Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Zvláštny western s klasickou zápletkou o dobrých prisťahovalých farmároch a zlých pôvodných chovateľoch dobytka. Podaný tak detsky rozprávkovo so snahou diváka morálne poúčať. Čo zvýrazňuje výrazná postava malého chlapca, ktorý je vždy v kľúčových chvíľach na scéne a sleduje, čo sa deje. Naviac tu má kopu scén v ktorých mu postavy vysvetľujú svoje konanie a hovoria, čo je správne a čo nie. Dvakrát ma tento prístup nebral a postupne to bolo otravné. Hlavný drsný hrdina, ktorý sa prikloní na stranu farmárov nepôsobí dvakrát uveriteľne. Herecky je taký nemastný neslaný a v tom Old Shatterhandovskom oblečení vyzerá smiešne. V kontraste k tomu naivnému podaniu príbehu je spracovanie akcie. Sú tu len dve dlhšie bitky a jedna prestrelka, ale aj dnes pôsobia dosť drsne a sú fakt kvalitne prevedené. Ich čo najrealistickejší špinavý štýl mi pripomenul Eastwoodových Nezmieriteľných. Takisto správanie zbabelých farmárov je na tom podobne. Celkovo zaujímavý film, ale čakal som od neho viac. To večné poúčanie a ten chlapec ma dosť srali. 6/10. ()

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

4/10 Tak nejak to bylo klasicky ploche ;[[ Hlavni cernobile postavy jako vystrizene z Rychlych sipu a zbytek dela krovi - nejen v pleneru, ale hlavne ve studiu, kde se toho natocilo pomerne hodne a bohuzel je to na kamere videt - proto mi nejak uchazi i to oceneni - dlouhe cool art zabery to fakt neni zadna parada - treba ten sprint kone, kluka a psa do mesta. Stejne jako nominace pro ostatni kategorie - asi nejaky slabsi rok. Palance lautr nic neukazal. Jako neni to vubec spatne - jako prvni western na rozkoukani pro tak velke hosiky, jak je tam ten farmar junior, tak uplna spokojenost. Moc me mrzelo, ze v zavarecne scene nespadl Shane z kone, to bych se snad odhodlal i k lepsimu hodnoceni. Priznavam, ze mi docela usla motivace Bena Johnsona, aby prijel prozradit plany sveho zamestnavatele... ()

Reklama

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Přestože je tento film starší než město Havířov, viděl jsem ho dnes poprvé a zároveň naposled, protože ve mně zanechal poněkud nepříznivé dojmy (to byl eufemismus). Knižní předlohu mám doma a rád se k ní vracím, takže veškeré chyby jdou čistě na konto tvůrců snímku. Na rozdíl od jiných westernů se zde nepodařilo vytvořit kvalitní atmosféru, napětí se nekonalo vůbec, akční scény působily směšně, titulní postava byla zahrána naprosto mizerně atd. V podstatě jsem to s těmi dvěma hvězdičkami přepálil, ale co už... ()

sportovec 

všetky recenzie používateľa

V rámci žánru se tu jedná o špičkové dílo, v němž se snaha o věcnost překrývá s hollywoodským "snovým" konceptem westernového žánru sklonku třicátých a čtyřicátých let. Jádro příběhu - bezprávnost přechodného pásma mezi civilizovanou a "odindiánštěnou",prosté klasických hraničářů té doby zmýtizovaného typu např. Olda Shatterhanda nebo Billyho Kida, Amerikou "polodivokého" Západu zřejmě ještě v období tzv. rekonstrukce (cca 1865-1885) - je reálné a přesné. Více skřípe pojetí a záběr líčení postav; na druhé straně psychika lidí, žijících v tomto drsném prostředí, v němž šlo prakticky stále o život mj. proto, že státní a justiční správa a její lidé byli v nedosažitelnu, byla svým způsobem opravdu nekomplikovaná. Realitě se blíží i pojetí drsných scén, v nichž své dostávají nejen padouchové, ale i kladní hrdinové. V tomto ohledu lze konstatovat vnějškové asociace s Leoniho klasickou westernovou ságou TENKRÁT NA ZÁPADĚ. Divácky vděčná zemitost ztvárnění tradičního kowboyského tématu a až dokumentárně věcná výprava zřejmě zajistila tomuto filmu trvalou pozornost významné části divácké - i české - veřejnosti. Poprávu. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Shanea nemožno chápať ako postavu, skôr za akýsi prízrak osvietenia či (berúc do úvahy jeho morálnosť) ako apoštola mieru a spravodlivosti, ktorý príde a odíde. Z ničoho nič. Ako prostriedok dvoch svetov. A predstavme si tú zapeklitú situáciu tyranie, aká panovala na tomto krvilačnom území, bez jeho prítomnosti, ktoré z idealistického hľadiska malo slúžiť každému rovným dielo, namiesto ustavičných sporov. Z tohto uhla pohľadu ma tento film tak fascinuje a v takomto duchu atmosféry dobra a zla sa mu bezvýhradne podriaďujem. Krásne je to napríklad vidieť pri rytmickej syntéze deja, kedy naivnejšiu rozprávkovosť vystrieda vážnosť chladnokrvných rozmerov, pri ktorých sa zatajuje dych ("And where do you think you are going?"). Celé toto okúzlujúce symetrické podkreslenie exteriérov - pestovateľskej krajinky, opusteného susedstva, nasiaknutím farmárčinou a optimistických vízií svetlých zajtrajškov predstavujú jednu veľkú nostalgickú klasiku, ktorú v našich končinách zbytočne prehliadame. ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (29)

  • Film byl původně naplánován na 28 natáčecích dnů plus 20 dnů strávených ve studiu s rozpočtem 1 980 000 amerických dolarů. Dokončen byl po 75 dnech s rozpočtem přes 3 000 000 dolarů. (Mol)
  • Westernové mestečko bolo po dokončení filmu zbúrané. (westerns)
  • Shaneova zbraň je poniklovaný jednočinný armádny revolver Colt 1873 s hlavňou 7 a 1/2 palca a slonovinovými rukoväťami s vyrezávanými konskými hlavami v kalibri .44 alebo .45. Nosí sa v „mexickom“ puzdre s dvojitou slučkou na opasku zdobenom početnými striebornými otvorenými mušľami. (westerns)

Reklama

Reklama