Reklama

Reklama

J.F.K.

Trailer 1
USA / Francúzsko, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternatívna 181 min)

Réžia:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrajú:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Neworleanský státní zástupce Jim Garrison od počátku nevěří oficiální verzi o atentátu na prezidenta Kennedyho potvrzené zprávou Warrenovy komise, která vraždu označila za akt jedince. Podle jeho přesvědčení byl Lee Harvey Oswald pouze nastrčenou figurkou a atentát byl dílem spiknutí pravicových kruhů. Garrison s týmem spolupracovníků zkoumá všechny dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu, jež potvrzují teorii o více střelcích. Další svědectví ho přivádějí na stopu skupinky pravicových kubánských emigrantů, ale nitky možného spiknutí vedou ještě dál k vysokým představitelům CIA a vojensko-průmyslového komplexu, kteří se obávali, že prezident Kennedy se po svém znovuzvolení odhodlá stáhnout americká vojska z Vietnamu. Řada výpovědí tuto teorii podporuje, ale nikdo nechce svědčit před soudem. Otřesen dalšími atentáty na Martina Luthera Kinga a Roberta Kennedyho, se Garrison rozhodne obžalovat uhlazeného kubánského obchodníka Claye Shawa z přípravy spiknutí proti prezidentovi USA. Tento zatím jediný soudní proces v souvislosti s atentátem na Kennedyho má negativní ohlas ve sdělovacích prostředcích a Shaw je nakonec pro nedostatek důkazů osvobozen. Otazníky kolem atentátu, který možná změnil moderní světové dějiny, stále zůstávají... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (595)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Dlhometrážna snímka, ale nenudil som sa ani chvíľu. Zaujímavý snímok, výborné herecké obsadenie, kvalitné filmové výkony, dobrý dej. O autentickosti ani či je táto téma už klišé, diskusiu viesť nehodlám. Strhujúca dráma, v ktorej sa dá ďalší priebeh len ťažko odhadovať. To pátranie po tom, ako to skutočne bolo s vraždou JFK bolo napínavé a bavilo ma to. Faktom je, že to dodnes nikto poriadne nerozlúskol, preto ma veľmi zaujímalo, ako si s tým tvorcovia poradia. Bol som maximálne spokojný. Tiež herecké obsadenie je u tohto filmu veľkým lákadlom. Nezostáva mi len konštatovať, že už netrpezlivo očakávam rok 2029. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Je neuveritelne, akym sposobom natocil tento film Oliver Stone. Videl som Director´s Cut verziu a velmi ma prekvapili dialogy, scenar, velke mnozstvo hollywoodskych hviezd vratane komikov Jacka Lemmona, Waltera Matthaua alebo Johna Candyho vo vaznych ulohach, v akych som ich asi nikdy nevidel, alebo si na ziadne nespominam a taktiez skvela napinava hudba Johna Williamsa. Kevin Costner taktiez podal vynikajuci vykon hlavne v zaverecnej reci na sude a jeho Jim Garrison dokazal presvedcit svojou verziou o vrazde Kennedyho snad mnoho ludi. Tazko povedat, do akej miery je pravda to, co nam predviedol Oliver Stone, ale verim tomu, ze cast z toho mohla byt pravdiva. Vzdy ked ide o vojny, moc a peniaze a ked nejaky prezident chce vojnu ukoncit, ako napriklad vo Vietname, bud ma problem, alebo ho zabiju. Pri vrazde Kennedyho ochranka zlyhala totalne, hlavne ak si pomyslime ze gulky prichadzali z viacerych stran. V tom pripade je zaujimavy rozhovor s Donaldom Sutherlandom ako s panom X, ktory bol prikazom z vyssich miest odoslany do Noveho Zelandu prave v case, ked bol spachany atentat na prezidenta. Prilis vela nahod na to, aby tam nebolo akesi sprisahanie alebo planovana Kennedyho vrazda. Ale hladat vraha alebo vrahov prezidenta je asi podobne nemozne, ako aj vo filme INTERNATIONAL (2009) s Cliveom Owenom a s Naomi Watts, ti ktori to videli, asi budu vediet, co mam na mysli. Ak sa hovori o vlade, opozicii, mafii, CIA, FBI, komunistov a neviem este kto kazdy a vsetci su nejakym sposobom prepojeni, co sa zda byt takmer nemozne, ale co ak je to pravda a maju v tom vsetci prsty? Tak v tom pripade je nemozne najst vrahov, ale pravdu by sme chceli poznat vsetci a takto nam film ponuka spustu otazok, pri ktorich sa mozeme len zamysliet nad tym, co sa stalo a preco sa to stalo. JFK ziskal dvoch Oscarov za kameru a strih, ale bol nominovany aj za najlepsi film, reziu alebo herca vo vedlajsej ulohe Tommyho Lee Jonesa. V tom rocniku ale dominoval thriller MLCANIE JAHNIAT (1991), preto si za reziu vyzdvihol Oscara Jonathan Demme a producenti filmu za najlepsi film. V pripade herca vo vedl. ulohe si Oscara vyzdvihol Jack Palance za komediu DOBRODRUHOVIA Z VELKOMESTA (1991). ________ Kevin Costner - (Jim Garrison) - Vincent D´Onofrio - (Bill Newman) +++ Sissy Spacek - (Liz Garrison) +++ Gary Oldman - (Lee Harvey Oswald) +++ Michael Rooker - (Bill Broussard) +++ Joe Pesci - (David Ferrie) +++ Tommy Lee Jones - (Clay Shaw) +++ Kevin Bacon - (Willie O´Keefe) +++ Donald Sutherland - (X) +++ Jack Lemmon - (Jack Martin) +++ Walter Matthau - (Senátor Long) +++ John Candy - (Dean Andrews) +++ Lolita Davidovich - (Beverly Oliver) +++ Sally Kirkland - (Rose Cheramie) +++ Bob Gunton - (TV moderátor správ) +++ Martin Sheen - (Vyprávač) +++ Produkcia: Oliver Stone +++ ()

Reklama

lamps 

všetky recenzie používateľa

Hlavní podezřelý z atentátu na Kennedyho? Oliver Stone!:-) O daném incidentu jsem toho nic moc nevěděl, o prohnilosti americké vlády jsem nikdy nepochyboval, a přesto mě dokázal film strhnout a oslovit do takové míry, že na rok 2029 a odhalení všech informací ze strany CIA bych se i upřímně těšil, kdybych v té době současně nebyl zase o patnáct let starší a plešatější. Každopádně Stone mi touto podívanou nejen opět potvrdil, že je to režisérská extratřída, která nemá problém ani se třemi hodinami plnými dialogů, ale svým útočným projevem mi vložil do hlavy poměrně jasný názor na americkou demokracii, definovanou výhradně zlomyslností mocných (a teplých:-)) a vidinou vlastního prospěchu. A mezi tenhle "sajrajt" dokonale zapadl zodpovědný manžel a urputný detektiv Kevin Costner, úlisný padouch Gary Oldman, na muže orientovaný Tommy Lee Jones i obvyklý podezřelý Joe Pesci, jejichž skvělé výkony jen dotvářejí obdivuhodnost a historickou hodnotu JFK. 95% ()

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Ať už to je mystifikace, která opomíjí všechny důkazy proti, byla krásně natočena. Pravdu se stejně těžko dozvíme. Ale tenhle snímek působí. Jestliže film samotný mi připomněl Zodiaca (2007), pak závěrečná Costnerova řeč film Pan Smith přichází (1939). Všechno to jsou skvosty, které mám moc rád a JFK patří (ode dneška) k nim. ()

golfista 

všetky recenzie používateľa

Na věčnou otázku novodobých amerických dějin - kdo zastřelil J.F. Kennedyho - se tímto filmem pokusil odpovědět Oliver Stone. Myslím, že jeho "rekonstrukce" dopadla skvěle. Také herecké výkony předvším výborný Kevin Costner, ale také ve vedlejších rolích Joe Pesci, Gary Oldman a T.L. Jones stojí za to. ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (41)

  • Zbraň Carcano, ktorá bola použitá Lee Harveym Oswaldom na atentát, sa v Taliansku nazýva "humánna zbraň", pretože je takmer nemožné s ňou niečo trafiť. (MDesign)
  • Oliver Stone natočil atentát v pseudodokumentárnom štýle. Takto vyrobený materiál bol šikovne zostrihaný s reálnymi archívnymi zábermi a navodzuje dojem neistoty čo bolo zinscenované a čo bolo ozaj spontánne natočené behom atentátu. (Biopler)
  • Do práce na scénáři bylo zapojeno 24 odborníků. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (viac)

Reklama

Reklama