Reklama

Reklama

Klan Gucci

  • Česko Klan Gucci (viac)
Trailer 2
USA, 2021, 164 min (Alternatívna 151 min)

Réžia:

Ridley Scott

Predloha:

Sara Gay Forden (kniha)

Kamera:

Dariusz Wolski

Hrajú:

Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, Salma Hayek, Alexia Murray, Vincent Riotta, Gaetano Bruno, Camille Cottin (viac)
(ďalšie profesie)

Klan Gucci je inšpirovaný šokujúcim skutočným príbehom impéria talianskeho módneho domu. Tri desaťročia rodinnej histórie, v ktorej nechýbajú láska, zrada, dekadencia, pomsta ani vražda, skladajú dokopy mozaiku toho, čo všetko so sebou nesie slávna značka Gucci. (Forum Film SK)

Zaujímavosti (41)

  • Rodolfo (Jeremy Irons), ktorý vo svojom dome vystavuje "Zlatá Adele" (nazývaný aj "Portrét Adele Bloch-Bauerovej I" či "Dáma v zlatom") od Gustava Klimta, slúži ako odkaz režiséra Ridleyho Scotta na priame historické spojenie rodiny Gucci s nacistickým režimom, ktorý kradol Klimtove maľby (spolu s tisíckami ďalších umeleckých diel počas ich drancovania Európy) a zdôrazňuje tým tézu filmu o morálnych pochybeniach "veľkých moderných podnikateľských rodín" v dejinách. (Arsenal83)
  • Herecký štýl bol čiastočne inšpirovaný Commedia dell'arte, talianskym divadelným štýlom populárnym v 16. až 18. storočí. Commedia dell'arte sa snaží o komediálny efekt prostredníctvom zveličenia a ostro vykreslených typov postáv. Niekedy používa farebné kostýmy a masky, podobne ako pri párty sekvencii na začiatku. Commedia dell'arte si tradične robila srandu z vyšších vrstiev, pričom súčasťou repertoáru boli karikatúry obchodníkov, lekárov a právnikov. Najnápadnejšie sa tento štýl objavuje u Jareda Leta. (Arsenal83)
  • Patrizia Gucci, ktorá je dcérou Paola Gucciho (Jared Leto) a sesternicou Maurizia Gucciho (Adam Driver) povedala, že jej rodina Gucci bola filmom „naozaj sklamaná“. Podľa nej im ukradli identitu v mene získania hollywoodskeho zisku: "Naša rodina má identitu, súkromie. Môžeme sa rozprávať o všetkom, ale existujú hranice, ktoré neprekračujeme." Rodina Gucci tvrdí, že film je plný nepresností, čo je spôsobení nedostatkom kontaktu s Ridleym Scottom a obsadením významných hercov, ktorí hrajú ľudí, ktorí neboli s vraždou ani spojení. (Arsenal83)
  • Vo filme Patrizia (Lady Gaga) na záver do denníka napíše "Paradiso", teda raj po taliansky. V skutočnosti tak ale urobila grécky a zápis znel: "Paradeisos". (Arsenal83)
  • Podľa generálneho riaditeľa Gucci, Marca Bizzarriho, módny dom spolupracoval s produkciou a umožnil im úplný prístup k ich archívom pre šatník a rekvizity. (Arsenal83)
  • Ridley Scott odmietol obvinenia skutočnej rodiny Gucci zo ziskuchtivosti: "Musíte si uvedomiť, že jedného Gucciho niekto zavraždil a iný išiel do väzenia za daňový únik, takže mne nemôžete hovoriť o naháňaní zisku. Akonáhle ste toto urobili, stávate sa súčasťou verejného priestoru." (Arsenal83)
  • Dom používaný ako miesto natáčania pre dom Gucci je Villa Necchi Campiglio, ktorý slúžil aj ako miesto pre film Moje meno je láska (2009). (Arsenal83)
  • Camille Cottin (Paola) povedala, že mimo scén sa s ňou Lady Gaga (Patrizia) nikdy nerozprávala, pretože ich postavy sú vo filme rivalkami a Gaga chcela, aby to ich nepriateľstvo bolo autentickejšie. (Arsenal83)
  • Lady Gaga vysvetlila, že vzala do úvahy to, ako jej dlhoročný priateľ Tony Bennett „nemá dobré pocity z toho, ako sú Taliani vo filme zastúpení z hľadiska zločinu“ a zatúžila „urobiť z Patrizie skutočnú osobu, nie karikatúru“. Aby to dosiahla, študovala Reggianiovej hlasovú kadenciu a postoj. Vysvetlila: "Cítila som sa, že najlepší spôsob, ako si uctiť Maurizia a Talianov, je, že môj výkon bude autentický, z pohľadu ženy. No nie ako talianskej Američanky, ale Talianky."  (Arsenal83)
  • Lady Gaga povedala, že režisér Ridley Scott často mal počas záberu spustené až 4 kamery súčasne, čo je jeho typickým štýlom, ktorý šetrí čas. (Arsenal83)
  • V momente, kedy Paolo (Jared Leto) oznámi otcovi Aldovi (Al Pacino), že predal svoj podiel v rodinnej firme, je počuť trepot vtáčích krídel, čo je odkaz na Paolovu skoršiu repliku o slobode, že chce zažívať slobodu ako holub. (Biopler)
  • Okrem syna Paola Gucciho mal Aldo Gucci aj dcéru Patriciu Gucci, syna Giorgia Gucciho a ďalšieho syna Roberta Gucciho, ktorí sa vo filme neobjavujú. (Ubi123)
  • V scéne, kde  je vyobrazený pohreb Rudolfa Gucciho (Jeremy Irons), sa objaví nad jeho fotkou obraz skutočného Guccia Gucciho. (Ubi123)
  • Originálny názov filmu House of Gucci pripomína názov kreatívneho tímu Lady Gaga – Haus of Gaga. (marek.stone)
  • Lady Gaga během natáčení i mimo záběry nevystupovala z role Patrizie, čímž oklamala i samotného režiséra, který si myslel, že má silný italský přízvuk a impulzivní manýry i v normálním životě. (raininface)
  • Podivná hra, kterou hrají muži na Aldově (Al Pacino) oslavě, je tzv. Calcio Fiorentino, neboli Florentský fotbal. Jedná se o jeden z nejvíce násilných kolektivních sportů, ve kterém jsou dovoleny pěsti či kopance. (NiWi)

Súvisiace novinky

Byly uděleny Zlaté maliny

Byly uděleny Zlaté maliny

27.03.2022

Jak už bývá každoroční tradicí, den před rozdáním zřejmě nejprestižnějších filmových ocenění, jakými jsou Oscary, přichází i udělení nejznámějších anticen. Zlaté maliny každý rok směřují nejhorším… (viac)

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

28.11.2021

Kriminální drama Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Poslední souboj) má za sebou první víkend v kinech, a byť prozatímních 21,8 milionů dolarů v rámci prvních pěti dní z USA není ve… (viac)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (viac)

Pokračování Gladiátora se blíží

Pokračování Gladiátora se blíží

30.09.2021

Legendární režisér Ridley Scott potvrdil, že se skutečně chystá natočit pokračování Gladiátora. 83letý režisér nedávno dokončil dva nové snímky, Klan Gucci a Poslední souboj, oba dorazí do kin ještě… (viac)

Reklama

Reklama