Reklama

Reklama

Temné spomienky

  • Česko Tajemství v nás (viac)
Trailer 1

Príbeh sa odohráva v Spojených štátoch po druhej svetovej vojne. Rumunská utečenka Maja (Noomi Rapaceová) si vybudovala nový život a chce žiť ako každý iný slobodný človek. Býva na predmestí s manželom Lewisom (Chris Messina) a synom Patrickom (Jackson Dean Vincent). Stále ju však prenasledujú temné spomienky na vojnu a máva nočné mory. Na ulici raz vidí muža (Joel Kinnaman), ktorý sa podobá na nemeckého vojaka z koncentračného tábora. Sleduje ho domov, zistí, že má ženu a dve deti. Je presvedčená, že je to on, kto spáchal toľko zla a je zodpovedný za smrť nevinných ľudí. Druhý deň, pod zámienkou, že sa jej pokazilo auto, muža omráči, zavrie do kufra auta a unesie ho. Cíti povinnosť pomstiť sa mu za vojnové zločiny, ktoré spáchal. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (41)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je remaké filmu „Smrť a dievča“, z toku 1994 s rozdielom, že tento film je vsadený do obdobia 2. svetovej vojny a konkrétne do Rumunska. Podstatou filmu je rómsky holokaust v Rumunsku. Rumunsko do vojny vstúpilo, ako verný spojenec nacistického Nemecka. Jednotky maršala Antonesca sa zúčastnili útoku na Sovietsky zväz. Doma zaviedol diktatúru a presadzoval etnické čistky. Pripisuje sa mu vyvraždenie takmer 300 tisíc Židov a v pracovných táboroch v Podnestersku zomrelo okolo 11 000 Rómov, ktorí tam podľahli chorobám, hladu, chladu, alebo ich zabili vojaci. Ďalšie tisícky boli vyvraždení jednotkami SS na základe vydaného dekrétu k norimberským zákonom, v ktorom boli Rómovia klasifikovaní ako „nepriatelia rasového štátu“. A práve o takomto holokauste je tento film. Mladá Rómka Maya v Rumunsku prežila takýto zážitok s vraždením a znásilňovaním a utkvel jej v pamäti hlas a podoba SS-áka, ktorý túto operáciu riadil. Neskôr pracovala, ako zdravotnícky pracovník v Grécku, kde sa zoznámila s americkým lekárom a spoločne odišli do USA. A tu pri prechádzke v parku stretla muža o ktorom sa domnievala, že pred rokmi proti jej rodine spáchal tie najťažšie vojnové zločiny. Ale spomienky sú subjektívne, ani ona si nebola úplne istá, spomienky sa dajú zmanipulovať a často dozrievajú v období mesiacov až rokov. To už mnohokrát všetky detaily nezodpovedajú realite ale snaží sa s týmito zážitkami vyrovnávať, ako aj s minulosťou. A tak pivnica jej rodinného domu je premenená na osobný Norimberský proces. Film je tvrdý, presvedčivý a pokúša sa dostať k pravde minulých činov, ale taktiež skúma, akú voľbu máme medzi odpustením a pomstou a či je pomsta skutočne taká sladká.. ()

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Protagonistka má výčitky svedomia, lebo, keď ju cez vojnu znásilňovali, nezachránila svoju sestru, ktorá dopadla ešte horšie. Antagonistove výčitky svedomia sú naopak jediná poľahčujúca okolnosť, lebo to má na svedomí. A má vôbec výčitky? Musí mať! Nech to povie nahlas! Nech sa prizná! Klasický príbeh o tom, aký je svet malý, keď dáva šancu na pomstu aj po novom usporiadaní sveta, podaný z celkom originálneho psychologického uhla pohľadu. Len príliš krátky na rozvinutie tohto potenciálu. Radšej si tvorcovia vyhradili čas na menej prepracovanú thrillerovú pasáž. ()

Reklama

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

průměrné drama o tom jak se hlavní hrdinka v podání Noomi Rapace snaží srovnat s hrůzou,kterou prožila za války a zároveň se snaží dopátrat toho,zda jí Joel Kinnaman za války znásilnil,co se stalo s její sestrou.Celou dobu je to přiměřeně nečitelné,ale bohužel se i přes rozumnou stopáž místy zbytečně táhne...60% ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Noomi v tomto filmíku nebola taká rapavá, dalo sa to pozerať. Hrá ženu pôvodom z Rumunska, ktorá celkom náhodou na ulici stretne muža, ktorý za vojny v Európe znásilnil ju aj jej sestru. Aspoň ona si tak myslí a tým začína thriller, ktorý sa celý čas sústredí len slabšie mučenie obete (explicitné násilné scény tu neuvidíme) a divák je udržiavaný aspoň v napätí, či daný muž bol alebo nebol esesák. Bavilo ma to tak za tri hviezdy, hoci je film vo svete kritizovaný, že je takmer plagiátom Polanskeho filmu Smrť a dievča. Keďže som ten film zatiaľ nevidel, nedokážem to porovnať. Ale výkon Rapace sa mi fakt páčil, veľmi dobre zahrané. ()

oveckaoa 

všetky recenzie používateľa

Originál jsem neviděl a ani mě neláká. Ženská najde po letech ve svém městě chlápka co jí za 2 světové války zabil sestru a ji znásilnil tak ho unese a chce po něm přiznání. Hlavní hrdinka nevytáhne za celý film cigáro z držky a minuty kdy ho nemá se dají počítat za zázrak (většinou jsou to scény kdy spí nebo řídí) a film taky za moc nestojí. Pokud čekáte nějakou pomstu nedočkáte se pouze jeden ustřihnutý prst za to co jim dělal mě přijde málo. 40 procent ()

Galéria (19)

Reklama

Reklama