Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sladkotrpký príbeh muža, ktorý sa rozhodne navštíviť svojich päť detí, žijúcich v rôznych mestách Talianska, je úvahou o krehkosti rodinných pút, samote a vykorenenosti.  Sladkotrpký príbeh o krehkosti rodinných pút, o samote a vykorenenosti. Matteo Scuro je penzionovaný železničiar, ktorý trávi pokojné dni na rodnej Sicílii spomienkami na minulosť. Pravidelne navštevuje hrob milovanej manželky a delí sa s ňou o správy zo sveta živých. Túži po tom, aby bolo všetko tak, ako za starých čias, keď ešte stála po jeho boku a všetkých päť detí mal ešte doma. Teraz sa však rozutekali po celom Taliansku a Matteovi chýbajú. Chce spolu s nimi stráviť dovolenku a preto prenajme päť domčekov na pláži. Keď si ani jedno z detí nedokáže nájsť čas, aby uniko od hektického života na Sicíliu, rozhodne sa Matteo, že im pripraví prekvapenie. Po prvýkrát vo svojom živote opustí Sicíliu a vydá sa na cestu do Neapola, Ríma, Florencie, Milána a Turína. Jeho putovanie ho privedie nielen k hlbšiemu poznaniu vlastných detí, ale aj k spoznaniu súčasného Talianska. Hlavnú úlohu nostalgického príbehu bravúrne stvárnil Marcello Mastroianni, režisér Giuseppe Tornatore za film získal Cenu ekumenickej poroty na MFF Cannes. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (24)

farmnf 

všetky recenzie používateľa

Giuseppe Tornatore opět velmi lže, je totiž i autorem scénáře. Všem dětem se až tak "bene" nedaří. Road movie s Marcellem Mastroiannim a skvělou kamerou a skvělou hudbou Ennia Morriconeho. MM ukazuje nohy starce prostitutkám a pan GT sem tam zastaví obraz včetně komparsu. Nebyl jsem nasrán ani zklamán. A taky se mi líbil fór s balónem evokujícím černou medůzu (na takové bejkárny je Tornatore skvělý) a Morricone coby dirigent Traviaty. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Mam neskutocne rad taliansku kinematografiu na rozdiel od takej povedzme Snorlax, ktora je platonicky zamilovana do francuzskej kinematografie. To ja ne, lebo stale si myslim, ze hnoj sa produkuje vsade - bez ohladu na narodnost. Italia vyprodukovala uz dostatok hnoja, ale niekedy sa mi zda, ze ten francuzsky je o cosi smradlavejsi a horsie sa rozklada. No nic, prec od hnoja, smerom k dobremu a kvalitnemu filmu. Nie je tu nic komplikovane a an i strhujuci dej nehrozi - starsi chlap sa rozhodol navstivit svoje haranty ktoe ziju po roznych mestach Italie. V roli starsieho muza sa predstavil Marcello Mastroinanni /La Noche/ ktory putuje po krajine. Poznavam tu nielen pribeh kazdeho z deti ale i Italiu a jej realie. Tornatore mi rezisersky navyse dost smakuje a jeho filmy mam neskutocne rad . 74 % ()

Reklama

winstonik 

všetky recenzie používateľa

Viac ako obsah na tomto filme zaujmú bohaté obrazy Talianska na sklonku 80. rokov, príjemná hudba a bravúrny výkon majstra Marcella. Škoda slabšieho deja; dosť banálny príbeh o starnúcom mužovi, ktorému sa rúcajú ideály o jeho deťoch a na ktorého deti nemajú vôbec čas. Nič nové. Celkovo - taká pohodovka. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Krásně sladkobolný film o tom, jaké to je, když autorita otce s přibývajícími léty pozvolna přechází, až přejde do submisivního postavení, v němž se musí doprošovat něčeho tak minimalistického, jako je to, aby se děti aspoň jednou sešly u jednoho stolu. Asi to tak musí být, většinou i je, ale stejně je to, i při všem odlehčování, smutné. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Hlavne dve veci na mňa v tomto filme urobili veľký dojem. Prvá je dôvod prečo som sa rozhodol predovšetkým tento film sledovať a ním bol Ennio Morricone, ktorý nielenže zložil spolu so svojim synom Andreom pre tento film opäť raz excelentnú hudbu s trpkoradostným hlavným motívom, ktorý dokonale vystihuje celú povahu filmu, ale si tu aj zahral. Maestrovi sa tu dostalo krásnej drobnej úlohy, ako inak dirigenta, ktorý v La Scale diriguje Verdiho La Traviatu. Ďaľším úžasným momentom filmu bola snová sekvencia s čiernym balónom na pláži, ktorý vďaka rôznym pohľadom nasnímania (predovšetkým záber biely kôň - čierny balón) vytvára prekrásne surrealistické predstavenie. Chváliť Mastroianniho ani nemá význam. ()

Galéria (18)

Súvisiace novinky

De Nirovi se daří dobře... nebo ne?

De Nirovi se daří dobře... nebo ne?

10.04.2008

Včera jsme tu měli americký remake staršího italského filmu s Marcellem Mastroiannim v hlavní roli. Dnes tady pro změnu máme... ehm, remake staršího italského filmu s Marcellem Mastroiannim v hlavní… (viac)

Reklama

Reklama