Reklama

Reklama

Válka v Iráku

(seriál)
  • Veľká Británia Once Upon a Time in Iraq (viac)

Epizódy(5)

Když v roce 2003 Spojené státy a Velká Británie obsadily Irák, většina pozorovatelů počítala s rychlým vítězstvím. Ale chyba lávky. Tento seriál zásadního významu rekonstruuje naše představy o válce v Iráku: Mapuje účinky války na člověka, její rozhodující chyby a bouřlivé dědictví. Dojemná vyprávění, důležití účastníci a hlediska, která byla dříve opomíjena, to vše obsahuje pestrou směsici pravd. Irácké rodiny, které na vlastní oči viděly vypuknutí války. Vojáci, kteří vynaložili spoustu námahy, aby se ve svých protivnících vyznali. Rodiče sebevražedného atentátníka, kteří zcela zlomeni upadli do hořkého zoufalství. Poznejte i vy tyto osobní, dramatické a tragické příběhy, jež se skrývají v pozadí války utvářející náš moderní svět. (TV Spektrum)

(viac)

Recenzie (9)

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Jak byl sesazen Saddám pod záminkou svobody a odstranění "osy zla" (bush-blairovský blablabla), načež země propadla do totálních sraček a chaosu - rabování, násilí a extremismus, Shia x Sunni divize, občanská válka, zk*rvený ISIS. Tohle je takřka dokonale zpracovaná série a kvalitní mapka situace v Iráku mezi lety 2003 a 2016, zvlášť vyniká výborný výběr svědků a komentátorů z řad novinářů, armády, CIA, tamních překladatelů a civilistů. Zaujme i zajímavá psychologie kultu osobnosti diktátora a bod k zamyšlení, zda chceš radši teror & pořádek, a nebo nějakou tu demokracii se vším co k ní patří (včetně rizik a mínusů) tam, kam třeba absolutně nesedne a nepatří... Za mě hezky zpackaná a od začátku zcestná kampaň, měla by se promítat pro všechny mocenský poradce a politiky před příští dobrosrdečnou invazí :) "I had this dream that my country is becoming one of the good countires in the Middle East. Or maybe in the world. A country like America..." ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Výborný dokument, mapujúci "mierovo demokratickú misiu USA v Iraku". Tak si to zrekapitulujeme. Sadám Husajn je tyran, ktorý vlastní zbrane hromadného ničenia. Po odstránení začne hromadné rabovanie obchodov, pričom USA sa rozhodne brániť IBA spoločnosti s nerastnými surovinami. Následne vyjde zákon, že sa nesmú zamestnávať ľudia s preukazom "bassistu", čo je takmer 85% populácie. Aby toho nebolo málo, je kompletne rozpustená Iracká armáda, nakoľko sú všetci vojaci upodozrievaní, že sú neustále prívržencami Sadáma. Ľudia umierajú priamo na ulici, začínajú sa boje, čistky, ponižovanie, pričom nepriateľom pre amerických vojakov sa následne stávajú všetci - bez výnimky. A to najhoršie má ešte len prísť. Zrod Al Káidy a Islamského štátu. Ja osobne som videl aj lepšie dokumenty o Iraku. Za pozornosť rozhodne viac stoja: "Vice - Svět pod lupou", "Válka, kterou nevidíte" či "Konec v nedohlednu". ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Podrobný pohľad na dopad tretej vojny v Perzskom zálive alias invázie do Iraku na samotný Irak a jeho civilné obyvateľstvo cez zlomové udalosti počnúc rokom 2003 až po dnešok z priameho pohľadu priamo zúčastnených zo všetkých možných uhlov a strán. Počas 5 hodín napumpovaných starými známymi, ale aj novými archívnymi zábermi (niektoré z nich poriadne "delikatesy" – rozumej doteraz nevidené) spolu s výpoveďami, ktoré do nich pasujú ako do skladačky, sa vytvára obraz hodný tisícov slov. Narácia dosť zaujímavá, až by som povedal unikátna, často však vyžaduje, aby divák už niečo o danej "problematike" vedel, čo by nemusel byť až taký problém, lebo toto si pozrie zrejme len niekto, koho téma zaujíma. BBC odviedlo kus neskutočne poctivej a parádnej roboty. Jednoznačne jeden z najlepších, ak nie úplne najlepší dokument o (vojne v) Iraku, spolu s Iraq Year Zero. --- Výlev: Po zhliadnutí nastáva otázka (už ju mám v hlave pár rokov), či bol Irak lepším miestom za Saddáma, alebo po ňom, kde narozdiel od blízkych ekvivalentov – Irán za čias Rezá Pahlavího a po ňom / Líbya za čias Kaddáfího a po ňom / Afganistan po sovietoch a počas Tálibánu – je odpoveď trošku jasnejšia. I keď relevantne o tom diskutovať s niekým v dnešnej dobe krásneho roku 2020 je ťažšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať (ale podarilo sa!), lebo ešte sa ti pošťastí pri pokuse o vytvorenie serióznej konverzácie dozvedieť, že vraj Saddám bol xenofób (slovo, ktoré je spolu so slovom rasista a jeho derivátmi tak často absolútne bezmyšlienkovito používané, až dávno stratilo akýkoľvek svoj význam či váhu), no skoro som sa zgrckal, najprv od znechutenia, potom od smiechu (pozdravujem N.). Krátkozrakosť a pokrytectvo dnešnej spoločnosti ma ubíja a ničí. A Nouri al-Maliki je doslova na kompletku taký istý, ak nie väčší kkt ako jeho "predchodca" – ktorý bol svetom vymaľovaný za nepriateľa sveta. Koniec výlevu. --- "And I remember, you know, seeing American soldiers just waving by, you know, as people literally just looted every single government building, schools, hospitals, you name it. With the exception of the Ministry of Oil. That was the one Ministry that immediately got protection by the American Army. Everything else was free game." --- [Symbolické hodnotenie č. 6000] (18.11.2020) (29.5.2022) (29.3.2023-30.3.2023) (Generation Kill) ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Silný a konečne aj objektívny dokument o Iraku. Čo priniesla vojna v Iraku, aké sú jej dôsledky? Za všetko hovorí jeden výrok: Bolo tu veľmi bezpečne, kým tu bol Saddám, ale čo sa to tu deje teraz? Presne tak to s Irakom dopadlo. To, čo Američania prezentovali ako veľkolepé víťazstvo bol v skutočnosti obrovský rozvrat krajiny, nárast terorizmu a vznik Islamského štátu. Oslobodzovali Iračanov pod zámienkou prinesenia slobody, ale celý čas im šlo len o ropu. Americká armáda, kde vstúpila, priniesla len chaos a smrť. Milión mŕtvych v Iraku sú médiami dodnes ututlávané, jediné zlo je totiž len Rusko. Sila tohto dokumentu spočíva aj v osobných výpovediach ľudí, ktorí tú slobodu zažili. Aj pod Saddámom, ktorý nebol žiadne neviniatko, aj po invázii „demokracie“. A dokument hlavne ponúka stanoviská všetkých strán a nedáva za pravdu ani jednej. Divák si urobí názor sám. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Některé příběhy z Iráku jsou opavdu dojemné, ale většina civilních obětí vypadá jako cvičení PR managementu. Na konci dokumentu je více slz prolito kvůli okupaci ISIS než barbarismu západu. Dojem z Iráku je divoký západ a mystický fanatismus. Koukněte se na podobný dokument Vlast (Irák v roce nula) , v originálu Homeland: Iraq Year Zero. ()

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

výborný dokument,který na ploše pěti hodin mapuje situaci v Iráku od jeho okupace v roce 2003 (samozřejmě se dozvíme něco málo o situaci i před) až skoro do současnosti.Obrovská síla tady pak dřímá ve spoustě autentických záběrů,které jsem nikdy neviděl a hlavně z výpovědí lidí,kteří byli svědky toho všeho od civillistů,přes novináře až po vojáky.A velmi často je to hodně osobní a sakra silná káva.Určitě nemám potřebu se zastávat Saddáma,ale hezky se tu ukazuje z výpovědí samotných Iráčanů,že za jeho vlády se sice báli jeho,ale jinak se nemuseli bát ničeho dalšího.Kdežto po "osvobození" se z celého regionu stala jedná velká časovaná bomba,a všechno se stočilo někam směrem ke středověku.Nikdy jsem navíc nevnímal a nepřemýšlel nad tím,že právě americká snaha o spasení všech se navíc prakticky zasloužila o to,že vznikl Islámský stát.Kdo se alespoň okrajově zajímá o tuhle tématiku,tak by tuhle sérii neměl minout,protože nic lepšího o tomhle všem sem neviděl...90% ()

janesX 

všetky recenzie používateľa

Už od invázie do Iraku si myslím, že Bush by mal zhniť v base, no po tomto dokumente som zmenil názor: mal by byť zbitý, potom obesený a následne ťahaný po uliciach. Minimálne je to dlhodobo presne ten človek, do ktorého by som si najradšej pľuvol. Ja - tak mierumilovný občan. Viem, teraz za mňa hovoria emócie, ale skúste si pozrieť tento dokument - dokument, ktorý je naozaj objektívny - a asi vám z toho tiež nič iného nevýjde. Tento vojnový a do značnej miery psychologický seriál začína prvou časťou spočiatku celkom odľahčene, no už onedlho vás premôžu rôzne pocity bezmoci, až vám bude zle. Je to naozaj sila a hnus, čo sa to v tom svete deje. 87%. ()

Tipko 

všetky recenzie používateľa

Seriózny dokument z rôznych pohľadov na vojnu v Iraku. Malá poznámka k prvej časti: chápem, že Iracká mládež sa snažila hltať všetko z USA, lebo im vlastné „tradičné“ spôsoby nevyhovovali, ale na druhej strane nie všetko, čo je „demokratické" a z USA, je aj dobré, naopak, niekedy je to zlé a škodlivé (konzum, uvoľnená morálka, rock, atď...). ()

yntelygent 

všetky recenzie používateľa

No ja normalne zasnem,ze toto normalne odvysielali,ved tento dokument v plnej nahote a hlavne v plnej hroze ukazuje,ako dopadla MIEROVA misia v podani americanov...Ucastnik nahlas do kamery povie,ze aj ked bol Saddam magor,tak toto co je teraz v Iraku je uplna hroza.Ani sa nedivim,ze v USA ten dokument vysielali v cenzurovanej zostrihanej podobe,to by ten ich image dostal dobre na pi..u.Tomuto dokumentu davam s prehladom full 5,mozno ze aj na cestu do trezoru. ()

Reklama

Reklama