Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrajú:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (viac)
(ďalšie profesie)

Česká crazy-komédia situovaná do vymysleného štátu. Autori použili ako dejové motívy najnovšie lekárske pokusy v transplantácii ľudských orgánov. Tak vznikla komická a zároveň drastická satira, ktorá rozpráva o nebezpečenstve zneužitia vedeckých poznatkov. (RTVS)

Zaujímavosti (45)

  • Film sa mal začať natáčať v novembri 1969, ale natáčanie potom prebiehalo až o pol roka neskôr, od mája do júla 1970. Na serviske premietnutej 13. júla pre riaditeľa štúdia, ústredného dramaturga a vedúceho skupiny a produkcie bol film schválený, ale odporúčané bolo niekoľko strihových úprav. Na projekcii ďalšej kópie 25. septembra bol film schválený. Riaditeľ Barrandova Miloslav Fábera mal k filmu ale ešte pripomienky, a to v októbri 1970. Podľa záznamu ich mal s Vorlíčkom prerokovať Novotný. Tieto úpravy boli pravdepodobne zanesené do filmu. Na zdržaní finálnej kópie sa čiastočne podieľali aj technické dôvody (odloženie zvukových postsynchrónov, neskoré dodanie kreslených titulkov) a zlý odhad počtu dní potrebných na dokončovacie práce. Prvá kópia tak bola vyrobená až 21. októbra 1970. Kópia bola uvedená až 3. novembra a premiéra filmu potom 17. januára 1971. (Raccoon.city)
  • V septembri 1969 prebiehali rokovania o koprodukcii s Rembrandt Film. V návrhu bolo tiež natočenie niektorých scén v češtine a angličtine, aby bolo uľahčené dabovanie. (Raccoon.city)
  • Ako priznal Václav Vorlíček v knihe spisovateľa Petra Macka "Pane, vy ste režisér!", pôvodne autori zvažovali obsadenie Jiřiny Bohdalovej. „Lenže keď sa začalo pripravovať natáčanie, práve mala problémy kvôli filmu Ucho a dostala zákaz,“ povedal. (Raccoon.city)
  • Pre scénu, kde priemyselník Kelleti príde o život, bola pri vile vyhĺbená jama, do ktorej si Otto Šimánek vliezol, okolo krku mu bolo postavené debnenie a zasypané hlinou a vysadené ružami. Natáčanie niekoľkých sekúnd deja, kedy Kelletiho zoťatá hlava s vyčítavým výrazom leží v záhone, trvalo necelú polhodinu. Až pri vyhrabávaní vyšlo najavo, že v hline boli červené mravce a Otto Šimánek tak musel vydržať mnoho desiatok ich bolestivých a pálivých uhryznutí do krku, ktorý mal následkom toho celý červený. (Raccoon.city)
  • Keď bol scenár už spolovice hotový, prišiel Václav Vorlíček s nápadom, ktorý takmer zbúral skoro vytvorené dielo. Miloš Macourek od zlosti vzal napísané stránky a s obrovskou námahou ich natrhol, ale úplne pretrhnúť sa mu ich nepodarilo. Od zlosti vyskočil, kopol do dolnej skrinky knižnice a noha mu ostala vo vnútri, pričom sa škaredo zranil. (Raccoon.city)
  • V jednom zábere pri vítaní delegácie na letisku vidieť v pozadí Boeing 707 vo farbách spoločnosti Pan American. (Raccoon.city)
  • Modrá krv, ktorá vyteká z odseknutej ruky kráľa Oskara XV. (František Filipovský), bola obyčajná modrá tekutina, ktorú pumpovali zamaskovanou hadičkou. (Raccoon.city)
  • Film sa v roku 2009 dočkal divadelného spracovania v Západočeskom divadle v Chebe. (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo na zámku Liblice a v Prahe, konkrétne na letisku a v Národnom divadle. (dyfur)
  • Václav Vorlíček s kostýmovým výtvarníkom Theodorom Pištěkom vymysleli (zo strachu pred cenzormi) uniformy podobné tým, čo nosili juhoamerickí dôstojníci, aby ničím nepripomínali sovietsku armádu. Z filmu tiež musely na príkaz cenzorov preč zábery Hradčan. (Raccoon.city)
  • Scéna s vytvorením umelej ženy sa natočila s dublérkou, Iva Janžurová sa objavila len v detailnom zábere tváre. (BlueNeon81)
  • Na filmu spolupracoval legendární filmový a televizní pyrotechnik Jiří Berger. Kromě jiných scén měl rozstřelit Ivě Janžurové (Evelyna) na hlavě diadém. Režisér mu volal dva dny předem a říkal, že si má vzít něco na střílení, protože Iva nechce mít na hlavě pyrotechniku. A tak si od kamaráda půjčil malorážku. Když ji Iva spatřila, zvolala: „Ježišmarja, to ne!“ Ale nakonec si ozdobu na hlavu nasadila a Jiří z 15 metrů střelil. Režisér na to: „Ivo, děkuju ti, bylo to krásné.“ A ona: „Ne, pojedeme to ještě jednou, zahrála jsem to blbě, měla jsem strach.“ (sator)

Reklama

Reklama