Reklama

Reklama

Everest - najťažšia cesta

  • angličtina Everest, the Hard Way (festivalový názov)
Trailer

Obsahy(1)

Dá sa najťažšia cesta na Mount Everest vyliezť alpským štýlom? Jej autor, najznámejší britský horolezec Chris Bonington, sa vyjadril, že je to nemožné. Ale pre štyroch slovenských horolezcov je to výzva. V roku 1988 nastupujú do juhozápadnej steny Mount Everestu, z ktorej niet návratu... (K2studio)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (26)

RigorMortis 

všetky recenzie používateľa

Krásny, ale tragický dokument o ceste bez návratu. Ako človek, ktorý vyrastal pod Tatrami som žasol nad dychberúcimi zábermi Everestu. Chápem, že je ťažké niekomu vysvetliť, prečo sa niekto dobrovoľne vyberie na najťažšiu cestu najvyššej hory sveta a ešte bez kyslíku a ľudí, ktorí sa pre to dobrovoľne rozhodnú obdivujem. Dokument po mne po dopozeraní zanechal zmes obdivu a beznádeje. Bolo mi ľúto štvorice hlavných hrdinov aj Ivana Fialu a neviem si ani predstaviť, čo musel zažívať po skončení expedície. ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Téma nesmírně tragické a silné, ale bohužel mě příliš neoslovila forma, kdy dědečkové pamětníci dané události pouze ve vzpomínkách popisují. Jejich vyprávění rozhodně nepostrádají emoce, ale ani tak to nemá šanci vtáhnout diváka tolik do centra dění. Dobových záběrů je tentokrát opravdu málo. [70 %] ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Horolezecké dokumenty nevyhľadávam, ale keď sa mi dostal do očí tento od Paľa Barabáša, je to celkom iné kafé. On vie aj z témy, ktorá ide mimo mňa, vytiahnuť silné a pútavé gro a svojím prerozprávaním a profi spracovaním doslova prikovať diváka do gauča. Samozrejme, slovenský výstup na strechu sveta, aj keď s tragickým koncom, navyše alpským štýlom a v zlých poveternostných podmiekach, v ktorých by som ani psa nevyhnal von, zasluhuje obdiv. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Najťažšia cesta a najsmutnejší Barabášov film. Dokázal však natočiť film o 30 rokov starej tragicky končiacej výprave takmer len s pomocou hovoriacich hláv a dvoch priamych účastníkov. Napriek tomu je to napínavé, dramatické a dojímavé. Ivan Fiala možno potreboval tento film viac ako Pavol Barabáš, aby zo seba dostal to, čo ho ťažilo po celý život, a nikdy neprestalo. ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

"Výstup končí v dolině." Silné, smutné, pietní, výborné. Beseda po filmu skvělá. Dokumenty Pavla Barabáše mě rozsekají spolehlivě vždy. 1988, čtyři Slováci zrealizovali výstup tisíciletí, zaplatili měnou nejtvrdší, střecha světa si je drží v náruči navěky. Spoiler: 3 noci nad 8500m, osleplí se všichni čtyři najít, plazit se dolů s edémem plic a mozku, dehydratovaní, v příšerné vichřici, po výstupu nejtěžší cestou, kdy jeden z nich na vrchol vyšel... Člověk si u filmu popláče, patos na místě je. Klobouk dolů. ()

Galéria (8)

Reklama

Reklama