Reklama

Reklama

Epizódy(39)

Recenzie (4)

matolas 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

O rok neskôr seriál neprešiel výraznými zmenami, no vypilovala sa schéma a štruktúra scenárov. Planet of Giants je príjemným, hoci klasickým, námetom, ktorý mnohí spracovali lepšie, ale neurazí. Návrat Dalekov je silnejší ako ich prvá návšteva obrazoviek a záber na vyľudnený most v Londýne s Dalekom brázdiacim cestu je súčasťou kultového kánonu seriálu. Epizóda síce trpí prepálenou dĺžkou, ale pomerne svižne uteká a Barbarine prejdenie Daleka dodávkou či vynorenie Dalekov z vody je podarené. Takisto sa dočkáme odchodu Susan, vôbec prvého odchodu spoločníka. Hoci nemôžem povedať, že som si jej postavu obľúbil, koniec koncov jej význam bol kričať a nechať sa uniesť, Hartnellov prejav a jeho rozlúčka patrí k najlepším Hartnellovým chvíľkam v roli Doktora. The Rescue je prakticky len predstavenie novej spoločníčky so zvratom, ktorý sa dal očakávať od úvodných titulkov, rozhodne však neurazí. Na druhej strane The Romans považujem za jednu z najvydarenejších čisto historických epizód. Príde mi, že práve tu sa ešte väčšmi do seriálu votrel humor, ktorý je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Celé stretnutie s Nerom navyše pôsobí ako príjemná dovolenka s pohodovou partičkou ľudí (to, že Ian sa stal otrokom zamlčíme). The Web Planet je fascinujúca epizóda. Natočená na kolene s takmer nulovým rozpočtom, s absurdnými príšerkami včiel a mravcov, s naťahovaným, ale relatívne zaujímavým príbehom. Musím však povedať, že táto prostota a absurdná jednoduchosť pôsobí nesmierne kúzelne a patrí k jedným z mojich najobľúbenejších epizód Hartnellovej éry a to aj napriek tomu, že si jasne uvedomujem všetky jej hojné nedostatky. Pri The Crusade som sa výrazne nudil a nemám o nej veľmi čo povedať. The Space Museum má výbornú prvú časť a predstaví niekoľko zaujímavých konceptov. Nakoniec sa však zmení do pomerne rutinnej záverečnej "revolúcie", ktorá nie je veľmi zaujímavá. Treba však dodať, že vidieť Hartnella sedieť v Dalekovi je nezabudnuteľný zážitok. The Chase je trošku scenáristická pohroma, v ktorej si však autori robia srandu sami zo seba (napr. časť v hororovom dome). Okrem príchodu Stevena obsahuje však jeden z najlepších odchodov jedných z najlepších spoločníkov klasického Doktora, Iana a Barbary. A aby toho nebolo málo, ešte nás čaká perfektné finále a postava Meddling Monka, prvého Pána času okrem Doktora v seriáli (áno, viem, že vtedy sa ešte tak nenazývali). Finále je vlastne komornou historickou epizódou v podobe boja dvoch myslí. Všetko tu klape ako hodinky a do seriálu sa ešte vráti otravná herečka z úplne prvej epizódy o praľuďoch. The Time Meddler považujem za najlepšiu Hartnellovu epizódu a to mal len v tejto sérii množstvo silných konkurentov. Vo všeobecnosti druhá séria ponúka omnoho viac ako prvá a je výrazným krokom vpred, osobne ju považujem za Hartnellovu najvydarenejšiu a jednoznačne najkonzistnejšiu. ()

noriaki 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Druhá sezóna je znatelně lepší než první. Doctor se definitivně vyprofiloval v dobrodružného génia schopného odhalit každou lest a ovládnout každou situaci. Kánon se buduje mučivě pomalu, takže o něm nevíme prakticky nic, ale dějiny se píší každým dílem. Nemluvím jen o rozmáchlé dálecké epizodě o invazi na planetu Zemi. Poprvé se objevuje jiný dobrodruh s TARDIS, a naznačuje se, že někde v kosmu existuje planeta, kde jsou bytosti jako Doctor obvyklé. Kvalita epizod se drží vysoko a vyloženě slabá je jen The Crusade. Diskutabilní The Web Planet má alespoň ambiciózní námět a jisté kouzlo. ()

Reklama

johny95

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

2.SÉRIA: 0201 Planet of Giants 90% || 0202 The Dalek Invasion of Earth 100% || 0203 The Rescue 40% || 0204 The Romans 80% || 0205 The Web Planet 80% || 0206 The Crusade 60% (chýbajú 2 epizódy) || 0207 The Space Museum 80% || 0208 The Chase 95% || 0209 The Time Meddler 100% Hneď na úvod musím povedať, že zlepšenie oproti prvej sérii je zjavné už od prvého príbehu a to najmä v mohutnejšej výprave a konečne viditeľných exteriéroch (Londýn v The Dalek Invasion of Earth ). Scenáristicky niektoré príbehy mohli byť vyladenejšie, najmä The Rescue bola až príliš predvídateľná. V tejto sérii chýbajú len dve epizódy, našťastie. Samotný príbeh sa posunul ďaleko dopredu, došlo k prvému vystriedaniu spoločníkov. Príbeh, v ktorom odchádza Susan (0202) pokladám za vrchol toho, čo som zatiaľ z klasického Doktora videl, naopak odchod Iana s Barbarou bol celkom odfláknutý, i keď ich záverečná fotokoláž pobavila (odfláknutý bol ich odchod, nie príbeh v ktorom odišli - len pre objasnenie). Vicki ako spoločníčka je super, na Stevena, ktorý prišiel až v závere série si musím urobiť názor po dlhšom sledovaní. K zmene došlo aj u samotného Doktora, ktorý dá sa povedať ,,zdoktorovatel". Je vtipnejší, bláznivejší a už menej nepríjemný ako na začiatku (prejavilo sa to najmä v príbehu The Romans, ale celkovo vlastne odkedy odišla Susan). Je vidieť, že už od počiatku vzniku seriálu sa rozvíjala myšlienka, že Doktora ovplyvňujú spoločníci, ktorých má. Na konci 2. série sme mohli prvýkrát vidieť ďalšieho Timelorda (jupí). Som zvedavý, koľko ešte potrvá, kým sa seriál dostane k slovám ako Gallifrey, Timelords či sonic screwdriver. ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (2)

  • Filmové materiály jsou pokládány za ztracené. (formelin)
  • Filmové materiály jsou pokládány za ztracené. (formelin)

Reklama

Reklama