Reklama

Reklama

Večný Jožo

  • Slovensko Večný Jožo alebo ako som stretol hviezdu (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Netradičný situačný dokuportrét vypovedá o komplikovanom osobnom vesmíre Joža Ráža – lídra historicky najpopulárnejšej „československej“ poprockovej kapely Elán. Ide o filmové stretnutie s kresťanským budhistom veriacim v komunizmus. Portrét vznikal desať rokov a je nakrúcaný na nečakaných miestach a v otvorených situáciách, ktoré zviditeľňujú súhvezdie Rážovho života: kakao a whisky, hudba a rodina, diktátorstvo a meditácia, okamžik a večnosť, Boh a ničota alebo napríklad dobro a zlo v podobe Šmolka a Gargamela. Režisér filmu Jan Gogola ml. vysvetľuje: „Pristupujem k nemu ako k osobnosti, ktorá v rámci Elánu oslovila niekoľko českých a slovenských generácií a má schopnosť svojou tvorbou zjednocovať, ale ktorá zároveň svojimi verejnými prejavmi spoločnosť dlhodobo rozdeľuje a jej časť až odpudzuje.“ Autor filmu sa poddal rodiacemu sa priateľstvu a jeho pohľad má ambíciu odkryť Rážovu civilnú metafyziku, jeho „prirodzenú schopnosť žitia vo vesmíre s Bohom“. (Filmtopia)

(viac)

Recenzie (21)

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Ráž pôsobí ako milý, samotársky chlapík, nie však príliš schopný introspekcie, či sebareflexie. Jeho hudba je tak výprázdnená, ako on, čo Gogola veľmi pekne vyjadruje v záverečnej metafore s Cageovým 4'33 a prázdnym Jamesonom, ktoré mi v pamäti ostali najsilnejšie. Na to koľko rokov sa mu však venoval, sa Rážovi prekvapivo nedostáva príliš hlboko pod kožu. Pravdaže, ak pod ňou ešte vôbec niečo je - Arendtová písala, že zlo (ak nie je príliš kruté tak Joža nazvať) býva až prekvapivo banálne a blbé. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Koncept sa mi velmi pacil, no ma to jeden podstatny problem. Raz je uplne priserny respodent a svojou aroganciou a neochotou spolupravovat to taha cele strasne dole. Je tam niekolko peknych napadov a vidiet snahu ako to bolo myslene, no ked divak kuka na takto otravneho cloveka, tak je proste nasraty a nedokaze si uzit kvalitne ciastocky projektu. 4/10 ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Zlá forma a zlý respondent. S Rážom sa nedá rozprávať. Buď sa hurónsky smeje a vy neviete na čom, alebo tradične prekypuje aroganciou, alebo nahodí taký filozofický tón, že to začne nudiť. A tie pózy, čo mu tu vnútili, že ľahni si sem, ľahni si tam, nakoniec skoro stále len ležal. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Počúvať názory Joža Ráža je za trest... Hlboké metafyzické myšlienky bez zmyslu, schizofrenické názory na politiku, a do toho bezbrehá arogancia a pýcha sú ozdobou tohto netradičného dokumentu. To spracovanie by inak nebolo vôbec zlé... ()

anderson 

všetky recenzie používateľa

Trúfam si povedať, že Joža Ráža, jeho pôsobenie na slovenskej popscéne i jeho - dajme tomu - svojrázne názory a životné postoje, pozná na Slovensku azda každý príčetný divák. Po tejto stránke je teda akási informačná hodnota prínosná možno skôr pre českých divákov a fanúšikov. Ráž navyše striktne odmieta akýkoľvek hlbší prienik do svojho súkromia a režisér, aby nakrútil vôbec niečo, príliš invencie preniknúť pod povrch tohto panciera neprejavil. Čo je ale horšie, filmu chýba prísnejšia dramaturgická ruka a napríklad ma šokovalo, že vo filme sa neobjavil ani Filan, ktorý svoj mediálne prevarený face strčí kamkoľvek veľmi rád. V tomto prípade je to možno aj škoda. Film je síce o Jožovi a s Jožom, ale vo výsledku nie je divák o nič múdrejší než bol na začiatku. Možno niekomu to stačí, ale pre mňa to bolo akosi málo "Antone Pavloviči". Tri vyprchané a bezchuťové "džejmsony". (9.5.2022) ()

sator 

všetky recenzie používateľa

Autorovi se podařilo dostat opravdu velmi blízko ... Ty mysterické části rozhovorů jsou zajímavé, vypadá to že Jožo zažil pravděpodobně stav kterému se říká "Prožitek blízké smrti (NDE)" ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Nejdem hodnotiť osobu Joža Ráža, jeho názory, ani jeho hudbu, ktorá je mojím detstvom a teda ju mám veľmi rád. Režisér urobil, čo mohol s takýmto objektom, a urobil to veľmi dobre. Do súkromia sa nedostal, ale z množstva stretnutí na rôznych zaujímavých miestach urobil obraz Joža takého, aký je. Nie je to obraz hodný obdivu pre každého, ale netreba preto zanevrieť na hudbu Elánu. Dokument za mňa na takmer výbornú. –––– Já bych se rád v tomto životě dopracoval k svatosti. Nerád bych se na tuhle Zemi vracel. –––– Nikdy neuvěřím, že někdy umřu. To bude pro mě obrovské překvapení, když se to stane. ()

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Príbeh: Časozberný pohľad na frontmana kapely Elán. Vypovedanie o jeho živote v priebehu siedmich rokov. Prevedenie: Prvým kopancom do gulí slovenského diváka je Jožo snažiaci sa lámať češtinu počas celého dokumentu. Režisér sa to snaží vysvetliť jeho empatiou a prispôsobením jazyka človeku s ktorým sa rozpráva ale ja mu to nežeriem. Druhým kopancom do gulí bola absencia súkromia, ktorú dokonalo zabojkotovala Jožova žena. (aspoň niekto prejavil zdravý rozum). Režisér sa síce pýtal otázky na telo ale dočkali sme sa stále iba vyhýbavých odpovedí a nič vecné k téme sme sa nedozvedeli. // Ja osobne som teda dostal pohľad na legendu, ktorá formovala moje detstvo pesničkami s krásnym posolstvom ako pohľad na starca ktorý objíma stromy, všade kam príde tam si ľahne a trepe trápne klišé bez hlbšieho zmyslu. Do toho vždy keď bol pohľad na kapelu bolo to tak neskutočne strojené a silené až mi bolo do plaču. Režisér sa môže snažiť ako chce ale ak sa raz niekto rozhodne povedať o sebe iba 25% tak dokument o tomto človeku jednoducho bude stáť, ako by Jožo povedal "za starú belu". 10% ()

dragoliz 

všetky recenzie používateľa

Tento film je smutným zážitkom, pokiaľ človek nejak sympatizuje s hudbou Elánu, a potom sa musí dívať na tú vyprázdnenosť skrývajúcu sa za ňou v podobe jej autora. Vyprázdnenosť, póza, neautenticita - s týmto sa mi postava Joža v tomto filme spája. A čo je zaujímavé, ukazuje sa to najmä v pasážach, v ktorých je autor dokumentu ticho a zdanlivo (nevyslovene) s Jožom súhlasí - tam mi muselo byť speváka ľúto, pretože to boli neuveriteľné sračky, ktoré dokázal plodiť. V častiach, kedy je autorom priamo konfrontovaný, tak dostáva argumentačne takzvane "na piču", ale to už mi neprišlo tak zaujímavé - to sa dalo čakať. Jožo nie je žiadny intelektuál, myslím si, že sám netuší, čomu veriť, a pôsobí výrazne popletene. Na veľkú časť otázok musí reagovať nervóznym smieškom, kým si pripraví neautentické odpovede, ktorými by zakryl svoje chyby - tým ich ale naopak ešte viac vystavuje. Vo finálnej scéne Jožo pije prázdneho Jamiesona a fajčí imaginárnu cigaru, čo chápem ako metaforu k jeho samotnej duševnej vyprázdnenosti, ktorú si musel "vypiť do dna" a opáčiť to pomyselné nastavené zrkadlo. Je to možno až príliš krutý dokument, ešte viac vzhľadom k tomu, ako je Jožo a Elán ikonický pre slovenskú hudbu. Úsmev cez slzy. ()

Camac 

všetky recenzie používateľa

Zpočátku jsem měl problém s formou dokumentu i s Jožem Rážem, jehož fanouškem nejsem. Ale musím říct, že mi to pak zalezlo pod kůži. Dál ho nemám rád, ale snad ho více chápu. Dokázal vybudovat nejpopulárnější kapelu a nějak se vyrovnat s popularitou i se stářím. Žádný intelektuál to není, ale ten složitý svět si zjednodušil (až je to místy směšné) a svoji roli v něm přijal a hraje ji dál a bude ji hrát věčně. ()

scharkan 

všetky recenzie používateľa

Radoby chytre a manipulativni otazky, podsouvani odpovedi a interpretaci od pana rezisera byly utrpenim. Prijemne bylo, jak na ne Jozo Raz vetsinou nenaskakoval, spis si s nimi sam casto nevedel rady. ()

Mire 

všetky recenzie používateľa

Pekný dokument, ale myslím si, že sa dal spraviť aj lepšie a viac do hĺbky. Ale pochybujem, že Ráž by to takto chcel. Ku koncu som už v kine zaspával, čo bolo zapríčinené buď ku koncu už trochu rozmáhajúcou sa nudou, alebo tým, že som málo spal poslednú noc a vstával o šiestej ráno do práce :)) ()

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Aká téma a jej respondent, taký dokument. Kto sa chcel dozvedieť, čo-to viac z osobného života Joža Ráža, tak si ani nemusí tento dokument púšťať, nič sa nedozvie. Dozvie sa akurát pár nesúrodých myšlienok a postojov osobnosti s obrovským speváckym talentom, ale s nulovým inteligenčným a emočným kvocientom. Proste Ráž ako osobnosť mi nikdy nesedel a v podstate to vyjadril aj v jednej sekvencii tohto snímku, kde hovorí, že v jeho vnútri je veľa zla, ktoré sa snaží potlačiť v sebe. Je to vidieť aj na jeho vystupovaní a názoroch, ktoré sú na míle vzdialené od tých mojich. 35 % ()

tuctovychlap 

všetky recenzie používateľa

hviezdička za snahu režiséra (aj keď..poznal som -slovenského- súdr. pplk. Gogolu i jeho syna pána exprimátora.....ale to je iný príbeh :)) niekam sa ponoriť, niekoho opísať vhľadom..henten mečiarovský drbohlav si však nezaslúži ani dokončenú vetu..(za neho, ako objekt, palec dolu..) ()

kapo73 

všetky recenzie používateľa

Každý pokus sa cení...No od výborného dokumentu to má ďaleko, ale môže si za to skôr režisér ako Ráž. Strašne veľa času prejde, aby sa človek dozvedel nejakú myšlienku. A pri hudobnom spevákovi to dlhotrvajúce ticho sa mi vôbec nehodí. Škoda, mohlo to byť aspoň trochu dynamickejšie. (A ten názov, ach jaj.) ()

misima 

všetky recenzie používateľa

Debilný režisér so svojimi debilnými otázkami natočil nudný dokument. Nepomohlo mu ani to, že Ráža poľahol kdekoľvek mu to napadlo. ()

premeny 

všetky recenzie používateľa

Nech už  sa  díva  človek  na   tento  dokument   akokoľvek ,  nemali  by  sa  naň  dívať  tí , ktorí   Ráža    za  jeho  názory  a  postoje   apriori  nenávidia.  Nemá to  zmysel. ()

Reklama

Reklama