Reklama

Reklama

Berlín 1945

(TV film)
  • Nemecko Berlin 1945 - Tagebuch einer Großstadt (viac)
Nemecko, 2020, 180 min (Special Edition: 2x90 min, Alternatívna 3x52 min)

Obsahy(1)

Příběh osvobození, porážky a obnovy města, které se změnilo z válečného divadla na pole ruin. Očima vítězů i poražených představuje tento třídílný dokument vícevrstvou transformaci města a jeho obyvatel. Díky doposud neviděným archivním záběrům zrekonstruujeme životy nejen těch, kteří byli osvobozeni z koncentračních táborů a okupovaných zemí, ale také stoupenců Německa, mlčící většiny a pachatelů. Rychle se měnící koláž svědectví z tohoto období dává hlas sovětským, americkým, britským a francouzským vojákům, ale i německému obyvatelstvu, které netrpělivě čeká na výsledek války. (Viasat)

(viac)

Recenzie (6)

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Prakticky "prvá časť" zo série dokumentov o dobových náladách, zaznamenaných v denníkoch "nie len" obyčajných ľudí. Pokračovanie "Berlin 1933" sa teda nesie v totožnom duchu, akurát zachytáva inú atmosféru, a teda počiatky či vzostup Hitlerovej moci. Tento naopak, jeho koniec a následné "trhanie" Berlína ako takého veľmocami, ktoré ho dobili. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Po množstve francúzskych a britských nič nehovoriacich dokumentov z obdobia 2. svetovej vojny sa mi dostal do rúk dokument o Berlíne. Má síce 3 časti v trvaní 157 minút, ale akých, ide o výnimočný dokument. 1. diel začína dňom 1.januára 1945 a končí 23. apríla 1945 v Berlíne, predkladaný je úplne neznámy archívny materiál z pohľadu súčastníkov, história ožíva. Berlín s nejasnými frontovými líniami, každý strieľa na každého, nikto nemá o ničom prehľad. Civilisti sa schovávajú v pivniciach, získavanie vody môže stáť životy. Berlín je pod ilúziou prežitia vojny. A už je tu 2. diel s nastupujúcou Červenou armádou aj s citátmi z denníkov dievčat, ktorá, koľko krát bola znásilnená. 30. apríla červená vlajka vyletí nad Reichstagom a Adolf Hitler spácha samovraždu. Aj tento príbeh je rozprávaný z perspektívy súčasníkov, tak aby sa ich priamo dotýkala minulosť a je zložený z archívnych materiálov a dotváraný myšlienkami z ich denníkov. Tak sa stáva dokument živou históriou, takto to ľudia videli a cítili v tej dobe. 3. diel končí. Berlín 1945, mesto ktoré je najskôr vojnovým divadlom, potom mestom sutín v prostredí ktorého nezmyselne zomierajú mladí vojaci ešte deti v nacistických uniformách. Krátko nato sa začína nová éra s víťazmi aj porazenými. Angličania, Francúzi, Američania, Sovieti ale aj Nemci bežní občania, vojaci, novinári, politici, robotníci z nútených prací, zajatci, Židia. A popri nich aj zločinci a hrdinovia a každý tu má nejaké slovo. ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

Líbily se mi všechny díly. Třetí je o málo známém průběhu prvních poválečných měsíců v Berlíně optikou místních zbídačených obyvatel, kteří "si stěžují, jací jsou chudáci a nevidí zvěrstva, jaká napáchali". Pobavilo mě vykreslení Američanů  "představte si 18 letého syna v tomto Berlíně s neomezenými penězi a vzezřením Clarka Gabla". ()

Galéria (19)

Reklama

Reklama