Reklama

Reklama

Vyčkávání

Trailer
Fínsko, 2022, 101 min (Alternatívna 93 min)

Obsahy(1)

Film je moderní verzí klasického románu Juhaniho Ahoa „Pastorova žena“ z roku 1893, v němž hlavní hrdinka svádí dojemný souboj mezi rozumem a vášní. Univerzální témata lásky, upřímnosti a touhy jsou zkoumána na odlehlém finském ostrově, který je izolován od světa zasaženého pandemií. (Cinemax)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (8)

Anet21 

všetky recenzie používateľa

⚪Názov filmu jedným slovom popísal pocity diváka pri sledovaní - celý čas divák vyčkáva, či sa aspoň niečo podnetné stane a vyčkáva zbytočne.⚪Pôvodnú novelu ,,Pastorova žena" som nečítala, ale po menšom rešerši možno povedať, že pôvodnú látku si tvorcovia upravili naozaj ako chceli a to do úplne moderného hávu. Keby to ešte nepôsobilo tak samoúčelne.⚪Samé pseudofilozofické myšlienky, aby sa medzi postavami tvorilo napätie, ktoré ale nikam nevedú, úplne slepé nahodené motívy, ktoré sa ďalej nerozvíjajú, neustále obnažená hlavná hrdinka, scéna sexu a tak stále dookola.⚪Pekné fínske exteriéry sú pravdepodobne to jediné, čo film naozaj plnohodnotne ponúka. Inak ide iba o zdĺhavú pseudoartovú záležitosť, ktorá je zbytočne explicitná, repetetívna (koľko scén z filmu je len hrdinkino nahé plávanie vo vode by sa naozaj oplatilo spočítať), hrá sa na psychologizáciu hrdinov a pritom poskytuje len karikatúry - nespokojných ľudí, blúdiacich ľudí v sebe a pod.⚪Neodpustím si ešte pár poznámok - predloha je o dosť morálnejšie postavená, ak sa nemýlim, k mimomanželskému sexu v nej ani nedôjde, čo dá hrdinke za česť, tu sa rozhodol scenár ísť úplne opačnou cestou.⚪Fínsky jazyk je extrémne nepekný a po chvíle počúvania má človek pocit, že počúva maďarčinu.⚪Všetky postavy sú obsadené neskutočne nesympatickým castingom, ktorý nevie hrať (hlavnej trojici kraľuje pastor, ale to je tiež len medzi slepými jednooký kráľ), milenec a manželka sú herci-tragédi, ktorí pôsobia ako trochu lepší ochotníci.⚪Hlavná hrdinka je zároveň stelesnením mužatky, ktorá síce má ženské telo, ale o tvári radšej pomlčať.⚪Záver samotný je čerešničkou na koláči - smiešnejšia ako sledovať postavy, ktoré podvádzajú (nahlas v rovnakom dome) a následne sa podvedenému ospravedlnia ležérnym: ,,Prepáč" je už len pointa, že vďaka nevere sa manželka s manželom viac zblížili, čiže manželkino zanášanie ich vzťahu vlastne pomohlo. Extrém.⚪Vyznenie skôr ako agitačka k smiechu, divák má tendenciu pretáčať už po 30 minútach, keďže je viac ako jasné, kam bude dej smerovať. A žiadny art to naozaj nie je.⚪ ()

Renfield 

všetky recenzie používateľa

Až příliš hrané na vyprávění obrazem, bez patřičné hloubky, která tomu zoufale chybí. Spousta tichých scén, ve kterých by měly mluvit pohledy herců, což se daří možná z poloviny. "Nečekaně nešokující" závěr mohl být při jeho opodstatnění v předchozím ději kladem, jedna strana zkusí, dořeší a pochopí, druhá svým způsobem promine, aby to obě posilnilo, proč ne. Postavy jsou však ploché, více se zbytečně filozofuje, než by se šlo blíže k nim. Některé dialogy jsou sice k zamyšlení, v ději však působí nepatřičným dojmem. Emoce tak dodává především kamera, nádherně využívající světlo a lokace natáčení vůbec. 50% ()

Reklama

kolemjdouc odpad!

všetky recenzie používateľa

dokoukala jsem to na rychlovku jen proto,že jsem čekala že se navzájem pozabíjejí,Velebníček je seštolovaný na věčné odpouštění a v jeho rodině ho to jaksi nemine.Madam byla spíš jako kudlanka nábožná.Ono tam toho zase tak moc na opuštěném ostrově dělat nešlo ()

Juto 

všetky recenzie používateľa

,,Odotus'' nie je skvelý film, ale je to veľmi zaujímavý film pre každého, kdo chce vidieť krásnu pobrežnú scenériu plus romancu. Pobrežná scenéria je na začiatok priam ohromujúca, pričom celý film sa odohráva na nemenovanom, málo obývanom ostrove pri pobreží, kam sa dá dostať trajektom. Elli (Kallen) tam žije spolu so svojím manželom kazateľom Mikkom. A zdá sa, že Elli a Mikko majú veľmi uspokojujúce manželstvo, ktoré ale akosi je predvídateľne a utrpí určitými otrasmi, s príchodom doktoranda Olaviho, Mikkovho starého kamaráta. Ale zdanlivo neznámy Mikko, je tiež starý priateľ Elli, a v minulosti mali niečo medzi sebou. Vzťah, ktorý mali, Elli nikdy celkom neprekonala. Príbeh nie je plný dialógov a výkladov. Elli sa spočiatku javí ako tradičná žena v domácnosti, spokojná s vykonávaním domácich povinností, ako je varenie, upratovanie a podporovanie manžela svojou prítomnosťou v kostole, aj keď som mál pocit, že nemá ani zďaleka tak silné náboženské presvedčenie. Postupne sa však dozvedáme, že je to zúrivo nezávislá žena sama o sebe, ktorá si v minulosti vykročila svojou vlastnou životnou cestou a mieni v tom pokračovať aj v budúcnosti. Je jasné, že medzi ňou a Olavi dôjde k nejakému zúčtovaniu v snahe zistiť, ako tento vzťah ovplyvní jej manželstvo. 6/10 ()

Galéria (9)

Reklama

Reklama