Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stalo sa to, čo sa nikdy nemalo stať. Prvého septembra 1983 vstúpilo do ruského vzdušného priestoru cudzie lietadlo. Svetu vládla studená vojna a juhokórejské civilné lietadlo s 269 ľuďmi na palube bolo sovietskymi stíhačkami nemilosrdne zostrelené. Tragédiu nikto neprežil a svetu hrozila vojna. Bol to tragický omyl alebo chladnokrvne plánovaná provokácia? Bola to misia tajných služieb alebo chyba navigačného systému? Príliš veľa otázok a príliš chúlostivá téma. Toto je skutočný príbeh tragédie, ktorá otriasla svetom. Rekonštrukcia príbehu vyskladaná podľ tajných materiálov CIA pnúka mimoriadne vierohodný pohľad do zákulisia mocenských hier... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (2)

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film jsem tu dlouho nemohl najít, kdysi jsem ho viděl pod českým názvem Kód 88, snad na Hallmarku, a pod jeho druhým anglickým názvem Coded Hostile jsem ho nenašel. Klasické dokumentární drama s hutným obsahem, které se nesnaží příliš konspirovat a vychází z tehdy známých skutečností o případu. Jen chybí jedna pozoruhodná informace, a sice že kupodivu stejné aerolinky bloudily nad citlivým územím SSSR už o pět let dříve, 20.4.1978 se let KAL902 (boeing 707) octl nad poloostrovem Kola a byl donucen palbou sovětské stíhačky nouzově přistát, přičemž zahynuli dva pasažéři. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Nejde o typický triler, skôr niečo medzi drámou a politicko-vojenským trilerom. Témou je skutočná tragická udalosť so zostrelením kórejského doprávneho lietadla sovietskymi stíhačkami. Udalosť je vo filme sledovaná z pohľadu americkej leteckej základne počas doznievajúcej studenej vojny a potenciálnej hrozby vojnového konfliktu. Stret medzi vojenským vyšetrovaním a politikou vytvára konflikty. Škoda, že pohľad zo sovietskej strany takmer absentuje a vytvára sa iba rekonštrukcia tragédie z jednej strany. Tiež sa nezaprie televízne spracovanie, ktoré má slabšiu výpravu a ide do viacerých detailov natoľko, že film až nudí. Téma je ale zaujímavá a núti prečítať si o tom viac, človek tak viac pochopí, aké chyby (na strane kórejských pilotov) a aký necitlivý postoj (zo strany nielen sovietského veliteľstva ale aj sovietskych stíhacích pilotov) sa vykonali. Viac o udalosti. ()

Reklama

Reklama