Reklama

Reklama

Král Varšavy

(seriál)
  • Poľsko Król
Trailer 2
Poľsko, 2020, 8 h 48 min (Minutáž: 58–74 min)

Predloha:

Szczepan Twardoch (kniha)

Kamera:

Kacper Fertacz

Hudba:

Atanas Valkov

Hrajú:

Michał Żurawski, Arkadiusz Jakubik, Borys Szyc, Magdalena Boczarska, Andrzej Seweryn, Kacper Olszewski, Aleksandra Pisula, Lena Góra, Piotr Pacek (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Varšava, rok 1937. Chudý židovský chlapec Mosze Bernsztajn se setkává se svým idolem, boxerem a gangsterem Jakubem Szapirem. Tím se mu navždy změní život. (Filmbox)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (6)

Daddko 

všetky recenzie používateľa

Jeden zo seriálov ktoré by som dal do prvej desiatky, napr. popri Peaky Blinders alebo Babylon Berlin. Dej je vo filme trochu viac prepletený, doporučujem  po filme prečítať knižku. Poľsko po treťom delení v roku 1795 stratilo na 123 rokov štátnosť a nezávislosť rozdelené medzi Prusko, Rusko a Rakúsko-Uhorsko. Po znovuzjednotení nastal chaos – politický, národnostný, hospodársky a navyše vojna s bolševikmi (02/1919 -03/1921) ktorú  Poliaci ani nevedeli ako vyhrali. Kto by tento zmätok dokázal uriadiť ? Obnoviteľ slobodného Poľska a od 1926 diktátor Pilsudski zomrel v roku 1935 a rôzne strany, hnutia, bojové úderky a zločin nik nevedel dostať pod kontrolu, všade anarchia, korupcia, zločin, antisemtitizmus a chudoba. Dej filmu nás zavedie do roku 1937. Varšava má 1,25 mil obyvateľov z toho 350 tis židov, do WWI súčasť cárskeho Ruska. Králom Varšavy je „Kum“ Kaplica, bývalý bojovník za samostatné Poľsko so stykmi na najvyšších miestach, socialista a katolík. Jeho najbližšími sú židia boxer Jakub Sapiro a intelektuálny psychopat Dr. Janusz Radziwilek vykonávatelia príkazov „Kumu“. Ich hlavný business je lichva, vypaľovanie, prostitúcia, stávky  a začiatky predaja heroínu. Kresťanskej komunite sa vyhýbajú, Poliaci sú naladení antisemitsky, v Nemecku je Hitler a tak sa s obavou pozerajú do budúcnosti. Nepotrebujú zbytočné problémy. A za metódy zločinu, surovosti až sadizmu sa v ničom nelíšia od US mafie v ´20 tych rokoch . Film je prekvapením, Poliaci vždy vedeli kvalitne natočiť ale toto je extra kus a príbeh z búrlivých predvojnových časoch s pohľadom do vzťahov kresťanskej a židovskej komunity vo Varšave tesne pred WWII. Scenár filmu je nakrútený podľa novely Szczpana Twardrocha Król  z časti s reálnymi postavami a udalosťami. Prekvapivo nízka sledovanosť. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Niet veľmi komu fandiť a to tu máme náckov, židov, komunistov, "demokratov", nuž tá poľská história je ešte zložitejšia, než tá naša. Kráľ Varšavy je natočený akoby v štýle Peaky Blinders, snaží sa priniesť veľa zo sadizmu, no ešte viac z bordelov. Ale nie je to nič, čo zarazí do kresla, jedine, že by ste ho mali presedený alebo prepadnutý. Celý seriál pôsobí tak sterilne, niektoré postavy neprinesú absolútne nič a mnohé scény sú až zbytočné, šlo to natočiť aj na 4 časti. ()

mira007 

všetky recenzie používateľa

Fašisti, komunisti, nacionalisti, politici, gangsteři, policajti - vařící kotel třicátých let v polské dobovce, která si nepokrytě bere inspiraci v mém oblíbeném Babylon Berlín (2017), ale ikdyž to má na střední Evropu solidní výpravu, tak tam během osmi dílu nenastal ani jednou nějaký pocit, že vidím něco nadprůměrného . Navíc některé pasáže nudné, takře slabší tři hvězdy. ()

angel74 

všetky recenzie používateľa

Polské krimi drama zasazené do předválečné Varšavy se svou kvalitou bez větších problémů vyrovná těm nejlepším gangsterským seriálům západní produkce. Není zde nouze o napětí, násilnické scény a dojde i na jeden drsný a nečekaný dějový zvrat. Všudypřítomnou tíživou a ponurou atmosféru buduje převážně hudba a sugestivní vizuál. Námět mě natolik zaujal, že bych si ráda přečetla literární předlohu. (85%) ()

Galéria (160)

Zaujímavosti (3)

  • Seriál sa natáčal vo Varšave, Lodži, Modline, Konstancine a Milanówku (Poľsko). Obdobie natáčania trvalo od apríla do 1. októbra 2019. (Arsenal83)
  • Hlavný hrdina Jakub Szapiro (Michał Żurawski) je inšpirovaný osobou predvojnového boxera ľahkej váhy Szapsela Rotholca. (Arsenal83)
  • Anachronizmus - Pieseň „Rebekah“ napísaná v roku 1932 je v pozadí scény z roku 1926. (Arsenal83)

Reklama

Reklama