Reklama

Reklama

Zlatá zem

(TV film)
  • Česko Zlatá země (festivalový názov) (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh obyčajných ľudí, ktorí v súboji s veľkou ropnou spoločnosťou vyhrali svoj boj o zdravé životné prostredie... Nikto tomu neveril, a predsa sa to stalo. Obyčajní ľudia z troch malých dediniek na východe Slovenska sa spojili a dokázali sa vzoprieť záujmom bohatej nadnárodnej spoločnosti. (RTVS)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (13)

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Slovenský dokument, ktorý možno jemne nezáživným spôsobom, ale za to so silným odkazom ukazuje silu vôle obyčajných ľudí proti oligarchom zhromažďujúcim peniaze a moc. Osobne mám rád takéto dokumenty z reálneho života ľudí a o to navyše, keď sa jedná o súdržnosť v nejakej veci. A ako človek, ktorý sa na východnom Slovensku narodil, musím pridať jednu hviezdu navyše. 70 % ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Film si vyššie hodnotenie zaslúži najmä za snahu diváka čo najviac pripútať nielek k sledovaniu, ale aj k problémom a ľuďom, aké sa v ňom riešia. V podstate sa tu riešia dva typy problémov, ktoré spolu súvisia aj nesúvisia. Za prvé prekračovanie práva zo strany veľkého konglomerátu a za druhé neochota miestnych obyvateľov nechať si na vlastnom území ťažiť ropu. Priestor dostávajú obe strany, je však jasné, že implicitne sa dokumentaristi stavajú na stranu poškodených. Či ale majú stopercentnú pravdu, to si musí každý divák prebrať sám a možno ani jasná odpoveď neexistuje. V prípade porušovania zákazu na vstup na cudzí pozemok je vec jasná ako facka a v podstate táto arogancia bola začiatkom kopania si vlastného hrobu. ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

O rozlézajícím se kapitálem v touze po úroku a rentě do panenská přírody. Líbilo se mi, jak majitelé pozemku v úvodu s geologických průzkumem na svém pozemku vyběhli v mezích zákona. V Americe by vzal majitel brokovnici a bylo by po problému nazdar.Dnes už nikdo nemá chuť jít do válek jaké byly dříve za abstraktní cíle státu, ale vedou se právě tyto soukromě malé války. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Je dobré vedieť, že aj v krajine, kde líšky dávajú dobrú noc sa nájdu ľudia, ktorým na tej krajine naozaj záleží. Nenechajú sa zastrašiť klasickou schémou developerov - tentokrát ťažobných. V rámci nej zamávajú akýmsi papierom, predvedú sa okravatovanými spôsobmi vážených a mocných podnikateľov, pred seba nastrčia právnika, presvedčujúceho, že všetko je ok. Majú kúpenú políciu a časť štátnej správy, ktorí im až príliš ľahko idú po ruke - čo je problém kvality a slabých platov úradníkov. Od slabo zaplatených zamestnancov štátu v regiónoch (miestnej štátnej správe) zároveň ten istý štát chce aby boli nekompromisní a nepodplatiteľní a zároveň ľudia majú dojem, že štátni zamestnanci nič nerobia, treba ich poprepúšťať, prípadne im znížiť platy. Aby mali developeri absolútne voľné ruky, na miesta úradníkov môžu byť dobudúcna dosadení naozaj tí najneschopnejší, ktorí budú ochotní pracovať za čo najmizernejší plat. Alebo sa všetci ako nadbytoční prepustia (za nadšeného ryku "občianskej verejnosti") a developeri budú mať absolútne voľné ruky. Pretože tých pár zostávajúcich nebude mať na nič poriadne čas, a v záujme dodržania lehôt bude všetko vydávať automaticky. Celý problém vrtov je trochu komplexnejší ako ukazuje, mimochodom filmovo dosť plytko nakrútený, dokument. No v zásade má pravdu Juraj Lukáč, keď hovorí, že až príliš ľahko získavajú firmy lajstro na geologický prieskum. Poznámka: K riešeniu obdobných problémov do budúcna a najmä obyvateľov, ktorým takéto nikým neohlásené a vopred neprerokované zásahy vadia. Je potrebné presadiť do zákonov aktívnu účasť verejnosti už v štádiu pred vydaním geologického oprávnenia a to nielen vlastníkov dotknutých pozemkov., ale akejkoľvek verejnosti Plus doplniť v geologickom zákone povoľovanie vrtov, ako samostatného správneho rozhodovania, s vykonaným posudzovaním vplyvov a tiež s aktívnou účasťou verejnosti. Doteraz tieto snahy vždy zlyhali na odpore nadriadených. ()

Daddko 

všetky recenzie používateľa

Nehodnotím kvalitu dokumentu ale tých ľudí ktorí bojovali za záchranu prírody voči arogancii nenažraných spoločností. Film mohol byť lepšie spracovaný aby tomu rozumel aj amatér. Mohol byť doplnený o tú ekologickú katastrofu čo nastane pri ťažbe (napr. odkaliská, čo je ropné jazero so všetkými chemikáliami pri ťazbe ropy) A potom logistika odvozu, v kýbloch by to asi nenosili. Autá alebo potrubie v panenskej prírode ? Je toho fúra negatívnych vplyvov na ŽP. A úradník ktorý to odsúhlasí ťažbu a spracovanie ropy (plynu) asi nikdy ani nevidel. Inak by musel vedieť čo to tam bude za "Eldorádo". Mohol by som ešte veľa napísať, zažil som tých arogantných amerických zmrdov pri podobnom projekte.Aj cez mŕtvoly a po nás potopa. Našťastie skrachovali. ()

Galéria (17)

Súvisiace novinky

EKOFILM začíná ve středu 20. října

EKOFILM začíná ve středu 20. října

18.10.2021

Už tuto středu 20. října začíná 47. ročník festivalu environmentálních filmů EKOFILM. Nabídne celkem 25 soutěžních snímků ze 14 zemí, které se utkají v soutěžních sekcích Krásy přírody,… (viac)

Reklama

Reklama