Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

  • angličtina Waiter, Scarper! (viac)
všetky plagáty
TV spot
Československo, 1980, 85 min

Réžia:

Ladislav Smoljak

Scenár:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrajú:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Kníhkupec Dalibor Vrána má rád ženy a ženy majú radi jeho, preto väčšinu jeho príjmu zhltnú alimenty. Využije skutočnosť, že v reštauráciách si ho ľudia často pletú s čašníkom a rozhodne sa vylepšiť si svoju finančnú situáciu originálnym spôsobom. Stáva sa nedostihnuteľným fantómom pražských a čoskoro i mimopražských reštaurácií a postrachom pomalých čašníkov... (STV)

(viac)

Zaujímavosti (93)

  • Na začiatku 70. rokov, keď Cimrmani hrali ešte v Malostranskej besede jedno slávnostnejšie predstavenie a Zdeněk Svěrák mal vtedy na sebe tmavý oblek s motýlikom, cez pauzu medzi predstaveniami si odskočil ku Schnellům na obed a len čo vošiel dovnútra, zdvihol sa les nespokojných rúk s poznámkami typu: "No konečne, tu sa človek nedočká platenia." "Ja nie som vrchný," uisťoval hostí Svěrák a nad jedlom potom v duchu ľutoval, že nemá aspoň trochu podvodnícku povahu, pretože na takejto situácii mohol slušne zarobiť. Avšak anekdota o falošnom vrchnom mu nedala spať, stále ju so sebou nosil a poťažkával, až podľa nej napísal scenár celovečerného filmu. Vôbec prvýkrát sám. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • V komparze vo filme si zahral aj budúci režisér Zdeněk Zelenka, ktorý vtedy ešte iba študoval FAMU. Zahral si rolu opitého ženícha. K roli sa dostal tak, že ho oslovila pomocná režisérka Drahomíra Králová, s ktorou už ako študent spolupracoval, že komparzista, ktorý rolu mal hrať ju nakoniec odmietol a on sa presne veľkosťou hodí do jeho kostýmu. Po mnohých rokoch, keď Zelenkovi hral hlavnú rolu v detektívke Čierna karta (2005), mu túto scénu pripomenul a on povedal: "Naozaj? To si bol ty, ten opitý ženích?" Neveril a režisér mu musel ukázať fotografiu z filmu. (Raccoon.city)
  • Trojkolka s plátennou karosériou Velorex bola propagovaná a vyrábaná v Československu pod označením lacné vozidlo pre invalidov a telesne postihnutých. Majiteľ Velorexu musel byť invalid a na nákup vozidla musel mať odporúčanie od Zväzu invalidov. Na jazdu stačilo mať vodičský preukaz iba na motorku. Bolo vyrobených celkovo 15 200 kusov Velorexou. Posledný trojkolesový plátenný Velorex bol vyrobený v roku 1971, 9 rokov pred natáčaním filmu. (Raccoon.city)
  • Známy Velorex z filmu bol na natáčanie iba zapožičaný a na natáčanie ho vozili na korbe nákladného auta. Jazdil výhradne len počas filmovacích scén. Josef Abrhám (Dalibor Vrána) na Velorex spomínal v dobrom, no kritizoval zlé radenie a katastrofálny výhľad. (Raccoon.city)
  • Dagmar Patrasová (Manuela) sa spýta Josefa Abrhám (Dalibor Vrána) ako kníhkupca, či v najbližšej dobe nevydajú podobné knihy ako "Letisko", "Hotel" a "Nemocnica". Knihy "Letisko" a "Hotel" napísal britsko-kanadský spisovateľ Arthur Hailey v rokoch 1965 a 1968. Knihu "Nemocnica" napísal holandský spisovateľ Jan de Hartog v roku 1964.Všetky tri vyšli v slovenskom alebo českom preklade. Josef Abrhám jej síce odpovie, že majú onedlho vyjsť knihy "Nádraží", "Pošta" a "Noclehárna" ,ale tieto knihy s takýmito titulmi nikdy nevyšli. (Raccoon.city)
  • Josef Abrhám (Dalibor Vrána) odpovie na otázku Dagmar Patrasovéj (Manuela), ktorá sa ho spýta, aké auto je jeho, že vlastní Saaba. V dobe natáčania filmu stálo toto auto v Československu v najlacnejšej verzii 125 000 Kčs a v najdrahšej 132 000 Kčs. V tej dobe išlo o najdrahšie zahraničné auto dovážané zo západu. (Raccoon.city)
  • Po smrti Libuši Šafránkovéj (Helenka Vránová) hlasovali diváci na jednom českom internetovom spravodajskom portály o jej najpopulárnejšej filmovej úlohe z jej 17 najznámejších rolí. Jéj postava Helenky, manželky kníhkupca Dalibora Vránu (Josef Abrhám) z tohto filmu obsadila z 9 459 hlasmi druhé miesto. (Raccoon.city)
  • Len pár týždňov po odhalení novej zastávky U Prdlavky, pomenovanej podľa hlavného hrdinu, riešil pražský dopravný podnik niekoľko prípadov krádeže tabule s názvom zastávky. Fanúšikom hromadnej dopravy preto začal ponúkať kópiu tabla vo svojom e-shope. Ľudia si môžu vybrať, či chcú reálnu veľkosť tabla za 50 korún, alebo zmenšeninu za 25 korún. Predaných už bolo 220 kusov. (Raccoon.city)
  • Jan Němeček (Honzík, syn Vránových) si spomína na natáčanie slovami: "Bola to taká hra na srandu. Keď ma filmový otec vybral v Špindlerovom Mlyne z kufra žigulíka, tak mi povedal, že by bola dobrá sranda, keby som praskol čiapkou a utiekol mu do lesa. Takže som si v piatich rokoch ani neuvedomoval, že sa točí film. Zo žižkovského domu, kde sme ako rodina Vránových bývali, si vybavujem závesy, ktoré sa dávali na okná. Až do svojich dvanástich rokov som si myslel, že vo filme mám len repliku, ako sa vrhám Josefovi Abrhámovi (Dalibor Vrána) okolo krku. Až v dvanástich rokoch som zistil, že som aj vo viacerých scénach. Ako dieťa si pamätám že som sa dokonca zviezol vo Velorexe svojho filmového otca." (Raccoon.city)
  • Jan Němeček (Honzík, syn Vránových) si dlho pamätal, že za svoju rolu dostal ako honorár od produkcie stolný hokej za 76 Kčs. Až neskôr sa dozvedel, že rodičia za jeho rolu inkasovali asi 1600 Kčs. Za honorár mu kúpili šaty, topánky a ďalšie veci. (Raccoon.city)
  • V roku 1981 získal na 3. festivale československé filmové veselohry v Novém Měste nad Metují, Zlatý Prim hlavnú cenu režisérov Ladislav Smoljak a na 19. festivale českých a slovenských filmov v Kladne získal Josef Abrhám cena za mužský herecký výkon. V roku 1985 na 10. medzinárodnom festivale humoru vo francúzskom Chamrousse získal Zdeněk Svěrák, cenu za najlepší scenár a film bol ocenené ešte cenou kritiky. (Raccoon.city)
  • Tvorcovia nemali ani jasno v tom, koho obsadiť do hlavnej úlohy. Svěrák presadzoval Petra Nárožného, pre ktorého mal pripravený aj špeciálny dialóg. Ako inžinier Králik sa mal od suseda Parízka dočkať vety: „Celej pan Vrána. Postava, obličej, pleš. Navlas! Navlas!“ Smoljak bol ale zásadne proti slovami: „Nárožný tehdy vystupoval v trojici se Šimkem a Sobotou v rolích, jak sám říkal, blbého vzteklouna. Já měl o Daliborovi Vránovi úplně jinou představu, kterou splňoval pouze Josef Abrhám. Nechtěl jsem humor na první pohled, chtěl jsem činoherce, který tam ten vtip dostane jemněji.“ (Raccoon.city)
  • V roku 2018 sa konal v pražskej Galerii Tančící dům výstava Retro biják pripomínajúci desiatky československých filmov z období od 60. do 90. rokov. Výber snímok vychádzal podľa tvorcov výstavy z hlasovania, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 400-tisíc ľudí. Na výstave bol k videniu aj originál Velorex z filmu, na ktorom v skutočnosti jazdil hlavný hrdina. (Raccoon.city)
  • V roku 2019 vytvorila spoločnosť Czech Auto Legends, ktorá vytvára modely aut, modely aut v mierke 1:43 z filmu. Jednalo sa o Žiguli Verejné bezpečnosti vs. Velorex. V legendárnej scéne sa rozčúlený Josef Abrhám (Dalibor Vrána) v malom plátennom Velorexe márne pokúša predbehnúť na plnej čiare autobus. Sledujú ho eštebáci v žigulíku Verejnej bezpečnosti, ktorí nakoniec jeho Velorex zastavia. Týchto aktérov, resp. ich vozidlá, si šťastne vybrala pre svoju limitovanú edíciu skupina profesionálnych modelárov. Túto limitovanú edíciu obsahujúcu 24 kusov zhotovil z produkčných dôvodov malosériovej výroby v dvoch vlnách. Prvých 12 setov dali do predaja na jar 2019, a keď sa okamžite rozobrala, modelári CAL začali pracovať na druhej sérii. Cena jedného kusu bola 4151,40 českých korún. (Raccoon.city)
  • V roku 2011 si redaktor časopisu Blesk s priateľom vyskúšali či podobný podvod z falošným vrchným funguje aj po 30 rokoch. Neúspešne navštívili viac reštaurácií, až napokon v reštaurácii U Rudolfina zinkasovali 130,- Kč, bez povšimnutia personálu aj tamojšieho vrchného. (Raccoon.city)
  • Keď spolužiaci na druhý deň po stretávke odchádzajú, niekto na dvore pred vilou povie na margo zaparkovaného Velorexu "Co to je tohleto, sakra!?" a Dalibor (Josef Abrhám) odpovedá "Strčte mu to někam stranou." Prvý hlas patrí Ladislavovi Smoljakovi, hoci vo filme postavu Daliborovho spolužiaka nehrá. (Fanda_Jary)
  • Pri úteku pred policajtmi na svojom Velorexe sa Dalibor Vrána (Josef Abrhám) snaží predbehnúť belgický autobus "Van Hool Vistadome" z roku 1980. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (viac)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (viac)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (viac)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (viac)

Reklama

Reklama