Reklama

Reklama

Veľký brat - svet pod dohľadom

(TV film)
  • Francúzsko Tous surveillés - 7 milliards de suspects (viac)
Francúzsko, 2019, 89 min (Alternatívna 57 min)

Obsahy(1)

Viac bezpečnosti, menej slobody. Aj tak by sa dal v skratke opísať dnešný svet - svet bezpečnostných kamier, mikrofónov a kontrolných systémov, ktoré nás obklopujú. V boji s terorizmom sa Spojené štáty, Európa a predovšetkým Čína vrhli do neľútostného zápasu s prístupom k informáciám - podľa princípu za každú cenu. Najvyspelejšie sledovacie bezpečnostné systémy sú v neustálom vývoji - s cieľom odhaliť a nájsť každý podozrivý krok, čin, či zámer. Vyberte sa do sveta sledovacích systémov, do sveta "Veľkého brata"... (RTVS)

(viac)

Recenzie (4)

Dragoni 

všetky recenzie používateľa

Od pokroku u technologie pro rozpoznávání obličeje, až po používání QR kódů pro přístup do bytu, či sytému "Společenského kreditu" v Číně, i takto se dají sledovat lidé. Otázkou je, zdali se jedná o vyšší bezpečnost pro občany nebo šikanu v podobě státního dozoru v podobě antiutopického Orwellovského románu 1984. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Akú mieru sledovania dokáže zniesť osobná sloboda jednotlivca? –––– Začína to nevinným sledovaním obyvateľstva kamerami v záujme boja proti teroristom a film končí čínskou totalitou, kde je v niektorých mestách sledovaný úplne každý a neustále. Technológie to umožňujú, tak prečo by to dnes už doživotný diktátot Xi nevyužil, keď mu to uľahčí život. Slovenský názov dokumentu je celkom iný ako originálny a tak nie celkom vyjadruje, čo treba očakávať. Ja som dostal viac, ako som čakal. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

"Chránia vás oči, ktoré nikdy nespia". Hlásili už v sedemdesiatych rokoch. Áno, veľký brat nespí a dnes má už naozaj veľkú moc, čo aj v dokumente nazývajú "digitálna totalita", teda Orwellova nočná mora. Vraj je to hlavne ochrana pred terorizmom, ale v Nice, kde je 2000 bezpečnostných kamier bol spáchaný terorizmus priamo pred nimi. No a potom je tu druhá strana, a to spoločenský kredit a hodnotenie ľudí ako nejakých vecí, ako sa to deje v totalitnej Číne. Škoda len, že dokument nebol odvážnejší a problém vidí len v čínskom modeli a zločinoch páchaných na Ujguroch. Naopak, Američanov necháva posudzovať, kde sú porušované ľudské práva. Tých Američanom, čo ich veselo a radi pod rúškom demokracie porušujú. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama