Reklama

Reklama

Putin: Príbeh ruského špióna

(seriál)
  • Česko Putin (viac)
Veľká Británia, 2020, 2 h 21 min (Minutáž: 47 min)

VOD (1)

Epizódy(3)

Obsahy(1)

Toto je príbeh jedného z najvplyvnejších politikov našich čias. Prefíkaný a nevypočítateľný: Vladimír Putin vládne Rusku so železnou rukou už vyše 20 rokov. Ale kde sa vzal jeho zmysel pre zradu, česť a hnev? Ako sa jeho životný príbeh prelína s príbehom bývalého ruského špióna? Dozviete sa od ľudí z jeho blízkeho i širšieho okolia. Aj od oponentov i obetí. A uvidíte aj mimoriadne archívne zábery a dokumenty. Vydajte sa po stopách myslenia a uvažovania obávaného i izolovaného ruského vodcu. (RTVS)

(viac)

Recenzie (24)

mm13 

všetky recenzie používateľa

Žiadna propaganda, vcelku rozumný dokument. Až tak, že nečakám s hodnotením a komentárom na tretiu časť. Áno, je to točené z istého veľmi konkrétneho uhla pohľadu (a teda nie komplexné), ale nebúcha to po stole. Áno, predkladá to domnienky ("bol za Putinom, aby mu všetko vysvetlil, ten sa však vôbec nezaujímal o to, čo mu hovoril"), ale nie bludy... a hlavne to (mimovoľne) kreslí skutočnú realitu Ruska, ako večne prekliatej (myslené úprimne, nie pejoratívne) a večne (no snáď nie navždy) nešťastnej krajiny. A Putin, nech je to s ním ako chce, zďaleka nie je to najhoršie, čo tamojšími podmienkami mohlo či vedelo (a stále môže a bude vedieť byť) vyprodukované. To ani náhodou! A odvážim sa dokonca napísať, že práve naopak.  Aj tento pohľad je toho potvrdením. (a keď sa bavíme o vývoji Ruska za posledné dekády, nazrime ako Západ do seba... pretože na tom máme pre svoj typický arogantný a ignorantský postoj nie malý podiel... howgh!) ... DODATOK: Pozrel som si aj tretiu časť, vypúlil oči, zaškrípal zubami, hodnotenie znížil o dve hviezdy a než aby som sa tu začal siahodlho nanovo rozpisovať, tak len 2x voľne zacitujem: "Je možné že si dal urobiť plastické operácie. Vždy mal ostrejšiu, rezanú tvár, teraz ju má plnšiu, okrúhlejšiu. A keď si uvedomíte, že jeho priateľom je Berlusconi, tak je veľmi pravdepodobné, že ten mu odporučil svojho plastického chirurga." ... "Putin nechápe, že my v Európe si nadovšetko vážime život človeka. Pre neho sú to obete vojny. My však život jednotlivca, ktorý má rodinu, deti a manželku, ten vždy kladieme nad politické záujmy!" ()

Amonasr 

všetky recenzie používateľa

První díl podává zdánlivě objektivně a přehledně kariérní Putinův vzestup od vcelku bezvýznamného důstojníka KGB v Drážďanech za socialismu, přes jeho postupný růst na žebříčku moci především za Jelcina až po jeho rychlý a překvapivý nástup do funkce ruského premiéra a poté i prezidenta. Nenápadně se však používají různé propagandistické postupy, přinášející spousty nepřímých náznaků, které podsouvají Putinovi ty nejtemnější pohnutky, od vražd nepohodlných osob až po zinscenování údajně čečenských teroristických útoků v Moskvě na civilní obyvatele. Vše samozřejmě bez jakýchkoliv konkrétních obvinění a důkazů – jen ve formě indicií, ale tak, aby to působilo co nejpřesvědčivěji a nejlogičtěji. Ne, že by na tom leccos nemohlo být, ale jiný výklad se tu ani nepřipouští. O Putinovi v celém 1. díle vlastně nezazní vůbec nic pozitivního.  Nechám se tedy překvapit, co nabídnou další dva díly – i když podle již nastoupeného trendu je na způsob pokračování vlastně dost jasně zaděláno. V podobném duchu skutečně vyzněl i druhý díl - propagandistická démonizace Putina pokračuje. O nějaké objektivitě nemůže být ani řeči, nicméně není od věci si některé kamínky do mozaiky zasadit, i když je to mozaika čistě černobílá, resp. spíš  složená jen z odstínů černé. Třetí díl pak sklouzl už jen k čisté propagandistické manipulaci. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nie som zástancom ani odporcom Putina a tak nebudem dávať vysoké hodnotenie (hoci ma dokument zaujal), ale ani nízke (napriek tomu, že to bol vyslovene západný pohľad). Niektoré veci sú mi na ňom sympatické, najmä ako sa vysporiadal s liberálnou lobby vo svojej krajine, na strane druhej si nerobím ilúzie, že tento človek je úplne čistý a všetko to je len západná propaganda. Lebo by to bola naozaj obrovská náhoda, ak by toľkí kritici jeho režimu končili mŕtvi alebo v nemocniciach. Proti čomu ale určite som, jej označovanie Ruska za nepriateľa a tlačenie sa do nejakej nezmyselnej vojny, z ktorej by nikto nevzišiel ako víťaz. Z môjho hľadiska je tento BBC dokument natočený dobre, no utrpel na svoju jednostrannosť a že sa ani nepokúsil nájsť na osobnosti aj niečo dobré. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Už v čase natočenia tohto dokumentu autori vedeli, aké ďalšie arcizlo sa zrodilo v tom rozľahlom štáte na východe a súčasnosť ukazuje, že je to ešte oveľa horšie. Aj v tejto diskusii sa, samozrejme, našli ruskí trolli, ktorí tohto zloducha zvelebia, lebo v tom čase ešte nebolo definitívne potvrdené, čoho všetkého je on schopný. –––– V Rusku majú príslovie: „Čím menej vieš, tým lepšie spíš.“ Vedieť veľa je nebezpečné. ()

zahadum odpad!

všetky recenzie používateľa

Typická primitívna protiruská propaganda ktorá si myslí, že divák je to čo žerie seno !? už tomu páni nikto neverí a darmi si brúsite zuby na veľké Rusko zase dostanete po chamtivých paprčiach ! Škoda len, že to bude možno naposledy čo sa ľudstvo k niečomu zmôže....však ako sa vyjadril pán prezident Putin ..... načo nám je taký svet ak v ňom nebude Rusko ? ..... mrazivá desivá pravda....zrejme posledné varovanie pre isté kruhy sveta ktoré majú mocenské chúťky ! .... ()

Galéria (9)

Reklama

Reklama