Reklama

Reklama

Mladé ninja korytnačky

(seriál)
  • Česko Želvy Ninja (viac)
USA, (1987–1996), 73 h 57 min (Minutáž: 21–47 min)

Tvorcovia:

David Wise

Predloha:

Kevin Eastman (komiks), Peter Laird (komiks)
(ďalšie profesie)

Série(10) / Epizódy(192)

Hlboko v útrobách newyorskej kanalizácie žijú štyri zmutované korytnačky, ktoré vychoval a dokonale vo východných bojových umeniach vycvičil legendárny bojovník Hamato Yoshi, po kontakte so záhadným mutagénom (známym ako Ooze) a potkanom v kanalizácii teraz sám vyzerajúci ako nadrozmerný potkan, ktorého jeho opancierovaní zverenci láskyplne volajú majster Splinter (Trieska). Oni jemu zase vďačia za krásne mená, ktoré im dal po svojich obľúbených maliarskych majstroch - Leonardo, Donatello, Raphael a Michelangelo... Jediným skutočným kontaktom so životom „na povrchu" tejto zvláštnej pätice bola istý čas len pôvabná červenovlasá televízna reportérka April O'Neilová, neskôr sa k nej pridala aj jej okuliarnatá kolegyňa Irma Langinsteinová, ktorá sa dokáže nadchnúť pre každého, kto nosí nohavice (výnimkou nie je dokonca ani Shredder) a šarmantný pomstiteľ Casey Jones, ku ktorého výzbroji neodmysliteľne patria hokejová maska, šoférske rukavice a golfový vak!
Okrem toho, že štvoricu hrdinských korytnačích bratov spája rovnaká oddanosť pri ochrane milovaného „Veľkého jablka", spoločný bojový pokrik „Cowabunga!", a tiež obrovská, občas temer až nekontrolovateľná láska k pizze, ktorú by najradšej jedli na raňajky, obed, večeru i medzi nimi, sa od seba predsa len trochu líšia. Kým Leonardo je rodený vodca, Donatello je mysliteľ a stratég, Raphael zase vyslovene akčný typ, ktorý najprv koná a až potom sa pýta, no a Michelangelo nepolepšiteľný vtipkár. Nuž a jeden od druhého sa odlišujú i farbou čeleniek (hoci v originálnom komikse mali všetci štyria úplne rovnaké červené čelenky), iným odtieňom napohľad identicky vyzerajúcej zelenej pokožky a samozrejme používanými zbraňami. Leonardo nosí modrú čelenku a bojuje dvoma katanami (dlhými japonskými mečmi), Donatello má fialovú čelenku a bráni sa tzv. Bō (dlhou palicoui), Raphael s červenou čelenkou majstrovsky ovláda svoje Sai (ostré vidlicovité zbrane pripomínajúce malý trojzubec), no a oranžovou čelenkou ozdobený Michelangelo je zase nekorunovaným kráľom v bojoch s nunčakmi, ku ktorým neskôr pridá rybárske háky!
Zarytými nepriateľmi ninja korytnačiek sú bývalý Yoshiho žiak Oroku Saki, dnes známejší pod prezývkou Shredder (Trhač), a mimozemšťan z Dimenzie X menom Krang. Tým výdatne pomáhajú okrem robotických verzií vojakov klanu Foot, ku ktorému kedysi patrili aj Yoshi a Saki, aj Bebop a Rocksteady – dvaja nie veľmi bystrí pouliční bitkári, ktorých Shredder nechal zmutoval na nosorožca (Rocksteady) a diviaka (Bebop).
Zas a znova sa však na scéne objavujú i ďalší, noví protivníci – zvyčajne takisto mutanti. Ako napríklad geniálny vedec a vynálezca potkany chytajúceho robota Baxter Stockman, ktorého Krang zmenil na mušieho mutanta; v kanalizácii žijúci človek prezývaný Potkaní kráľ, ktorý dokáže s potkanmi nielen hovoriť, ale ich aj bez problémov ovládať, ako sa mu zachce; zmutovaný aligátor z Floridy menom Leatherhead (Kožená hlava); Slash – zmutovaná kajmanka dravá, ktorá je domácim miláčik Bebopa a Rocksteadyho; no a napokon Tempestra – postava z videohry, ktorá ožila v reálnom svete a plánuje ho zničiť! (TV Dajto)

(viac)

Recenzie (361)

L_O_U_S 

všetky recenzie používateľa

Kdo vyrůstal na počátku devadesátých let, toho Želvy Ninja neminuly. Mým oblíbencem byl Raphael. (Mimochodem, proč mu všichni přidáváte ke jménu -o, které tam vůbec není?) No a Trhač, to byl borec. Svého času jsem měl doma i sběratelské album s "pohyblivými obrázky" a plátkové žvýkačky, jejichž pachuť cítím v ústech i po patnácti letech, byly samozřejmostí. (145.) ()

Anderas 

všetky recenzie používateľa

Absurdní se stalo realitou, konečně jsem sehnal aspoň pár dílů své někdejší modly. A co vám budu povídat, i po těch dlouhých dekádách je to pořád stejně úžasné:-) Čtyři frajírci s páskou přes oči (já byl Leonardo), mistr Krysa, sexsymbol animáků April a komando dokonalých perverzáků, Wolverinem vykradený Trhač, maniakální mozek (nebo chobotnice?:-)) Krank, dvě zoologické obludy Roxteady a Beabob a absolutně dokonalá úvodní píseňka, škoda že ji nemůžu přes ty písmenka zazpívat. Bože, má tahle genialitka vážně už 20 let??? ()

Reklama

Al44... 

všetky recenzie používateľa

Pěkný, kreslený seriál o partičce mutantních ninja želv, které ochraňují svět před nebezpečnými, kriminálními živly. Perfektní jsou záporňáci včele s Trhačem a Krangem. Jejich důmyslné nápady jak se konečně zbavit želv mě vždycky dokázaly pobavit (škoda, že jim to alespoň jednou nevyšlo). Místy se seriál snaží vsázet i na výchovnou notu, ale působí to spíše neohrabaně a rušivě. ()

GilEstel 

všetky recenzie používateľa

Tenhle seriál patří k mému dětství stejně jako třeba KAČEŘI. Sledoval jsem všechny díly a nahrával si je na videokazety. K tomu pak ještě komiksové časopisy, omalovánky, plastové figurky, žvýkačky s obrázkem nebo potiskem. Bylo toho hodně. Jsem tím poznamenán stejně jako pozdější generace Pokémonem (Obávám se, že zde budou následky ještě horší.) ___ P.S. Na seriálu mi vadil jeden logický nesmysl. V prvních dílech želvy poslaly Technodrom s Trhačem a celou jeho armádou se zdrcujícím přehledem do nitra Země (Odtud pak Trhač podnikal výpady na povrch.). Přitom v pozdějších dílech, kdy se Krangovi s Trhačem podařilo konečně dostat Technodrom nahoru, najednou si 2 želvy nemohly poradit s jednim fuťákem a kameňákem a zachránila je až April s foťákem. To mě teda štvalo. Jinak to ale nemělo chybu. I ta titulní písnička. Podle seriálu udělali i hru na Game boye. Oblíbená hláška „Jsi rychlý. Ale laser je rychlejší než ty!!!“ Moje hodnocení berte jako notně zaujaté. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Fenomén konca 80.rokov v podobe ninja korytnačiek bol jediný väčší konkurent pre rozprávky od Walt Disney. Leonardo s mečmi bol najobľúbenejší ale aj ostatný ako Michaelangelo s palicou, Donatello s nindžákmi a Raphaelo s nožmi mali čo do seba, vedení pod majstrom Splinterom a za pomoci reportérky April O Neill a proti ním neúprosní Shredder a Krang. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (29)

  • 2. listopadu 1996 se staly nejdéle vysílaným animákem v USA. Byly překonány až 1. března 1998 seriálem Simpsonovi (od r. 1989) – epizodou s názvem „Jak napálit pojišťovnu“. (Poker_Face)
  • Zákerný mozog Krang je inšpirovaný postavami mimozemskej rasy Utrom z pôvodných komiksov o ninja korytnačkách. (donnie22)
  • Seriál vznikl podle undergroundového komiksu pro dospělé, který násilím ani nadávkami nešetřil. (liebgott)

Súvisiace novinky

Želví ninjové se dočkají rebootu

Želví ninjové se dočkají rebootu

02.07.2020

Želvy Ninja už se za ty roky dočkaly tolika rebootů, že by další verze klidně mohla vyprávět o čtveřici stárnoucích želv, co místo karate cvičí jógu a prochází si krizí středního věku. Naštěstí to… (viac)

Reklama

Reklama