Reklama

Reklama

Comandante

Obsahy(1)

Dokumentární rozhovor s kubánským diktátorem Fidelem Castrem. Film je sestřihem třídenního natáčení na Kubě, ve kterém Castro odpovídá na otázky Olivera Stonea. Hlavním tématem rozhovoru je Castrovo dětství, kubánská revoluce, kubánská krize, embargo ze strany USA, válka ve Vietnamu, současný stav Kuby, ale také např. Castrovy oblíbené filmy a herci. Témata jsou doplněna velkým počtem archivních záběrů. Jako většina Stoneových filmů je i tento velmi kontroverzní a po premiéře na filmovém festivalu v Berlíně vzbudil velké rozpaky. (malitch)

(viac)

Recenzie (32)

Davson 

všetky recenzie používateľa

Oliver Stone je starý levičák, tudíž bylo jasné, že od něho nemůžeme očekávat seriózní, objektivní dokument, nýbrž jen a pouze propagandu kubánského diktátora. Nutno říct, že se mu to docela daří. Snímá Castra zdola, aby zdůraznil jeho velikost, prokládá rozhovory vhodně vybranými archivními záběry, které se vztahují k danému tématu, ptá se diktátora na zbytečnosti, jako třeba filmy, které se Castrovi líbily, a k ožehavým tématům nechá Castra vyjádřit a dál už to samozřejmě nepitvá. Docela zajímavé, nicméně ke konci už to přestává bavit. Otázkou je, koho chce Stone tímto oslovit? Pro kubánské publikum se to moc nehodí, Stone chtěl evidentně ospravedlnit Comandanteho v globálu, ale kdo mu to věří? Poněkud zbytečný film, ne vyloženě špatný, ale zbytečný. ()

ledzepfan 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že vnímavý divák dokáže z tohodle dokumentu vycítit jak tu širokou škálu filtrů skrze které Fidel odpovídá, tak tu širokou škálu naočkované předpojatosti skrze kterou divák jeho odpovědi přijímá. Fidel tvořil dějiny se stejnou intenzitou s jakou byl zároveň i pouhou figurkou strženou proudem událostí. Byl stejně tak chytrý a ochotný zkoumat problémy z mnoha různých úhlů jako jindy slepě zabejčený a beznadějně zasekaný. V mnoha věcech fatálně chyboval i přesto (nebo právě proto), že původní myšlenka byla čistá a humanistická. Fidel Castro nebyl ďábel stejně jako nebyl spasitel-takhle ho suverénně onálepkovat může snad jen naprosto povrchní ignorant (a že jich tu je...). ()

Reklama

klerik 

všetky recenzie používateľa

Viem, že Stone nemôže za to, ako vyzerá, ale aj tak mi tento dokument prišiel trochu ako rozhovor Saddáma Husajna a Fidela Castra... Ale k veci. Stone dáva niektoré riťolezecké a niektoré absolútne amaterské nahrávajúce otazky, takže sa ani nečudujem, že Castro nechcel nič vystrihnúť. Castro je vlastne milý chlapík, ktorého zbožňujú davy a vie sa krásne vyhnúť tomu, o čom nechce hovoriť (ženy v jeho živote, voľby). Len škoda, že podľa mňa je Castro natoľko zaujímavý, že nepotrebuje takýto priemerný dokument, aby presvedčil svet o svojich názoroch. Určite by si vystačil sám - stačil by zostrih z jeho zanietených prejavov a výsledok by vyznel určite presvedčivejšie... ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Rozhovor s bežnými, repetitívnymi ohľadmi v osobnej rovine a doplnenej postrehmi z politickej angažovanosti spred i po Batistovej audiencii. Stone ako presvedčený ľavičiar je v tomto prípade ako hosť docela zdržanlivý a o provokatívne otázky sa príliš nesnaží. Comandante je však zaujímavým reverzom z druhej strany, pretože nepochopený ostane každý, kto neuvažuje v merite krízy latinsko-amerického spektra, problémoch tamojších pomeroch a nemá páru o hĺbkovej analýze pre a proti sebou stavajúcim argumentom. Samozrejme, že Castro v určitých fázach odvádza pozornosť (ako šikovný politik) a interpretuje si i tie najobskúrnejšie záležitosti v akomsi počestnom duchu. Jeho kritikov však rozlišujem do dvoch kategórii: demokratov tárajúcich záujmy imperiálnych príveskov a skutočných humanistov, ktorí sa na koreň sociálneho modelu dokážu pozerať komplexnejšie. Teda, že aj nespochybniteľné vady autoritatívneho systému striehnu popri reformných pnutiach. Moc seriózne sa dokument netvári, z jeho účinkujúcich ale badám opadnutie bremien predsudkov a podľa mňa sa inak ako dialógom bariéry konfliktov riešiť nedajú. V tom tkvie prínos tohto dokumentu, že sa o čosi premosťujúce snaží. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

S Oliverom Stonem to ide v poslednej dobe dolu kopcom. Alexander Veľký bol podľa mňa jeho najhorším filmom, World Trade Centre som nevidel, ale ževraj je ešte horší a pokiaľ ide o Comandante, tak mi prišiel úplne zbytočný. Neviem, do akej miery by sa dal nazvať tento dokument propagandistický, rozhodne však nemá žiaden hlbší význam, je len akýmsi známym zhrnutím Castrovho života, navyše tento veľký revolucionár často pôsobí ako Stoneova cvičená opica. Ani raz pri svojich odpovediach nezaváha, ale je aj dosť možné, že si to predtým títo dvaja naštudovali. Film je trochu pridlhý k čomu dosť prispieva aj šialený strih prehupujúci sa medzi Castrovými výpoveďami a archívnymi zábermi. Úsmevný mi prišiel jeden záber, na ktorom má Fidel na nohách obuté naiky. ()

Galéria (10)

Súvisiace novinky

Jihoamerická revoluce podle Stonea

Jihoamerická revoluce podle Stonea

12.12.2008

Oliver Stone si pořád hraje na „svědomí Ameriky“, ale návštěvnost a kritiky jeho posledního opusu z Bílého domu W. naznačují, že tohle jeho vyhrožování levicovým prstem zajímá čím dál míň diváků.… (viac)

Oliver Stone dokumentující

Oliver Stone dokumentující

15.07.2007

Během několika let se z Olivera Stonea stal osobitý dokumentarista, jehož díla vzbuzují mnoho kontroverzních reakcí. Jeho jednostranně zaměřený dokument Comandante zabývající se kubánským diktátorem,… (viac)

Reklama

Reklama