Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letec, plukovník Dean Hess (Rock Hudson) počas 2. svetovej vojny zhodil omylom bombu na nemecký sirotinec, v ktorom prišlo o život 37 detí. Aj 5 rokov po vojne sa nemôže zbaviť pocitov viny a ani jeho povolanie kňaza mu nedáva pocit, že tento strašný omyl dokáže niekedy odčiniť. Tak sa prihlási späť do služby, aby v kórejskej vojne pomáhal cvičiť miestnych pilotov. No postupne sa v jeho tábore objavuje čoraz viac osirelých detí a Hess má tak možnosť odčiniť svoj skutok a pomôcť zachrániť životy stoviek detí. (Dale)

(viac)

Recenzie (3)

Dale 

všetky recenzie používateľa

Moje ôsme stretnutie s režisérsko-hereckou dvojicou Sirk-Hudson a ako obyčajne, opäť ide o melodrámu. Videl som od nich už aj lepšie filmy, no aj horšie, takže tento je niekde uprostred. Tentoraz sa Sirk pustil aj do akčných scén a bolo vidno, že toto nebola jeho šálka kávy. No aj scény, ktoré boli Sirkovym trademarkom, teda tie dojímavé, nepôsobia tak, ako by mali. Herci síce majú vlhké oči, ale divák sotva. Ten námet je predsa len až príliš prvoplánový - deti-siroty a ich záchrana vo vojnou zmietanej Kórei, no aby film zapôsobil na city divákov, musí ponúknuť aj niečo viac. Rock Hudson vo svojej klasickej úlohe odviedol svoj štandard, oveľa viac ma ale zaujal Dan Duryea, ktorý bol vždy nezabudnuteľný v záporných úlohách a tentoraz v kladnej bol rovnako bezchybný, proste sympaťák na pohľadanie. Škoda, že opäť do úloh Kórejcov boli obsadení, či už Angličanka alebo čínsky Američan James Hong a bolo vidno, že kórejsky nevedia, tak hovorili hlavne anglicky. Aspoň že tie deti vyzerali kórejsky. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Najlepším prvkom filmu je herec v hlavnej úlohe Rock Hudson, ktorý dokáže aj menej vierohodnú postavu zahrať veľmi obstojne. Jednoduchý príbeh z kórejskej vojny je plný klasického klišé o záchrane a obetavosti a hoci pôsobí vyumelkovane a prvoplánovo, v konečnom dôsledku je aj s pomocou niekoľkých zábavných scén pozerateľný. Vojnových scén nie je veľa, ale tie, čo sú tam, sú nadštandartne spravené. Vojnových nadšencov zasa potešia fakt staré stíhačky a bombardéry. ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (7)

  • V roku 1956 vydal Hess svoju biografiu "Battle Hymn". Honorár použil na financovanie nového sirotinca v Soule. (Dale)
  • Plukovník Dean Hess odišiel z letectva v roku 1969 a zomrel vo veku 97 rokov v roku 2015. (Dale)
  • Robert Mitchum loboval za hlavnú úlohu, ale skutočný plukovník Dean Hess nechcel, aby ho hral on. Namiesto neho osobne schválil Rocka Hudsona. (Dale)

Reklama

Reklama