Reklama

Reklama

Rozparovač

(seriál)
  • Veľká Británia The Ripper
Veľká Británia, 2020, 3 h 15 min (Minutáž: 47–51 min)

VOD (1)

Epizódy(4)

Obsahy(1)

Vyšetřovatelé a svědci vzpomínají na ohavné vraždy, které na sklonku 70. let páchal na severu Anglie vrah známý jako Yorkshirský rozparovač. (Netflix)

Recenzie (49)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Ťažko v tom nájsť posolstvo alebo zmysel. The Ripper je smutný a v mnohých ohľadoch nepríjemný. Dôraz je tu kladený na absolútnu neschopnosť policajtov vyšetrovať ako treba. Známky ich márnej snahy, nápadov a stôp, ktoré prezentujú ma po celý čas nútila rozmýšľať, ako to tam naozaj fungovalo? Ďalšia vec je akási absencia skutočných hrôz, kvôli ktorým by som cítil znechutenie, odbor a zúfalstvo. Vile a Wood k látke pristupujú investigatívne. Neprekvapujú, nevedú divákov motúzikom predpokladov, aby sa pridal k ich pátraniu. Poukazujú na holé fakty, doplnené o súčasné hovoriace hlavy a dobové zábery. The Ripper nie je rozhodne taký pohľad do duše masového vraha , ako to robí napríklad Mindhuner, ale rozhodne stojí za pozretie. Už len pre ten strach z doby v ktorej sa vraždy odohrávali a ktorý tvorcovia vedeli skvelo implementovať do štvorice častí. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Nie len o snahe dolapiť sériového vraha Petra Sutcliffa, ktorý akoby “symbolicky” napodobňoval vraždy “Jacka Rozparovača”, ale aj o zlyhaní polície z pohľadu postupov počas vyšetrovania, či dopadu na spoločnosť. Tento krát v porovnani s inými krimi sériami od Netflixu, kratšia varianta, ktorá tak či onak, opätovne mohla byť kratšia. Chýba mi viac autenticity v podobe vyjadrení samotného vraha, no stále sa jedná o slušnú, investigatívnu prácu. P.S.: Netflix si to buď výborne načasoval, alebo ide o náhodu, no Peter Sutcliffa skapal 13.11.2020. Nech mu je zem “ťažká”. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Dokument natočený len z dvoch dôvodov. Po prvé, vrah len nedávno umrel, takže si spomenuli na to, že by bolo dobré oživiť spomienku na hrôzy, ktoré napáchal. Druhý dôvod: feminizmus. Feminizmus v prirodzenej forme nikomu nemôže vadiť, ale prečo tu dávajú toľko priestoru tvrdeniu, že za všetko môžu muži, údajný patriarchát, to je čistá manipulácia zo strany Netflixu. No to sa deje u nich pravidelne. Inak kriminálny prípad sám o sebe je zaujímavý. Ale zaujímavejšie je to, že sériového vraha zo sedemdesiatych rokov dostane v base nakoniec Covid-19. ()

Jaro.Krafcik 

všetky recenzie používateľa

Zase celkom dobrá miniseria o sériovom vrahovi ktorého by málokto nepoznal. No nie, nejednalo sa o samotného Jacka. Parádne britské prostredie, ale, už to nebolo tak dobré ako americký night stalker. A pritom stačilo ubrať trochu toho feminizmu čo tam netflix zbytočne napchal. Ale to predsa nikomu nevadí. 3* ()

zsn 

všetky recenzie používateľa

Ty dokumenty dnes jsou tak dokonalé! A tento je jeden z nejlepších, a to už jen tím, jak je zde vykreslena lidská povaha. Policie. Veřejnosti. Muzů. Žen. Generace. Neřekla bych, že vůbec nasbírají tolik původního materiálu pro video. A ta redaktorka nemá chybu! Společnost je pořád navždy výhradně mužská a za každým proviněním se hledej vždy ženu, která za to mohla. A tak to i v tisku prodej. Dnes to není vůbec jiné, ani to, že lepší práci mají vždy muži, o penězích ani nemluvím. Jako redaktor mužu říct, že i dnes mají k zajímavým kauzám přístup výhradně muži, ženám se přiřazuje laciný obsah typický pro ženské pohlaví. Žena se přece nemůže zabývat krimi ani vědou, co by o tom asi tak napsala, je to blbá kráva, div ne děvka, kterou by nějaký Peter nejradši rozpáral. Legrací je, že toho zabila jiná děvka - covid. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (2)

  • Sutcliffe ostal slepý na jedno oko po útoku iného chovanca. Neskôr prišiel aj o druhé, dôvodom bola injekcia, ktorá mu mala pomôcť pri problémoch s rozmazaným videním spôsobeným cukrovkou. (chesterko)
  • Peter Sutcliffe zomrel v piatok 13. novembra 2020 na COVID-19, čo bolo zhruba mesiac pred premiérou minisérie na Netflixe. (chesterko)

Reklama

Reklama