Reklama

Reklama

Takí normálni zabijaci

  • Česko Takoví normální zabijáci (viac)
Trailer 1
USA, 1994, 118 min (Director's Cut: 122 min, Alternatívna 114 min)

Obsahy(1)

Mallory nemala mnoho dôvodov, aby bola šťastná. Otec ju tyranizoval a sexuálne obťažoval a matka nepodnikala nič na jej obranu. Keď sa dievča náhodne stretlo s  Mickeym, bola z toho láska na prvý pohľad. Ešte v ten istý večer si tajne požičali auto Malloryinho otca, ten však nahlásil krádež na polícii a Mickey putoval za mreže.  Podarilo sa mu však ujsť a tak sa onedlho znovu objavil u Mallory. Jeho stretnutie s jej rodičmi malo hrôzostrašný priebeh a skončilo sa smrťou oboch z nich. Mladí milenci sa dávajú na útek a nechávajú za sebou ďalších mŕtvych. V médiách získavajú čoraz väčší priestor a polícia im je na stope...Film, ktorý vzbudil kontroverzné reakcie je predovšetkým satirou na súčasné mediálne praktiky a všadeprítomnosť násilia v spoločnosti. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (61)

  • Keď Mickey (Woody Harrelson) prepína televízne kanály v moteli, môžeme v nej na chvíľu vidieť časť scény z westernu Divoká banda (1969) a taktiež sa v nej mihne scéna s motorovou pílou z filmu Zjazvená tvár (1983). (Madsbender)
  • Benzínka, na ktorej Mallory (Juliette Lewis) tankuje a kde následne po sexe zastrelí predavača, má rovnaké iniciály aj typ písma ako štúdio Warner Bros. (vander19)
  • Tarantinov scenár sa pred začiatkom nakrúcania prepisoval dvakrát. Prvý prepis urobil David Veloz a za druhý sú zodpovední Oliver Stone a Richard Rutowski. Práve druhý prepis vniesol do filmu motívy indiánskej kultúry a démonov v duši. (rudeboy)
  • Veľkým inšpiračným zdrojom Olivera Stonea bol film Arthura Penna Bonnie a Clyde (1967). Obe snímky nespájajú len prvky žánrov lovestory a roadmovie, či téma sociálnej kritiky. Oliver Stone sa inšpiroval záverečnou scénou smrti, pri ktorej boli použité viaceré kamery snímajúce akciu z rôznych uhlov a rôznou rýchlosťou. Toto ojedinelé striedanie rýchlych a pomalých záberov je typickým výrazovým prvkom Takých normálnych zabijakov. (rudeboy)
  • Scéna zoznámenia Mickeyho a Mallory, ktorá je stvárnená vo forme falošného sitcomu "I Love Mallory", je alúziou na americký sitcom I Love Lucy (od r. 1951). (rudeboy)
  • Film bol najviac inšpirovaný dvojicou sériových vrahov Charles Starkweather a Caril Fugate. Starkweather tak isto "oslobodil" Caril od jej rodičov. Navyše podnikali navlas podobné výpady a vraždy po celom území USA. Na svedomí majú 11 obetí. Charles Starkweather bol obvinený z vraždy prvého stupňa a 25. júna 1959 bol popravený na elektrickom kresle, Caril Fugate dostala doživotie. Stala sa najmladšou ženou (16) odsúdenou s týmto obvinením v USA. V roku 1976 bola podmienečne prepustená. (BlackTom)
  • Mnohí ľudia film nebrali ako satirický pohľad na zneužívanie násilia v médiach, ale ako návod. Tak tomu bolo aj v kauze riešenej Odvolacím súdom v štáte Louisiana, ktorej sa dopustili Sarah Edmondsonová a Ben Darrus. Ako obžalovaní uviedli, 5.5. 1995 užili silnú dávku LSD a predstavovali si, že by mohli vyskúšať niektorú vraždu z filmu.
    V Mississippi zabili riaditeľa továrne na bavlnu Williama Savageho, potom sa presunuli do Louisiany, kde Sarah postrelila predavačku Patsy Byersovú, ktorá následkom zranení ochrnula. William Savage sa priatelil s právnikom a spisovateľom Johnom Grishamom, ktorý dal na súd útočníkov spolu so štúdiom a Oliverom Stoneom, avšak odsúdení boli len vrahovia. (slavo_held)
  • V roku 1998 uznal Najvyšší súd štátu Georgia vinnými z vraždy Ronnieho Jacka Beasleyho a Angelu Crosbyovú. Obaja zhodne vypovedali, že k únosu a vražde troch mužov ich inšpirovali Takí normálni zabijaci. Priznali sa, že občas používali mená Mickey a Mallory. Beasley sa navyše zveril, že film videl 19 alebo 20 krát. Obžaloba snímku premietla porote a dvojica bola následne odsúdená. (slavo_held)
  • Policista jménem Duncan Homolka (Joe Grifasi) má být pravděpodobně odkazem na sériovou vražedkyni Karlu Homolku. (Matej.Mirejo)
  • Oliver Stone vysvětlil odmítnutí Michaela Madsena do role Mickeyho (Woody Harrelson) po telefonu se slovy: „Když obsadím tebe, vydělám 2,5 milionu amerických dolarů, přičemž rozpočet je 20 milionů. Když obsadím Harrelsona, rozpočet bude 30 a mých z toho bude 5 milionů dolarů. To taky udělám.“ (Kinofil)
  • Quentin Tarantino, který se marně snažil natočit Zabijáky sám za 500 000 amerických dolarů, nakonec prodal svou původní verzi sénáře za 10 000 dolarů. (Kinofil)
  • Oliver Stone si vybral Woodyho Harrelsona do hlavní role né proto, že "má oči vraha", jak se často mylně zmiňuje, ale proto, že Woodyho skutečný otec Charles Voyde Harrelson je několikanásobný vrah. Stone doufal, že násilí, které má v genech, dokáže nějakým způsobem promítnout do své postavy. (fleker)
  • Když Steve Buscemi a Eli Roth dostali nabídku hrát v tomto filmu, pohrozil jim Quentin Tarantino, že pokud ji přijmou, už si v jeho filmech nezahrají. (Terva)
  • Erik Harris a Dylen Kleebold, dvojice zodpovědná za masakr z 20. dubna 1999 na střední škole Columbine, se nechala podle policejního šetření tímto filmem silně ovlivnit. Oba ho minimálně považovali za jeden z nejlepších filmů vůbec. (Nach)
  • Quentin o filmu a Stoneovi prohlásil: “Jeho filmy jsou tak průhledné, že ztrácejí veškerou energii. Je jako Stanley Kramer.“ (SallyZen)
  • Quentin Tarantino se nechal slyšet, že se mu Harrelson vůbec nelíbí, protože si Mickeyho představoval úplně jinak. Všem říkal, že Stone pokazil scénář, a měl strach, že film bude nakonec jiný, než zamýšlel. Celá situace ho rozčílila natolik, že požádal, aby nebyl uváden v titulcích. A to četl jen polovinu přepracovaného scénáře. Téměř všichni, kteří původní scénář četli, jej označili za mnohem lepší, což vedlo Tarantina k jeho vydání. (SallyZen)
  • Oliver Stone uvažoval, že by obsadil skutečného reportéra Geralda Riveru. (SallyZen)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (viac)

Reklama

Reklama