Reklama

Reklama

Chyba v Matrixu

(festivalový názov)
  • USA A Glitch in the Matrix
Trailer 2

Obsahy(1)

Platí stále „Myslím, tedy jsem.“? Anebo jsme jen postavy v obrovské simulaci, která je tak propracovaná, že ji zatím nejsme schopni pochopit? A kdo tu simulaci režíruje? Snímek zkoumá aspekty kontroverzní simulační hypotézy, kterou v populární kultuře nadefinoval například spisovatel Philip K. Dick, a to více než třicet let před uvedením filmu Matrix. Je náš svět podobný alternativním realitám jako v Muži z Vysokého zámku, anebo jsme nevědomé oběti, ovládané technologicky nadřazenou inteligencí? Zatímco Dick vycházel ze svých mystických zážitků, pro Elona Muska je simulační teorie čistě výsledkem matematické pravděpodobnosti. Co jsou někteří z nás schopni udělat pro útěk z Matrixu? (MFF Karlovy Vary)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (5)

maddy 

všetky recenzie používateľa

Blábol kde pár pošukov verí v ďalšiu z konšpiračných teórií, že život/svet je iba jedna veľká počítačová hra, resp. simulácia. S veľkou nadsázkou napísané, aj keby bola pravdivá, tak s tým absolútne nič neurobíme a v takom prípade načo by nám niekto "naprogramoval" uvažovanie nad ňou? A ak by aj toto celé bola "virtuálna" realita, tak my v nej žijeme, inú nepoznáme a tým pádom je pre nás jediná "reálna," keďže do žiadnej ďalšej sa nedostaneme rovnako ako data z počítača nemôžu simply z neho vyskočiť a existovať v našom svete. A čo vlastne je tá skutočná "realita", keď už sme pritom? Do podobných sfér však dokument vôbec nezachádza a viac menej sa jedná iba o typický dokument s pár talking heads, resp. v tomto prípade animated avatars keďže skutočné tváre/postavy ľudí sú nahradené animáciami. Chýba tu však akýkoľvek pohľad druhej/inej strany, niekto kto by ponúkol napríklad psychologický rozbor toho prečo podobní ľudia, tak slepo veria tomu čomu veria. Namiesto toho to je iba repetitívne rozprávanie pár pošukov, ktorým videohry evidentne prerástli cez hlavu a myslia si, že odhalili "tajomstvo" celého nášho sveta, aj keď na to majú iba rádoby pompézne prehlásenia na úrovni facebookových statusov, než akokoľvek racionálne/vedecké argumenty (asi ako pri každej conspiracy theory). Jediná zaujímavá vsuvka je s Joshuom Cookom, ktorému ten Matrix prerástol cez hlavu až príliš a dopadlo to tragicky. Inak je tento dokument pri dĺžke dvoch hodín neskutočne utrapné sledovať a počúvať. CELKOVO: 4/10 ()

Derek 

všetky recenzie používateľa

v roku 1974 prisiel slavny spisovate P.K. Dick s teoriou ze nas zivot a vsetko co zazivame je v podstate simulacia (2-3-74 ako je to zname), tuto teoriu preslavil MATRIX a prave od vtedy sa "simulation theory" dostala do sirsieho povedomia (napriklad i Elon Musk je jej zastancom, tu priamo nevystupuje ale je tu pouzita ukazka z jednej jeho prednasky). nie som isty na 100% ci reziser Rodny Ascher tomu veri (asi nie), ale do dokumentu sa mu podarilo dostat par ludi, ktory su o tom presvedceni. sledovat ich vysvetlovanie a presvedcenie ako tento svet, teda simulacia, funguje je celkom zabava a utvrdi vas v tom ze nie vsetci ludia by mali mat volebne pravo. dokument pouziva jednoduchu pocitacovu animaciu ako sprievod, ale i napriklad mnozstvo ukazok z cyber-punkovych klasik. Dick je tu reprezentovy ukazkou z jeho prednasky, ked prvy raz svoju teoriu predstavil sirsej verejnosti. najsilnejsi moment a vrchol filmu prichadza s vypovedou od Joshua Cooka, ktory svoju az chorobnu lasku k MATRIXu psychicky nezvladol. zaujimave a zabavne to obcas je, ale ziadne sokojuce prezrenie ako to s tymto zivotom v skutocnosti je, sa u mna nekonalo... ()

Reklama

Pedestrian 

všetky recenzie používateľa

Kdyby se film radši soustředil na případ Joshua Cooka, udělal by mnohem líp, protože v jeho okamžicích je zdaleka nejlepší. Takhle zůstává jen nekonečné blábolení o tom, jak je celý život simulace, u něhož autor neví, kdy přestat a furt jede dál. ()

dubinak 

všetky recenzie používateľa

Tento dokument je spíš takovým inťoušským blábolením několika geeků posedlých zkoumáním světa z pohledu teorie podle kultovního filmu o simulaci reality. Bylo by to snad i zajímavý, kdyby měli kluci připravené trochu reálné argumenty a nechodili pořád v hypotetických kruzích a dotáhli alespoň jeden příklad do konce. Sem tam řeknou nějakou zajímavou věc ze života, která se jednou za čas děje nám všem, ovšem to nestačí na vytvoření nějaké víry a přesvědčení u ryzího skeptika. Celkově si autoři nedokáží myšlenku moc obhájit a zkrátka jenom něco tvrdí, aniž by někdo měl někde nějaké důkazy. Taky jsem toho názoru, že v nejlepším se má přestat a tady už prostě stopáž překročila hranici zajímavosti a uškodila atraktivitě. Tohle pro mě bylo holt až moc velký sci-fi. KVIFF 2021 ()

venca163 

všetky recenzie používateľa

Klasickej dokument typu mluvici hlavy - tentokrat digitalni hlavy. Tema i postrehy zajimavy. Zpracovani ovsem trochu ubijejici. #kviff55 (60%) ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama