Reklama

Reklama

Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách

  • Československo Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (viac)
Československo, 1974, 96 min

Tvorba režiséra Václava Vorlíčka sa vyznačuje mimoriadnou žánrovou pestrosťou – nakrútil filmy dobrodružné, utopické, komediálne, kriminálne, psychologické, klasické rozprávky, či obľúbený seriál Arabela.
Medzi úspešné komédie patrí aj veselohra Jak utopit doktora Mráčka, ktorá implantuje motívy rozprávky do súčasného pražského života. Hlavná rola v tejto zábavnej komédii pripadla bytovému referentovi Jindřichovi Mráčkovi (Jaromír Hanzlík), ktorý trval na tom, že dve vodnícke rodiny sa musia vysťahovať z vlhkého, a teda zdravotne závadného bytu na Kampě. Situácia sa komplikuje vo chvíli, keď sa bytový referent zapáči jednej vodníčke...
Komédia získala na Medzinárodnej prehliadke humoristických filmov v La Coruna Cenu za najlepší film. (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (62)

  • Keď točili scénu pred domom Vodičkových ako sa doktor Mráček (Jaromír Hanzlík) mení na kapra, bola vedľa domu stena zo zábradlím, ktorú kamera nazberala, končila park, kde chodili mamičky s kočíkmi. Pri tejto scéne sa mamičky zbehli a pozerali na herca čo to robí, keď v podrepe otváral ústa. Herec si to všimol, išiel za režisérom Vorlíčkom a povedal mu: "Prosím ťa Vašku, nech idú tí ľudia preč, ja sa hanbím." (Raccoon.city)
  • Režisér Václav Vorlíček si už neskôr nepamätal, či kapry z filmovania pustili naspäť do rieky, alebo skončili u niekoho na pekáči. (Raccoon.city)
  • Ôsmy natáčací deň zomrel Jan Libíček (Alois), ale natočený materiál s hercom sa nezachoval, iba pár fotografii. (Raccoon.city)
  • Pred domov Vodičkových potrebovali podľa scenára trávnik, ktorý mal kosiť Zdeněk Řehoř (Alois), ale ulica bola v skutočnosti celá vydláždená. Rekvizitári preto museli nakopať hrubú vrstvu zeminy aj z trávou a rozložiť po ulici, ktorú následne niekoľko dní zalievali, aby nezvädla a vyzerala prirodzene. (Raccoon.city)
  • Vltava v čase natáčania mala asi 9 stupňov, a preto režisér Václav Vorlíček v scéne, kde Libuše Šafránková (Eva Vodičková) skočí z lodičky do vody a následne sa objaví vo dverách domu, použil neherečku, závodníčku v plávaní podobnej postavy ako herečka. Obliekli ju do rovnakých šiat, rovnako ju učesali a jedinou jej podmienkou bolo, že sa nesmela pozrieť do kamery. (Raccoon.city)
  • Akvárium, ktoré stálo pred hercami a malo simulovať, že sú pod vodou, naplnili na začiatku pitnou vodou a keď zapli filmové lampy, voda zošedla a hercov nebolo skoro vôbec vidieť. Rekvizitári museli vodu vyliať, zobrali dve autá a začali obchádzať všetky benzínové pumpy na okolí a vykúpili všetku destilovanú vodu. Lenže v pôvodnej pitnej vode boli aj živé akváriové rybičky, ktoré mali plávať popred tváre hercov, ale keď tam naliali destilovanú vodu, všetky vložené rybičky uhynuli a následne sa z nápadom plávajúcich rybičiek upustilo. (Raccoon.city)
  • Vlnenie pred hercami, keď boli pod vodou, bolo dosiahnuté tak, že v akváriu, ktoré bolo pred nimi  ktoré snímala kamera, čerili vodu rukou, čím sa dosiahol efekt vlnenia, čím vznikal efekt, že sú herci skutočne pod vodou. (Raccoon.city)
  • Bolo ťažké, aby filmári dosiahli toho, aby živý kapor stál vo vodorovnej polohe a ešte sa aj pohyboval. Vyriešili to tak, že zatĺkli do zeme dva veľké tesárske klince, ktoré sa zahákli za žiabre kapra, ktorý sa mohol v tejto polohe aj pohybovať. (Raccoon.city)
  • Film by sa teoreticky mohol dočkať druhého dielu, respektívne prerábky v hollywoodskom štýle. Filmu v amerických reáliách, určeného pre tamojší trh, který by mal hollywoodsku podobu, sa ujala Pavlína Moskalyková, ktorá už dávnejšie získala autorské práva a nechala si scenár v USA pred časom zaregistrovať. (Raccoon.city)
  • Voda, do ktorej herci vchádzali, bola vždy ohrievaná, aby sa nevystavili prechladnutiu. (Raccoon.city)
  • Aby sa nafúkol sifón pod umývadlom, do ktorého vošiel pán Wassermann (Miloš Kopecký), bola použitá na strieborno natretá duša z futbalovej lopty. Miloš Kopecký doň vchádza dekoráciou vrchného rámu umývadla a následne sa šmykľavkou zvezie mimo záber. (Raccoon.city)
  • Množstvo pozoruhodných trikov má na svedomí kameraman snímku Vladimír Novotný, ktorý dokázal vytvárať zaujímavé zábery bez ďalšieho trikového spracovania. Napríklad pred umývadlom, ktorým pricestuje Miloš Kopecký je zrkadlo zarezané do určitého tvaru a odráža umývadlo umiestnené mimo záber. (genetique)
  • Natáčanie pôvodne začalo v inom hereckom obsadení. Tretieho zo slúžiacich vodníkov, Aloisa, hral pôvodne Jan Libíček, ktorý ale zomrel počas natáčania priamo na place. Na jeho miesto bol potom dosadený Zdeněk Řehoř. (genetique)
  • Libuše Šafránková (Jana) odehrála celý film v paruce, jen v posledním záběru, kdy jde jako matka s dítětem, má své vlasy. (sator)
  • Hnětač v domácnosti Mráčkové (Stella Zázvorková) je výrobkem ETY Pragy Hlinsko a měl název Pragomix Speciál. V polovině padesátých let se lidé mohli prvně seznámit s mixérem Pragomix Special, který ale dva roky čekal ve skladech na své objevení. Teprve pak napadlo výrobce vytvořit propagační kampaň, aby obyvatelstvo zjistilo, k čemu výrobek slouží. Následný zájem vyprázdnil sklady a postaral se o zdvojnásobení výroby v dalších letech. (sator)
  • Vodička (Zdeněk Řehoř) nosí tričko s nápisem „Vltavan“. Vltavan v Praze byl nejstarším existujícím profesním spolkem. Byl založen 11. června 1871 v pražském Podskalí s názvem „Vzájemně se podporující spolek plavců, rybářů a pobřežných Vltavanů“. Vzhledem k tomu, že ve filmu zazní, že vodníci jsou nesmrtelní, mohl být zakládajícím členem. (sator)

Súvisiace novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (viac)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (viac)

Reklama

Reklama