Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Píše se 19. století. Dva fotbalisté, každý z opačného pólu společenského žebříčku, prožívají v práci i soukromí vzestupy a pády, které změní jak fotbal, tak celou Anglii. (Netflix)

Zaujímavosti (10)

  • Opakujúcou sa dejovou líniou v seriáli je neúspech Arthura Kinnairda mať dieťa a následné dôsledky, ktoré to má najmä na jeho manželku, ktorá považuje výchovu detí za zmysel svojej existencie. V skutočnosti takéto problémy nemali, prvé dieťa sa im narodilo v roku 1876 (niekoľko rokov pred začiatkom seriálu) a v priebehu nasledujúceho štvrťstoročia sa im narodilo ďalších šesť detí. (joseee)
  • Fergus "Fergie" Suter a James "Jimmy" Love nastúpili do Darwenu oddelene. Suter na rozdiel od seriálu prišiel ako druhý v roku 1878 a bol kamenárom, nie mlynárom (do Darwenu by neprišiel pracovať do mlyna). Jimmy Love sa nepripojil k Darwenu, aby bol plateným hráčom, ale v skutočnosti utiekol zo svojho domova v Glasgowe, keď naňho bol vydaný zatykač kvôli dlžobám. Neexistuje dôkaz, že by hral trvale v Blackburne, hoci v roku 1879 nastúpil za Rovers v priateľskom zápase proti Darwenu. Jeho futbalová kariéra sa skončila v roku 1880, nie však kvôli faulu, ale preto, že bol odvedený ku Kráľovskej námornej pechote. O tri roky neskôr zomrel na črevnú horúčku, počas nasadenia v Egypte. (joseee)
  • Prvá epizóda zobrazuje Darwen, ktorý hral len jedno opakované stretnutie proti Old Etonians v FA Cup v rokoch 1878-79 a prehral. V skutočnosti sa Darwen s Old Etonians stretol v dvoch opakovaných zápasoch - po prvom zápase, ktorý sa skončil remízou 5:5, sa prvý opakovaný zápas skončil 2:2 a Old Etonians ich nakoniec na tretí pokus porazili výsledkom 6:2. (joseee)
  • Zápasy zobrazené v seriáli pripomínajú víťazstvo Blackburnu Olympic v roku 1883. Zápasy Old Etonians a Blackburn Olympics vo štvrťfinále, semifinále a finále sú uvedené presne, okrem štvrťfinále Old Etonians, ktoré v skutočnosti hrali s Hendonom. Darwen je zobrazený ako vyradený zo súťaže klubom Derby St Luke's, ale Derby sa v skutočnosti zúčastnil FA Cupu až v sezóne 1884-85 a tieto dva tímy sa nikdy nestretli v súťažnom zápase. (joseee)
  • V tom čase mal Blackburn dve mužstvá: Blackburn Olympic a Blackburn Rovers. The English Game tieto dve strany spája, pričom ako klub sa uvádza len "Blackburn Football Club" alebo len "Blackburn" a zobrazuje sa v bordových dresoch. Blackburn Olympic aj Blackburn Rovers však hrali v kombinácii bielo-modrých farbách. (Bordová zrejme slúži na odlíšenie Blackburnu od Old Etonians, ktorí krajú tradične v modrých dresoch). Blackburn Olympic bol prvým klubom z robotníckeho prostredia, ktorý vyhral FA Cup, keď triumfoval v sezóne 1882-83. Z týchto dvoch tímov sa Fergus Suter v skutočnosti pripojil k Blackburn Rovers, s ktorým v roku 1882 prehral finále FA Cupu 2:1 s Old Etonians a neskôr v vyhral pohár trikrát po sebe. (joseee)
  • Po prvých pár epizódach sa presné dátumy udalostí výslovne neuvádzajú, hoci sa predpokladá, že celá séria sa odohráva v priebehu jednej sezóny, pričom Suter vyhral pohár s Blackburnom rok po tom, čo nastúpil do Darwenu. V skutočnosti Suter vyhral FA Cup až vo svojej šiestej sezóne v Lancashire. (joseee)
  • Klub Old Etonians dodnes funguje a pôsobí v amatérskej Arthurian League. (Prelo)
  • Klub Darwen FC, za který Fergus (Kevin Guthrie) hrál, už dnes neexistuje. V roce 2009 byl kvůli dluhům vrchním soudem zlikvidován. (ČSFD)
  • Arthur Kinnaird (Edward Holcroft) je považován za vůbec první fotbalovou hvězdu, později byl prezidentem FA po dobu 33 let. (smeejay)

Reklama

Reklama