Reklama

Reklama

Víte, kdo je „Il mattatore“? Ne, matador to není, hrdina v našem případě býky nezabíjí ani v aréně, ani na jatkách. „Il mattatore“ je termín používaný v italském divadelním žargonu pro označení herce (pouze muže – ženy prominou), který dokáže upoutat pozornost diváků výhradně na sebe. Takovým by rád byl Gerardo (Vittorio Gassman), který se s malým úspěchem pohybuje od komiky k tragédii po barech a varieté, což netěší jeho přítelkyni Annulisu (Anna Maria Ferrero). Menší uklouznutí ho zavede mezi podvodníky, kde se seznámí s malým, notorickým šejdířem Gennarinem De Rosa (Peppino De Filippo), se kterým začne spolupracovat. A tak Gerardo začne rozjíždět svou druhou „uměleckou“ kariéru. (ilclassico)

(viac)

Recenzie (5)

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

Vittorio Gassman řádí na plný plyn, hraje si s přítomnými diváky pomocí hravého komického projevu, různými fígly i s využitím převleků... spontánně prochází přes jednu situaci k druhé napříč jevištěm, vězením a hlavně nekonečným množstvím podniků. Až během takové jízdy dráhou umělce v oblasti drobného zločinu nestíháte chvílemi plně vnímat promyšlené pozadí všech Gerardových kšeftů či nedejbože je počítat nebo vnímat celou návaznost příběhu podaného různě na přeskáčku. Svižné tempo málokdy sleví ze své laťky, Gassman mě dovedl svou živelnou komikou v různých podobách plně upoutat, stejně jako tvůrci jednotlivými příhody vynalézavého Gérarda a já se bavil až do konce, kdy jsem se v závěru nechal stejně jako Gérardova manželka dvakrát nachytat, abych mohl být ještě víc zaskočen pointou. Jako komedie skvělé a buď je Dino Risi vážně takový nenápadný režisérský všeuměl nebo já měl letos při výběru z jeho bohaté tvorby už posedmé za sebou štěstí, ale zatím si pravidelné návštěvy Risiho tvorby hodně užívám... pokaždé zajímavý a napínavý děj, podmanivá atmosféra (ať už takhle uvolněná nebo v pozdějších kouskích zas mysteriózní), skvělí herci, řada povedených scén a obvykle i nějaké to překvapení na závěr. [85%] ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Il mattatore[ho]: jednoznačne POZITÍVNE vnímam, ako naprosto zásadný titul z pohľadu ústredného protagonistu v podaní Vittoria Gassmana, ktorý svojej ústrednej postave: Gerardovi Latinimu, vskutku vštiepil neuveriteľný punc geniálneho, hereckého prejavu, nad ktorým koľkokrát normálne ostával rozum stáť; skrátka, on Šoumena vôbec nehral, on ním po celý čas bol! • Pritom ani nič nemám proti Marcellovi [rovnako tiež patrí medzi mojich obľúbených hereckých Velikánov], no pochybujem, že by sa až zrovna takýmto mimoriadne nadštandardným, elegantným a plne prirodzeným spôsobom, dokázal zhostiť tejto úlohy v podobe: „sebavedomého podvodníka” so snáď rovnou tisíckou rôznych tvárí. • Mimochodom, už keď som teda vlastne predsa trochu načrtol toho Ma[e]stroianniho, tak mi to proste nedá nespomenúť; jeden úplne [ne]podstatný detail, spočívajúci v podobnom znaku medzi týmto recenzovaným titulom a titulom v podobe: La dolce vita; obidva odpremiérované v roku 1960. Taliansky herec: Walter Santesso, vám zrejme asi nič nehovorí, však? Pamätáte sa avšak už na postavičku Paparazzoa, kamaráta Marcella Rubiniho? Myslím si, že rozhodne áno, pričom sa taktiež objavil [no oproti titulu: Sladký život; je ho tu tentoraz v podstate už oveľa menej] i v tomto prípade pod režisérskou taktovkou Dina Risiho; s identickým povolaním [ak to tak mám definovať?], kedy divák musí byť obzvlášť sústredeným, aby si ho vôbec všimol. Som rád, že sa mi to podarilo. • Podotýkam ale, že všelijakých »podvodníkov« bolo v tomto komediálne ladenom počine o máličko viac, než teda len medzitým spomínaný, hlavný aktér; s ktorým následne spolupracovali podobne zameraní jedinci, povedzme i taký Gennarino De Rosa, známy ako "Chinotto" v podaní Peppina De Filippa, alebo dokonca sa tu objavilo i nežné pohlavie v podobe hriešne sexy krásnej postavy: Eleny v podaní Dorian Grayovej, vystupujúcej pod pseudonymom Maria Luisa Manginiová. • Ich špecialitami boli väčšinou podvody & krádeže & zmeny identít, z čoho sa vari automaticky vytváral kolotoč neuveriteľných, komických situácií, čím ma toto obsadenie totálne priklincovalo do sedačky! • Maximálna pasia v rámci talianskej [komediálnej] kinematografie, ktorú si stále asi neviem [nedokážem?] poriadne vynachváliť?! GENIÁLNE a NEZABUDNUTEĽNÉ. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Neúspešný umelec v lacných estrádach objaví v sebe vlohy podvodníka a spustí vlnu komických situácií. Typická talianska komédia s vynikajúcim Gassmanom, ktorý si užíva každú minútu, sa časom dostane do slepej uličky, podvody sú v podstate rovnaké, minutáž filmu rozhodne neprospieva. Záver je však vtipný a dodáva potrebnú šťavu. Štvrté hodnotenie a prvá recenzia. ()

Reklama

Reklama