Reklama

Reklama

Guľový blesk

  • Československo Kulový blesk (viac)
TV spot

Obsahy(1)

Komédia o jednom veľkom sťahovaní.
Pripraviť, zorganizovať a vykonať výmenu dvanástich bytov je dielo, hodné majstra, ktorý však dr. Radosta nepochybne je. Všetky ťažkosti rieši s ľahkosťou a aby sa grandiózny plán podarilo zrealizovať, pripraví aj malú generálku. Napriek tomu sa však objavia drobné problémy... (STV)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (637)

nash. 

všetky recenzie používateľa

Když se herecká elita pustí do hromádné stěhovací monstrakce pod taktovkou nejlepší autorské dvojice v historii českého filmu, nemůže to dopadnout jinak než výborně. Všechno šlape jako hodinky, každá z postav tu má své místo, skvělou scénu nebo hlášku (většinou obojí) a současně zručně přihrává Abrhámovi, který s podporou Hrušínského coby stratéga Radosty, svým osobitým projevem vytváří v psychologovi Kotkovi první ze svých dvou nezapomenutelných svěrákovských rolí. I při reprízách stále výborná zábava a právem jeden z hitů sedmdesátých let. I když Máňa říkala, že to není směroplatný a Klabouch trval na svým uhlí ()

easaque 

všetky recenzie používateľa

nostalgické 4* Tuhle klasiku nejde ani hodnotit slabší známkou. Typická Smoljak-Svěrákovina s jejich milým humorem a osvědčená herecká parta a tak nemohlo vzniknout nic špatného. Spoustu legendárních hlášek si určitě bude pamatovat většina z Vás, teda aspoň těch pamětníků. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Reklama

Praxis 

všetky recenzie používateľa

Geniální šílenou dvanáctisměnu bytů jsem viděl teprve teď. A je to napěchované jedním gagem za druhým včetně legendárního Máte sklep a Máňa říkala, že to neni směroplatný. Jedno z těch stěžejních děl autorské dvojice S&S, které táhne celá plejáda tehdejších herců v čele s Hrušínským i nejznámější neherečky Milady Ježkové. Přesto všechno považuji Vrchní Prchni za to lepší, kde hlavní roli hraje Abrhám. ()

darkrobyk 

všetky recenzie používateľa

Nějak jsem k tomuhle filmu nemohl najít tu správnou cestu. A...po letech jsem se opravdu pobavil! Jasně nejkrásnější postavičkou je Milada Ježková v roli vrtošivé babky. Její věta, která mi jako jedna z mála kdysi utkvěla v paměti: to je krásná půdička, tady se mi to bude věšet!, je dnes již nesmrtelná a na šálek výborné brazilské kávy mě také zve kdekdo... A tak nádherně zdevastovaného Josefa Abrháma jsem viděl snad už jen ve Svatební cestě do Jiljí... ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najlepších československých filmov. Skvelé hlášky, ktoré už dávno zľudoveli. Výborná je tiež hudba. Nesmrteľná komédia o jednom veľkom sťahovaní. Opäť sa dokazuje, že československé komédie sme vedeli robiť a táto snímka nie je výnimkou. Dá sa na ňu pozerať stále dookola a napriek tomu neomrzí. Toto je bezchybná vec. Ako z banálnej veci ako je táto urobiť komédiu, ktorá je postavená na životných situáciách, ktoré aj po určitej dobe sú zábavné a samozrejme aj smiešne. Ako združiť toľko rôznych ľudí a príbehov a ľudí čo sa nehádajú, ale hrdinsky sa zapoja. Úplný výkvet, všetko toto domyslené do posledného detailu. Zišlo sa tu toľko výborných hercov, ktorí nehrali role ale sám život. Tento film sa dá vidieť kedykoľvek. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (42)

  • Mistr Bílek (Karel Kalaš) na úvodnom stretnutí účastníkov výmeny bytov hovorí o obraze zobrazujúcom jeho ako Figara v Mozartovej opere "Figarova svadba". Karel Kalaš počas svojej kariéry skutočne túto rolu mnohokrát spieval. Obraz je namaľovaný podľa fotografie Jaromíra Svobodu z inscenácie režiséra Bohumila Hrdličku, ktorá mala premiéru v roku 1954 a vo vtedajšom Tylovom divadle sa hrala do roku 1960. Fotografiu je možné nájsť v archíve Národného divadla, s označením dátumu vzniku 15. 1. 1954. Karel Kalaš má teda na nej o 24 rokov menej, ako v čase natáčania filmu. (Fanda_Jary)
  • Knotek (Josef Abrhám) poté, co musel vynést uhlí ze sklepa, má v mnoha dalších filmových záběrech, i když je vykoupaný a převlečený, kolem očí černé linky. Není pravděpodobné, že by se točilo chronologicky, je to nejspíše jistá připomínka hornických krajů, kde takto horníci vypadali a tento nechtěný „makeup“ už nedokázali umýt. (sator)
  • Impulsem pro psaní scénáře bylo pro Ladislava Smoljaka se Zdeňkem Svěrákem vyprávění jejich známého, literárního kritika Vladimíra Karfíka o tom, že se zúčastnil čtyřsměnného stěhování, které bylo velice náročné. A tak to celé musel organizovat člen Akademie věd. „Řekli jsme, to je dobrý! Jen z toho uděláme stěhování ještě v daleko větším měřítku. A už jsme si na papír začali malovat jednotlivé rodiny a jejich možné povahové vlastnosti,“ prohlásil Svěrák. (alonsanfan)

Súvisiace novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (viac)

Reklama

Reklama