Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nacističtí vojáci páchali zvěrstva i ve střízlivém stavu - a pokud se opili, počínali si ještě hůře. O tom se přesvědčí obyvatelé jedné slovenské vesničky v době národního povstání, když musí přijmout arogantní hitlerovskou gardu. Když se totiž ztratí dva vojáci, velitel jednotky vyhrožuje, že nechá pro výstrahu popravit za každého z nich pět rukojmí. A odmítá na svém rozkazu cokoli změnit, i když se ukáže, že za politováníhodný incident může opilost. Jenže vesničané se spravedlivě naštvou a chopí se zbraní. Snímek vznikl v 50. letech a plně odpovídá tehdejším požadavkům na třídně uvědomělé umění. Dnes je na něm zajímavý hlavně netradičně obsazený Ladislav Chudík - představuje bezcitného nacistického velitele. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (20)

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Kvalitná dráma s výbornými hercami na oboch stranách, zvlášť by som upriamil pozornosť na Bindasa, ktorý náramne vystihol nemeckého vojaka, na jednej strane ochrancu, na druhej strane zbabelca. Film má dva mínusy - chýbajúce titulky pri nemecky hovoriacich postavách a chýbajúce záverečné vysporiadanie sa so starostom a manželským párikom stvárneným Blahom a Augustovičovou. Tvorcovia to strihli v najlepšom a dosadili partizánov, ktorí sa vysporiadali s nemčúrmi. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Kupodivu neznáma dráma z čias druhej svetovej vojny o zločinoch nielen nacistov, ale našich ľudí. Nielen gardistov ale aj obyčajných ľudí. Miestami psychologická dráma má výborný spád, samozrejmosťou sú herecké výkony (Bindas, Blaho, Greššo st.) a charakterové spracovanie postáv na úrovni. Jednu z výhrad by som však videl v mnohých nemeckých textoch, ktoré nie sú preložené, ani otitulkované, pretože väčšina slovenských divákov nevie nemecky a silne pochybujem, že by ich bolo v roku 1958 viac. Hodnotenie: 70% ()

Reklama

Ridick 

všetky recenzie používateľa

no tak toto bola drama aku asi v slovenske tvorbe uz ani neuvidime. bolo tam citit kusok ideologie, ale to len vazne kusok. inac som ocakaval, ze ruski partizani nakoniec vsetkych oslobodia, ale to sa nestalo, a myslim si, ze prave preto je ojedinely kusok, kt. nema obdobu a patri mu pravom chvala odo mna ako za herecke vykony, hudbu a reziu... ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Film má niekoľko tromfov, ktoré ho v mojich očiach dvíhajú medzi tie najkvalitnejšie vojnové drámy, ktoré u nás vznikli. Najkvalitnejšia zložka je dobrý príbeh a atmosféra. K nemu stačilo vybrať správnych hercov a chytiť réžiu pevne do rúk. To všetko vyšlo na výbornú, film pôsobí maximálne autenticky, navyše často používaná nemčina tento pocit ešte umocňuje. Nemčiny je tu naozaj požehnane a chýbajúce titulky trochu zamrzia. Našťastie mnoho sa dá domyslieť. Chudík veľmi netradične v úlohe SS-áka a sám nemčinu sype jedna radosť. Ozdobou filmu sú postavy starostu( "Ja som súhlasil s popravou, ale...") a gardistu. Zaujímavé mi prišli rozhovory medzi odsúdenými, ktorí mali medzi sebou vybrať 5 ľudí, ktorí dostanú milosť. Pohľady, oči a črty tváre ženícha mi trochu pripomínali Gojka Mitiča. Osobne by som pár minút navyše iba privítal a najviac asi pri postave E. Bindasa v úlohe "strateného" nemeckého dôstojníka, ktorý bol výborný. Strach má veľké oči...PS. Príbeh sa ma osobne dotkol i preto, že má mnoho spoločného s udalosťou z obce Brezovica na východnom slovensku, v ktorom zohral dôležitú úlohu môj pradedo. 90%. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

V hodine dvanástej je kvalitný psychologický triler. Vyplýva to zo zápletky, ktorá automaticky rozbehne ťažký psychologický kolotoč, pri ktorom sa ukážu tie pravé ľudské charaktery. Ale ono sa až tak silno na pílu tlačiť nebude, ľudia totiž nie sú iba dobrí a zlí, vojna je špecifická situácia a súdiť nie je ľahké. Do poslednej chvíle (teda do hodiny dvanástej) nevieme, ako sa to skončí a osobne som čakal niečo iné, očakávateľnejšie, v spasiteľskom duchu. Prekvapí "Kapitán Dabač" v úlohe nacistického dôstojníka, ktorý je síce krutý, ale možno vo vás bude hlodať myšlienka, či sa mohol vôbec zachovať vo svojej pozícii inak a svoje rozhodnutie zmeniť. Ako hovorím, vojna robí s ľuďmi a národmi divy. Kvalitná dráma, ktorá by si zaslúžila vďaka námetu a spádu väčšiu pozornosť. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (7)

  • Snímka korešponduje s atmosférou slovenskej literatúry konca 40. rokov 20. storočia, keďže sa jedná o previerku ľudskej morálky, konfrontovanej s hraničným rozhodnutím vo chvíli ohrozenia života a taktiež reflexiou ťaživých, existenciálnych rozmerov vojny. (Biopler)
  • Natáčanie prebiehalo v Jure pri Bratislave. (Raccoon.city)
  • Príbeh je sústredený na marginálne súvislosti udalostí SNP zachytených pohľadom zboku. Západoslovenská dedina nebola jeho centrálnym prostredím, ani rádoví vojaci Wehrmachtu, ktorí reprezentovali vojenskú silu fašizmu, neboli cvičenými zabijakmi jednotky Edelweiss. (Biopler)

Reklama

Reklama