitívne zastaviť ľudský odpor a hlavne postavy, ktoré som si už obľúbil a tak som si užíval scény s nimi a ich vzájomnú interakciu. A nájde sa aspoň aj ten jeden zvrat, záver sa mi páčil a postavu vyvoleného to hneď ukáže v trochu inom svetle. Spokojný som aj s obsadením, hlavné trio Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss a Laurence Fishburne je tu skvelé, charizmy majú na rozdávanie, na zápornej strane poteší Daniel Bernhardt a štýlové dvojičky a ako fanúšika hong kongského akčného filmu aj Collin Chou v menšej úlohe ochrancu vedmy. Ale ten zvyšok už nie je moc výrazný a ako som spomínal, Hugo Weaving ma už tentoraz nezaujímal. Ale aj tak si myslím, že tento film vznikol hlavne kvôli akcii a možnostiam, ktoré toto univerzum ponúka a tu si nemôžem moc sťažovať. Zatiaľ, čo v prvom filme mi ešte prišlo, že herci trénovali bojové umenia len niekoľko týždňov, tu sú už na tom podstatne lepšie. Len škoda, že sa to tvorcovia snažia niekedy moc preháňať. Preto ma napríklad taký súboj s množstvom agentov Smithov bavil len spočiatku, potom to už bolo moc prehnané, zbytočné a strašne digitálne. A tiež Neo nemusel tak moc lietať v štýle supermana. Ale tie malé súboje si užívam. Hlavne úvodný súboj s trojicou agentov alebo stret s Collinom Chou sú skvelé, tie sa mi veľmi páčili. No výborne sú na tom aj všetky tie prestrelky, naháňačky a explózie a diaľničná naháňačka je rozhodne akčný vrchol série s množstvom nezabudnuteľných momentov. Technicky môžem vytknúť iba to občasné nahradzovanie hercov digitálnym dvojníkom, vidno to až moc a pár efektov, ktoré už trochu zostarli, ale celkovo je to perfektne zvládnuté a na tom vizuáli a atmosfére si teda dali záležať. Takže síce sa považujem len za fanúšika pôvodného filmu, nie celej série, ale nevadí mi, že vznikla, aj tieto pokračovania sú žánrový nadpriemer a kvôli akcii sa na Reloaded oplatí pozrieť aj viackrát. 76% ()

Reklama

Rob Roy 

všetky recenzie používateľa

Mám pocit, že bratři Wachowští tak trochu přefilozofovali sami sebe. Některé zákonitosti z Prvního Matrixu jsou popřeny a na druhou stranu tu jsou nové, které plně nechápu. Wachowští možná vymysleli dokonalý svět, ale do scénáře toho nedokázali narvat tolik, aby nám to plně vysvětlili. A to oživení Trinity? Hrůza. To by Neo mohl zachraňovat každého na počkání!!! No a ty neustále propagované viry tu skoro vůbec nejsou. Ani ta honička se mi nezdála nijak úžasná. Alespoň, že přibylo hlášek. Ale uvažoval jsem i o třech. No, uvidím co ukáže trojka. ------Po Matrix Revolutions-----Přehodnocuji na tři a! ---- Matrix Reloaded je film, který se mi s každým dalším skouknutím líbí míň. ()

woody 

všetky recenzie používateľa

Tohle že jsou Wachowští?Tohle že je pokračování Matrixu(kterému jsem však na poprvé dal taky tři hvězdičky)?Bohužel ano!Po trikové stránce bravurní,akční scény(až na tu s Neo a Smithem)jsou také výborné ale příběh je na tom hůř.Neo superman,Smith naklonovaný a nejhorší jsou ty rádoby filozofické dialogy jako z Cimrmana,jen jsem čekal kdy přijde vichr z hor aby se alespoň něco zachránilo.Suma sumárum:Z očekávaného hitu roku 2003 je jen popcornový,bezduchý akčňák s nejhorší techno párty všech dob prolínající se s nejhorší souloží všech dob. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Pokial mi jednotka zostane v pamäti, ako dokonaly akcny sci-fi thriller, tak dvojka hlavne vdaka hladaniu klucnika pomocou krasnej Monicy Belluci, dalej nasledujuca bitka so skusenym Keanu Reevesom a jednou z najlepsich automobilovych nahanaciek na dialnici s blondatymi dvojickami, ktori sa mi zdali byt neznicitelni. Toto su hlavne dovody, preco davam dvojke tiez 100%. _______ Keanu Reeves - (Neo) +++ Laurence Fishburne - (Morpheus) +++ Carrie-Anne Moss - (Trinity) +++ Hugo Weaving - (Agent Smith) +++ Gloria Foster - (Vědma) +++ Monica Bellucci - (Persephone) +++ Jada Pinkett Smith - (Niobe) +++ Produkcia: Joel Silver, Andy & Lana Wachowski +++ ()

Galéria (138)

Zaujímavosti (95)

  • Na začátku filmu příjíždí agent Smith (Hugo Weaving) v Audi A8 s poznávací značkou IS 5416. Jedná se o biblický odkaz - konkrétně Isaiah 54:16: "Behold, I have created the smith that bloweth the coals in the fire, and that bringeth forth an instrument for his work; and I have created the waster to destroy." Izajáš 54:16: "Hle, to já jsem stvořil kováře, jenž dmýchá uhlí ve výhni a vyrábí zbraně k jejich účelu; tentýž já jsem stvořil také zhoubce, aby působil záhubu." (Snake.Charmer)
  • Merovejcovým (Lambert Wilson) oblíbeným jazykem je francouzština. Rod Merovejců vládl Franské říši 263 let. (Mr.Bulanek)

Súvisiace novinky

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

22.03.2021

Server Car Scrap Comparison teď zveřejnil studii, ve které se zabýval počtem dopravních nehod ve filmech u jednotlivých herců. Asi nikoho pak nepřekvapí, že za nejnebezpečnějšího filmového řidiče byl… (viac)

Šílený Zorro

Šílený Zorro

30.04.2011

Někdo ve studiu 20th Century Fox si myslí, že je načase, aby se vrátil maskovaný mstitel Zorro. Rozhodně ale nečekejte návrat Antonia Banderase – konec konců, po skvělé jedničce přišla Legenda o… (viac)

Reklama

Reklama