Reklama

Reklama

VOD (1)

Napínavý životopisný film rekonštruuje skutočný príbeh Mahamedoua Oulda Slahiho (Tahar Rahim), ktorého americká vláda zajala a bez obvinenia a súdneho procesu ho 14 rokov protiprávne väznila v záchytnom tábore Guantánamo Bay, vojenskej väznici vybudovanej na starej americkej námornej základni v zálive Guantánamo na Kube. Keď už Slahi stráca poslednú nádej na záchranu, nájde nečakaných spojencov v obhajkyni Nancy Hollanderovej (Jodie Fosterová) a jej spolupracovníčke Teri Duncanovej (Shailene Woodleyová). Pri zúfalom hľadaní spravodlivosti čelia mnohým takmer neprekonateľným prekážkam, ale tým najväčším protivníkom je neúprosný vojenský prokurátor, podplukovník Stuart Couch (Benedict Cumberbatch). Nekonečný právnický súboj dvoch odhodlaných žien voči systému napokon vyústi do odhalenia šokujúcej pravdy a  potvrdí, že ľudského ducha nemožno uväzniť. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (77)

verbal 

všetky recenzie používateľa

Dvouhodinové audiovizuální mučení diváka kancelářským tlacháním o mučení dozajista nevinného Alkájdou trénovaného islamisty s přímým číslem na Usámu, který se prý chudák přiznal jen proto, že mu ty až nelidsky sadistické svině pouštěly před spaním deathmetal. Lesbofeministka s fretčím xichtem jako vždy na pěst, Benedikt Okurkáč vypadá i hraje jako po chemoterapii, scénárista i dramaturg jsou novodobými průkopníky v léčbě insomnie. Vynikající matroš ke zdokonalení účinnosti guantanámských mučících technik. Tohle pustit nějaké hadrové hlavě třikrát za sebou, tak se z té bestiální nudy totálně složí a v pohodě se přizná i k tomu, že nabořil Boeingem do WTF. Ale demokrati by mu to určitě zase taky neuznali. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Skutočný príbeh človeka, ktorý bol americkou vládou väznený bez toho, aby boli voči nemu vznesené obvinenia. Nejako mi to pripomenulo novodobé Slovensko, ale to Guantánamo vyzerá ešte horšie. Na film som sa tešil, no čakal som niečo svižnejšie. V podstate ide o suchšiu politicko-právnickú drámu, ktorá má svoje silnejšie momenty, ale je ich naozaj riedko. Niečo silnejšie príde až po hodinke a pol, kedy nám poskytnú kompletný mučiaci balíček, avšak bez akejkoľvek snahy ukázať niečo explicitne či surovejšie. Pointa filmu tkvie v tom, že americká vláda označuje za teroristu už kadekoho a že nie každý handrový aláhuagbar je Usáma Bin Ládin. Zachary Levi tu herecky pre mňa prekvapujúco vytŕčal. A Jodie Foster tu vyzerá neuveriteľne staro, maskami ju prerobili až na sedemdesiatničku. ()

Reklama

Streeper 

všetky recenzie používateľa

Je to pojato hodně politicko-právnicky, což mě osobně moc nesedí. První polovina je hodně upovídaná, vleče se a je to spíše nuda. Celou dobu se seznamujeme s postavami, minulostí a to o čem celý film vlastně bude. Nějaký přelom přichází až v druhé polovině filmu, která předvede střihy různých scén plných mučení vězně, což beru jako nejsilnější část filmu. Mrzí mě, že to bylo natočené tak moc zrychleně a že to bylo prostřihané. Myslím, že kdyby se mučícím scénám věnoval film trochu víc nabralo by to obrátky na emoce o 360 stupňů. Přišlo mi to hodně chladné až odtažité. Pořádné emoce a empatii jsem pocítila až při mučících scénách a u závěrečné scény u soudu. Ale chápu, že hlavním cílem filmu bylo šťouchnout si do nepříliš dobře fungujícího právního systému USA, což určitě pomohlo. ()

claudel 

všetky recenzie používateľa

Když jsem žil v Paříži, šel jsem do kina na Proroka. Ve všech filmových médiích jsem četl ódy na Tahara Rahima, jak se zrodil nový filmový talent. A jak tehdy, tak tentokrát musím Francouzům dát za pravdu. Jeho role není vůbec jednoduchá a zvládl ji na výbornou. Zajímavou složku filmu představuje (Ne)souboj Jodie Foster a Benedicta Cumberbatche. Shailene Woodley představuje už jen třešničku na dortu celé herecké sestavy. K příběhu - kdy už konečně nějaký Demokrat tu odpornost jménem Guantánamo zruší, zavře a navždy pohřbí?! ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

V 37 minúte, po takom tom klasicky americkom rozhovore o dosiahnutí spravodlivosti so samotným Bohom po boku, som sa skoro dogrcal. Ako popravde, nie raz som sa počas sledovania tohto filmu ocitol na hrane myšlienok vypnúť ho, lebo toto pôsobí od úvodu tak neskutočne pro-americky, že človeka ako som Ja, doslova napínalo. Chvála “oného”, potom som sa tak nejak ukľudnil, začal som snímok vnímať z dvoch perspektív ktoré ponúka, a tak nejak sa preniesol cez ten prvotný nádych, ktorý ma spočiatku rezal za živa, aby som si následne uvedomil, že to vlastne bolo zámerom tvorcov, vyvolať takéto emócie. Od faktoru, vyobrazenia podmienok života väzňov po umiestnení do Guantánama, som očakával trošku drsnejšie varianty, keďže v minulosti uniklo niekoľko video záznamov, ako sa s týmito osobami zaobchádza, no na druhú stranu, toto je už tak či onak dostatočne snaživé vykresliť vlastnú krajinu a jej ideológiu, ako vníma spravodlivosť, a tak nebudem do onej zložky nijak mimoriadne rýpať. Čo sa samotného procesu týka, je to už taká klasika “Made in USA”, kedy honenie ÉG je ďaleko väčším problémom, ako priznanie si omylu či chyby. Nečudujem sa, že to dopadlo, no každopádne, okuliare a slúchadla dostal parádne. O tom potom .. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (5)

  • Tahar Rahim (Mohamedou Ould Slahi) ve filmu hraje muže obviněné z teroristických útoků 9/11, ale v roce 2018 si ironicky zahrál FBI agenta Aliho Soufana, který teroristické útoky 9/11 vyšetřoval, a to v seriálu The Looming Tower (od r. 2018). (hansel97)
  • Film je založen na memoárech Mohamedoua Ould Slahiho nazvaných „Deník z Guantánama“ (v originále „Guantanamo Diary“), které byly vydány v roce 2015. (oli009)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Juhoafrickej Republike, Mauritánii a USA. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (viac)

Reklama

Reklama