Reklama

Reklama

Drakula na koľajniciach

(TV film)
všetky plagáty
TV spot
Slovensko, 2019, 53 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film o legendárnej Viedenskej električke, ktorá spájala Viedeň a Bratislavu na rozhraní 19. a 20. storočia... Bájna Viedenská električka, ako jedna z prvých v Európe mala byť technologickou pýchou Rakúsko-Uhorska. Pod jej rúškom však vyplávali na povrch pyšnejšie aspekty nefungujúceho štátneho zriadenia. Strach z nového a skostnatelosť starého, ukázali monarchiu medzi Bratislavou a Viedňou, v jej najslabšom svetle. Na ojedinelých miestach tohoto hraničného územia spájajúceho tri zásadne odlišné jazyky a kultúry, vyjavila neviditeľné predsudky a neprekonateľné hranice. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (3)

tron 

všetky recenzie používateľa

Ono to naozaj nie je príliš o električke. Čo je škoda, tešil som sa na ňu a práve preto som si ostatne Drakulu na koľajniciach pozrel. Súprava však v skutočnosti slúži skôr len ako spojivo medzi dvoma tábormi, dvoma krajinami, dvoma mentalitami. A to už až tak nezaujímalo. ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

O meziměstské tramvaji to příliš není, ale o době, v níž se měnil Prešpurk na Bratislavu, to je naopak celkem dost. ()

Reklama

petisek 

všetky recenzie používateľa

Pekný umelecký dokument o spojivách a rozdieloch medzi národmi na území dnešnej Bratislavy, vyrozprávaný na príklade dejín Viedenskej električky, ktorá kedysi spájala Prešporok a Viedeň. Trochu mi chýbali titulky s menami jednotlivých účinkujúcich, prípadne vysvetlenie o koho vlastne ide. Človek neznalý dejín Bratislavy možno niektoré súvislosti ťažšie chápal, ale pre fanúšikov histórie je film pekne natočený dokumentárny bonbónik. ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama