Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tisícky rokov pred našim letopočtom, mesto Téby. Kňaz Imhotep (Arnold Vosloo) miluje krásnu Ank-Su-Namun (Patricia Velasquezová) a spoločne zavraždia faróna Setiho Prvého, aby si mohli užívať lásku. Trest ich však neminie. Vrahov nájdu a a Imhotepa zaživa uzavrú v sarkofágu. Potom ho zasypú pieskom, a tak jeho múmia čaká celé tisícročia na svoj čas... Píše sa rok 1923 a časť francúzskych légií ocitne v Hamunapatre, kde hľadajú zlatý poklad Egypťanov. Prepadnú ich však arabské kmene a prežije len jeden, sympatický Rick O´Connell (Brendan Fraser). O tri roky neskôr spojí svoje sily s krásnou Evelyn (Rachel Weiszová) a jej bratom Johnatanom (John Hannah) a vydajú sa do Egypta. Majú mapu mesta a kľúč od sarkofágu. V tom istom čase sa na to isté miesto dostane aj americká výprava s tým istým cieľom. V ruinách Hamunapatry začnú kopať – Američania nájdu Knihu mŕtvych a Rickova skupina sarkofág s telom zakliateho Imhotepa. Náhodou sa im podarí múmiu oživiť. Oživený Imhotep chce naspäť svoju moc a svoje telo i svoju milenku. Rick uteká pred vražedným démonom do Káhiry, ale je takmer nemožné mu ujsť. Imhotep zošle na Egypt kobylky, muchy, vodu premenenú na krv a ďalšie pohromy. Najhoršie, je že sa usiluje o telo Evelyn, pomocou ktorého chce oživiť Ank-Su–Namun... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (74)

  • Imhotep (Arnold Vosloo) je vo filme - rovnako ako aj v pokračovaní - vykreslený ako negatívna postava. V skutočnosti bol Imhotep, žijúci asi 2600 rokov pred narodením Krista, na základe dostupných záznamov považovaný za kladnú osobnosť v histórii starovekého Egypta. Ako hlavný vezír, kancelár a kňaz pôsobil aj ako uznávaný liečiteľ a architekt, ktorému sa po smrti dostalo rovnakého uznania ako väčšine faraónov, čo bolo toho času ojedinelým javom pre bežných smrteľníkov. (AxelWers)
  • Nenatáčelo se v Egyptě, 82 ruin a pyramid vzniklo na počítači. (HappySmile)
  • Nakrúcanie sa začalo 4. mája 1998 v Londýne a skončilo 29. augusta v Marakéši. Ako prvá sa nakrúcala scéna vo väznici. (jandomi10)
  • Herci mali pri nakrúcaní ťažký režim. O pol tretej ráno museli vstávať, aby sa o 5:30 začalo naplno nakrúcať. Najviac však trpela Rachel Weisz (Evelyn). 9 dní bola pripútaná na oltár, no aj keď mohla reťaze pretrhnúť, vôbec sa jej to nepáčilo a nikdy sa nesťažovala, hoci ju to desilo. Za pár sekúnd po nej prešla krysa, neskôr zase musela zniesť nejaké to kilo piesku vo vlasoch, inak to nebolo ani s kobylkami... a zo všetkého najviac nenávidí ťavy. (jandomi10)
  • K spolupráci bol prizvaný aj egyptóg, ktorý do filmu vložil svoju predstavu o starovekej egyptskej reči. Hercom ju nahral na kazetu, no aj tak sa egyptština musela zmeniť, pretože veta ako "Otvor okno" mala viac ako 14 slov a najmä podľa Arnolda Voslooa (Imhotep) bola tá reč "hrozná"... (jandomi10)
  • Strieľajúci muži na koňoch z úvodnej Rickovej (Brendan Fraser) scény sú slovenskí a českí kaskadéri - bolo ich tam asi 20. (jandomi10)
  • Z filmu bola vystrihnutá scéna, v ktorej bolo vysvetlenie, prečo je Rick (Brendan Fraser) vo francúzskej légii, aj keď je vlastne Američan. Režisér si proste pre hlavného hrdinu predstavoval úvod inak, než vysvetľovaním. (jandomi10)
  • Arnold Vosloo (Imhotep) nebol spokojný s virtuálnou podobou svojej múmie. Bol zvyknutý na drsňácke postavy, preto chcel mať ako múmia oveľa strašidelnejší výzor. (jandomi10)
  • Brendan Fraser (Rick O'Connell) skoro umrel pri natáčaní scény, kde ho mali obesiť, pretože slučka okolo krku mu bola až príliš tesná. (jandomi10)
  • Postava Evelyn Carnahan (Rachel Weisz) bola pomenovaná podľa dcéry jedného zo spoluobjaviteľov hrobky Tutanchamóna, Lady Evelyn Carnavorn. (jandomi10)
  • Režisér Stephen Sommers viděl původní Mumii (1932) poprvé v osmi letech. Jeho cílem bylo přetvořit aspekty původního filmu, které se mu líbily, ale ve větším měřítku. (fiLLthe3DD)
  • S nápadem na natočení remaku klasické Mumie (1932) přišel roku 1992 producent James Jacks. Snímek se měl odehrávat v 90. letech minulého století, studio Universal stanovilo rozpočet na 10 milionů amerických dolarů a režírovat měl Clive Barker, který chtěl natočit snímek plný násilí. Z nápadu však nakonec sešlo. Následně se kolem projektu mihl i George A. Romero, jehož vizí byl film ve stylu Noci oživlých mrtvol (1968) – studio však návrh zamítlo. Dále byl na post režiséra zvažován Joe Dante – ten vnesl do námětu prvky love story, reinkarnace a masožravých brouků, nicméně studio tehdy požadovalo film za patnáct milionů a Danteho námět by se do rozpočtu nevešel. Projekt následně opustil i Mick Garris a Wes Craven pro jistotu rovnou odmítl. V roce 1997 pak Jacksovi zavolal Stephen Sommers a představil mu „svou“ verzi Mumie ve stylu Indiany Jonese a Chrámu zkázy (1984) a Jásona a Argonautů (1963). Studiu se návrh líbil natolik, že rozpočet nabobtnal z původních 15 na 80 milionů dolarů, a to navíc v době, kdy se studio vzpamatovávalo z nečekaného propadáku Babe 2: Prasátko ve městě (1998). (fiLLthe3DD)
  • Natáčelo se od 5. května do 29. srpna 1998 v Anglii, Maroku, Egyptě a Arizoně. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 4. května 1999 v Universal City v Kalifornii. (Varan)
  • V roce 2004 otevřelo Universal Studios ve svých zábavních parcích v Hollywoodu a Orlandu atrakce založené na tomto filmu a jeho pokračování. Byly tak oblíbené, že návštěvníci museli čekat často i hodiny v dlouhých frontách. Aby si tento čas ukrátili a pobavili se, tak vždy, když se fronta pohnula, začali pomalu skandovat "Im-ho-tep, Im-ho-tep, Im-ho-tep", jako to dělají hypnotizovaní Imhotepovi (Arnold Vosloo) služebníci. (Morien)
  • Hejna kobylek při útoku v Hamunaptře byla většinou generována počítačem, ale několik živých skutečných kobylek bylo použito při detailních záběrech, kdy kobylky lezou po hercích. Uchovávány byly v lednici, aby byly pomalejší a lépe se natáčely. (Morien)
  • V tomto filmu je Ardeth Bay (Oded Fehr) - anagram z "Death by Ra" (smrt od boha Ra) - zapřísáhlým ochráncem lidstva proti mumii Imhotepovi. Oproti tomu v původní Mumii (1932) byl Ardath Bey alter-egem samotného vzkříšeného Imhotepa (Boris Karloff), když se snažil zapadnout mezi současné Egypťany. Možná proto také filmaři prohodili písmena ve jméně samotném, aby je trochu odlišili. (Morien)
  • Původně měl voiceover v prologu pronášet Imhotep (Arnold Vosloo), ale když si režisér uvědomil, že starověký egyptský velekněz by vlastně neměl umět anglicky, tak volba padla na Ardetha Baye (Oded Fehr). (Morien)

Súvisiace novinky

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (viac)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (viac)

Mumie s Cruisem potvrzena

Mumie s Cruisem potvrzena

22.01.2016

Studio Universal má za sebou díky Jurskému světu nebo Rychle a zběsile 7 vynikající rok. A nejspíš se mu bude dařit i dál, na letošek totiž chystá Warcraft nebo pátého Bournea a v roce 2017 rozjede… (viac)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (viac)

Reklama

Reklama