Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pokračovanie kultovej sci-fi, ktorá redefinovala žáner akčného filmu a získala 4 Oscarov, nás opäť zavedú do temného sveta budúcnosti, ovládaného strojmi. Ľudstvo naďalej trpí v otroctve virtuálnej reality, z ktorého ho môže oslobodiť len veštbou predpovedaný Vyvolený. Novodobý spasiteľ Neo (Keanu Reeves) musí v druhej časti čeliť novým protivníkom - sú nimi Dvojčatá, nemilosrdní zabijaci, v skutočnosti smrtiace vírusy, ktoré sa pohybujú Matrixom a dokážu ho meniť a podriaďovať svojej vôli rovnako ako Neo. Okrem nich ide Vyvolenému po krku aj agent Smith, ktorý sa oddelil od Matrixu a teraz Nea prenasleduje na vlastnú päsť. Navyše ako vírus dokáže naklonovať sám seba, takže Neo bude v jednej z vrcholných scén filmu čeliť takmer stovke identických agentov Smithov. Medzitým sa Trinity a Morpheus snažia zachrániť tajomného Kľúčnika, ktorý dokáže otvoriť každé dvere v Matrixe a je dôležitou zbraňou ľudí v boji proti strojom. I medzi robotmi prebieha boj o nadvládu nad virtuálnou realitou, a zároveň sa snažia objaviť posledné ľudské mesto Zion, ukryté v hlbinách Zeme. Všetky udalosti vedú k veľkej vojne ľudí proti strojom, ktorá vypukne v tretej časti.

Rozpočet 300 miliónov dolárov umožnil tvorcom vytvoriť celkom nové trikové technológie, ktoré z pokračovaní Matrixu nepochybne urobia filmovú udalosť roka. Producent Joel Silver tvrdí, že oproti vizuálnemu spracovaniu druhej a tretej časti bude divákom prvý diel pripadať ako "film z doby kamennej". V THE MATRIX RELOADED sa diváci môžu tešiť na bombastickú štvrťhodinovú automobilovú naháňačku, ktorá sa nakrúcala celé dva mesiace a filmári kvôli nej postavili za 2 milióny dolárov vlastný 3-kilometrový úsek diaľnice. Nad bojovými scénami mal opäť dohľad najuznávanejší odborník na východné bojové umenia Yuen Woo-Ping a všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že tréning bol tentokrát ešte tvrdší, bojová choreografia neporovnateľne náročnejšia a výsledný efekt divákom vyrazí dych. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Diskusia

mm13

mm13 (hodnotenie, recenzie)

Kincl

Nie. Sion vážne už niekoľkokrát padol. Čo ti na tom nesedí? Veď je v tej scéne všetko (možno až príliš) vysvetlené.

Kincl

Kincl (hodnotenie, recenzie)

Když NEO potká "tvůrce" Matrixu, proč mu říká, že Sion už několikrát padl? To je přece nesmysl ne? Se ho snažil jen rozhodit?

na príspevok reagoval mm13

Bluntman

Bluntman (hodnotenie, recenzie)

Dělaly to titíž lidé, akorát prošli tranzicí, a tak je z Andyho a Larryho Lilly a Lana. A přejmenování je pravděpodobně mnohem lehčí než nesmyslné vytvoření staré genderové identity Wachowských.

MartinezZ

MartinezZ (hodnotenie, recenzie)

cortez

Taky nechápu, proč se prostě neudělaly nové profily nových tvůrců. Matrix nedělaly Lana, Lili, Lula, Lala ani Tralala, ale bratři Wachovští. 

cortez

cortez (hodnotenie, recenzie)

Ani jsem si nevšiml, že wachovští jsou po operacích wachovské... Důležitě mluví jak začínají nové etapy života a bla bla... jakoby jiní lidi, tak proč je uvedeno, že scenař a režiji dělaly nějaké "neznáme ženské"? V době natáčení to byli přece Laurence a Andrew...;)

na príspevok reagoval MartinezZ

Vault_13

Vault_13 (hodnotenie, recenzie)

Mukade

To neber vážně, to je nějaký autorův osobní dojem. Spíš to je naopak, že je lepší vidět ty filmy před tím, než hraješ hru.

mm13

mm13 (hodnotenie, recenzie)

martin1991

Hneď v Reloaded sa iba spomenie, že zomrel. Myslím že frajerka nového operátora sa vyjadrí, že už stratila oboch bratov, nech si on na seba dáva dupľom pozor. :-) V zákulisí vraj išlo o to, že predstaviteľ Tanka si do pokračovaní pýtal príliš veľa peňazí, tak ho škrtli. Podobne ako Jet Li, ktorý si údajne zapýtal príliš za Serapha.

na príspevok reagoval martin1991

martin1991

martin1991 (hodnotenie, recenzie)

Tak po pár rokoch som sa rozhodol znovu si pozrieť celú trilógiu a stále mi vŕta hlavou, kde zmizol operátor Tank? je tam nejaká spojitosť medzi operátorom v reloaded a Tankom? viete niekto?

na príspevok reagoval mm13

Bluntman

Bluntman (hodnotenie, recenzie)

Hrál někdo Matrix Online? Mohl by z vlastní herní zkušenosti shrnout, jak celá franšíza vůbec skončila (zmrtvýchvstáním Nea, smrtí Morphea a Vědmy, zapojením se Serapha do odboje...?)? Dík.

quarel

quarel (hodnotenie, recenzie)

petr_23

Zion je reálne mesto pre tých, ktori boli z Matrixu odpojení a zachránení. Avšak je stále kontrolované strojmi. 5x predtým bol Zion zničený a znovu obnovený. Z matrixu bolo vždy vybraných 6 nových jedincov, ktorí majú za úlohu obnoviť svet "povstalcov". Je to vpodstate už dokonale vyladený systém zo strany strojov. Čím zachovávajú určitú rovnováhu a poklidný svoj rozvoj. Tá malá "vojna" ku ktorej vždy medzi Zionom a strojmi dojde je len malá kvapka v oceáne strojov. Nič to pre nich neznamená. Videli sme sami neskôr aké mohutné a obrovské sú ďalšie mestá strojov. Jediný rozdiel, ktorý bol vnesený do filmov oproti posolstvu je, že Neo si vybral dvere "Láska k Trinity" namiesto "Láske k ľudu Zionu", čo v skutočnosti bola jediná možná varianta v očiach architekta. Neo si vybral inú cestu a tu sa spustil reťazec chýb-nie nutne deštrukcie. Neo mal ukončiť svoju cestu, avšak neukončil. Tudíž aj v jeho programe nastali ďalšie zmeny. Neo je postava, ktorá sa sústavne vyvíja. Takže po odchode inými dverami sa posúva v spojitosti so strojmi do iného levelu interakcie a to fyzického sveta.  Neskôr k tomu prispela strata zraku ešte viac. (vždy je to samozrejme "rozprávka" a "mýtus" a tak to treba brat :)

petr_23

petr_23 (hodnotenie, recenzie)

Jak chápete Architekta kdy říká že Sion bude zničen již pošesté?Je "reálný svět" ve filmu jen další program?
Architekt: "Všichni obyvatelé budou zabiti
a město bude vymýceno...ale ujišťuji tě,
že ho zničíme už pošesté"
Pro teorii dalšího "nadmatrixu" hovoří také Neova telekineze kdy na konci druhého dílu zastaví silou mysli sentinely.

na príspevok reagoval quarel

vBaker

vBaker (hodnotenie, recenzie)

Zajímavé, já si ničeho nevšiml a to jsem to viděl nespočetněkrát.

Mahavishnu

Mahavishnu (hodnotenie, recenzie)

citujem POMA:

"niektoré príliš CGI vizuálne efekty (Neova tvár v súboji so Smithmi je snad zlý vtip)"

 

Mne toto vôbec nevadilo, pretože som si to predstavil takto. Matrix je predsa čosi ako počítač, nie? A celá tak bitka Nea so Smithmi sa odohrávala v Matrixe, nie v reálnom svete. A Matrix renderuje tieto postavy-programy do nejakej grafickej podoby. A keďže sa na jedno miesto nahrnulo priveľa Smithov-programov, vyžadovalo si to veľký počítačový výkon, takže samotný Matrix nezvládal v tom mieste rendering úplne dokonale. A výkon si nechcel brať z iných častí Matrixu, pretože by hrozilo, že by si zlý rendering všimli ľudia, ktorí ešte nevedia, že vlastne žijú v Matrixe.

quarel

quarel (hodnotenie, recenzie)

Narcis: Suhlasim s tebou. Taky sa mi to nepacilo , ze zrazu Mrpheus vydrzal bojovat "dost dlho " porti upgradovanej verzii a to este k tomu na strechce kamionu. Vsetka cest! Jedine som si to vysvetlil tym , ze po tom co uveril v Nea a sledoval jeho akce v Matrixe , sam sa tiez mentalne upgradoval a zacal si viac verit , co sa prejavilo na jeho "predivdatelnosti " uderov agentov a tudiz dokazal lepsie bojovat.

Pravdou vsak ostava ze  podobne teorie su cisto hypoteticke a pochybujem ze Wachowski to takto premyslali. Proste to malo byt dlhsie a akcnejsie(konkretne ta bitka na kamione).

vBaker

vBaker (hodnotenie, recenzie)

Narcis: Tak jsem se podíval na tu scénu a je pravda, že by se to dalo vyložit tak i tak. V Matrixu byli agenti stále rychlejší než Neo, v Reloaded už tomu tak není - povšimni si, že Neo se při souboji s zatím jedním agentem skoro nehýbá, agent se snaží, ale je z pohledu Nea moc pomalý, proto "hm, upgrade" a následně se do rvačky vrhnou zbylí dva agenti. Jednoduše nečekali, že je Neo tak rychlý.

Narcis

Narcis (hodnotenie, recenzie)

vBaker: no ja si zas pamatuju, ze se Neo nejdriv rval se trema agentama - mezi nima Smith nebyl a rekl : Nova verze (upgrades). Takze z toho ja usuzuju, ze vylepseni byli vsichni ... hadat se nebudu ...

vBaker

vBaker (hodnotenie, recenzie)

Narcis: Pokud si správně pamatuji, tak agenti byli stále stejní, jen Smith časem získal na schopnostech. Morpheus se na toaletách pral se Smithem, ten byl už předtím přeci něco víc. Při bitce na návěsu byl pouze agent, a ten byl stále stejný, ne tak dokonalý.

Narcis

Narcis (hodnotenie, recenzie)

Asi se to uz tady hodnekrat resilo, ale nevim jak si vysvetlit to, ze Morpheus a Trinity se dokazali tak efektne rvat s agentama - pritom nove verze, ktere uz i pro Nea s jeho superschopnostmi byli tezsi orisek ... cekal bych, ze jedna rana by Morphea zatloukla do zeme, ale on se obstojne rve na strese kamionu zatimco v puvodnim Matrixu dostal na zachode poradnou sadu a to byla ta stara verze ...

krt7236826

krt7236826 (hodnotenie, recenzie)

tento film ako aj celá trilógia je bud absolútne dokonalá záležitosť dlhé roky dopodrobna prepracovaná alebo absolutne chaoticky nakopu hádzané myšlienky a nech si ľudia vyvodzujú čo chcú... ale nedá sa neveriť tej prvej možnosti a absolútne ma uráža ak tomuto filmu dá niekto dve * .... a našli sa aj taký čo dali odpad... takých by mali vyhodiť zo stránky

quarel

quarel (hodnotenie, recenzie)

Tiež som videl nejaké dokumenty,  Wachowski to zamyslali od začiatku ako trilógiu, že sa natoćí podľa úspechu jednotky. Osobne miluejm túto trilógiu , ostatne by sme ju asi tu nerozoberali.:)
Budem však veriť že reálny svet tam bol + jedna rovina virtuálnej reality. tak ako v románe neuromancer. Nie je dovod vytvárať viac rovín ani hypotézy o tom na základe niektorých scén ktoré sa daju vysvetliť tak aj  onak.
Ja zas by som na základe animatrixov a co vie este vsetkého možného (vylet nad vypalene nebo s lodou , na konci revolutions) ako  znaky reálneho sveta:)
Každopádne  vďaka že som mal možnosť si objasniť a opať sa zamyslieť nad niektorými momentmi v tomto masterpiece. :)
BTW. nejaké spozorované filmové chyby v M2,3?

Djkoma

Djkoma (hodnotenie, recenzie)

krt7236826: tam bylo hlavní, že Smith získal do sebe část kódu Nea. Tím se jako agent odprostil od závislosti na systému a systém (roboti) ho nedokázal kontrolovat, jako nedokázal kontrolovat Nea.

Súvisiace novinky

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

22.03.2021

Server Car Scrap Comparison teď zveřejnil studii, ve které se zabýval počtem dopravních nehod ve filmech u jednotlivých herců. Asi nikoho pak nepřekvapí, že za nejnebezpečnějšího filmového řidiče byl… (viac)

Šílený Zorro

Šílený Zorro

30.04.2011

Někdo ve studiu 20th Century Fox si myslí, že je načase, aby se vrátil maskovaný mstitel Zorro. Rozhodně ale nečekejte návrat Antonia Banderase – konec konců, po skvělé jedničce přišla Legenda o… (viac)

Reklama

Reklama