Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Píše se 19. století. Dva fotbalisté, každý z opačného pólu společenského žebříčku, prožívají v práci i soukromí vzestupy a pády, které změní jak fotbal, tak celou Anglii. (Netflix)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (50)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Seriál mi neprišiel ani tak o futbale, ako skôr o rozvoji robotníckeho hnutia, feminizmu a romantických vzťahoch. Áno, bol tu aj futbal, ale na moje prekvapenie sa nedostával do popredia natoľko, koľko by som si želal. Veľká vďaka užívateľovi Trevor, ktorý si dal záležať a každú epizódu nielen náležite okomentoval, ale aj poukázal na výrazné chyby, ktoré seriál má. V podstate sa nič z toho, čo tu vidíme, v skutočnosti nestalo, všetko bolo úplne inak. Mrzí má, keď sa prekrúca alebo mení história len pre dramatizáciu deja. Ľudí to potom učí klamstvám. Dobrá práca Trevor. ()

vyfuk 

všetky recenzie používateľa

Zdálo se to jako jakákoliv další show. Ale ono se ukázalo, že nebude tolik obyčejná. Zajímavá jednohubka, která nám popularizuje situace v kolébce fotbalu, který mimochodem už asi 12 nesleduji a nezajímá mě. A i tak jako pro laika jde o velmi příjemné pokoukání, které určitě není k zahození. Můžeme se setkat s postavami, které se postupně mění a formují zajímavý děj, který navíc ukazuje nepoměry ve staré dobré Anglii, kdy hold zde máme plebs, které by nemohli hrát fotbal. Takže i nějaké to sociálně politické drama v pozadí. To celé trochu kazí i sympatická hlavní postava, která se nejednou chová dost nesympaticky. Obzvláště když jedná naprosto nelogicky, aby poté zavařil ostatním postavám a poté to vypadalo, že se o ničem neví. To je dost trn v oku v této věci. Já jinak ale nemám co vytknout. Zpracování super, hudba příjemná, neznámé herecké výkony kvalitní. Nikdy jsem nebyl tak zklamaný ze zjištění, že se jedná o minisérii. A to jsem zarytý odpůrce pokračování dobrých seriálů prvních sérií. ()

Reklama

Trevor 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Po úvodnej sľubnej epizóde sme sa nakoniec dočkali príliš nepravdivych údajov (nespomina sa najvyššie víťazstvo v F.A.Cupe v poslednych kolách prave Darwenu v pomere 15-0, prvým "robotnickym" klubom čo vyhral trofej nebol Blackburn Rovers ale Blackburn Olympics (( iný tym, nikdy nemali spolu fuziu,Olympics zanikol po cca dekáde )) prvá hromadné výtžnosti fanúšikov sa odohrali až v roku 1885 v zapase Prestonu proti Queens Parku, prehra Old Etionians s Blackburnom nebola po predĺžení ale v riadnom hracom čase a so spomínanym Olympics, profesionalny hrači hrali oficiálne v FA Cupe až od sezony 1885 a seriál mapuje ročniky 1879-1881, Old Etionians spominaju v satni že obhajujú trofej ale prvykrát ju ziskali az v roku 1879, jedna zo žien spomina prihlasenych 149 klubov ale to bolo tiež az v neskorsich rokoch...a dalo by sa pokračovať). Takže chýb je neúrekom, romantická a odborárska časť v serialy nie je priliš zaujimavá a tak z mojej strany pretrvava sklamanie. Je dobré že podobný projekt vznikol ale možno by boli lepšie kratšie epizódy, ktore by sa viac venovali futbalu ako politike v pozadí. Avšak pre fanúšikov ostrovneho futbalu povinnosť a odporučam celkovo všetkym futbalovým priaznivcom. ()

Jaro.Krafcik 

všetky recenzie používateľa

Prostredie a obdobie úplne dobre zvládnuté, ale nedam väčšie hodnotenie, aj keď futbal je môj obľúbený šport. Bolo ho tu jednoducho malo, rovnako ako mi chýbal pri Ultras aj tu by si zaslúžil viac času. Pôvod FA cupu a aj anglického futbalu bol ale vydarený. No čakal som od tohto netflixoveho seriálu viac. Pre milovníkov futbalu jednoznačne sklamanie. Veľa politiky, málo hry. S dobrým kamaratom sme sa dohodli že v čase krízy ešte pozrieme Dycky Sunderland. Snáď nám zlepší futbalovú chuť. 3* ()

campix 

všetky recenzie používateľa

Dobový seriál o přerodu kopané ze sportu pro elity do sportu, který se může zahrát naprosto každý a časem přeroste v nejhranější sport vůbec. Naroubování slavných postav fotbalové historie do dobových reálií, kde se asi více nežli fotbal řeší hlavně sociální záležitosti tehdejší průmyslové Anglie. Fotbal je tady spíše prostředkem a provází diváka všemi změnami, které v té době probíhaly. Zpracování je viditelně televizní bez větších hereckých osobností. Poměrně to uteče, ale nezanechá většího dojmu. Šlo to udělat lépe, ale špatné to také rozhodně není. ()

Galéria (44)

Zaujímavosti (10)

  • Klub Old Etonians dodnes funguje a pôsobí v amatérskej Arthurian League. (Prelo)
  • Fergus "Fergie" Suter a James "Jimmy" Love nastúpili do Darwenu oddelene. Suter na rozdiel od seriálu prišiel ako druhý v roku 1878 a bol kamenárom, nie mlynárom (do Darwenu by neprišiel pracovať do mlyna). Jimmy Love sa nepripojil k Darwenu, aby bol plateným hráčom, ale v skutočnosti utiekol zo svojho domova v Glasgowe, keď naňho bol vydaný zatykač kvôli dlžobám. Neexistuje dôkaz, že by hral trvale v Blackburne, hoci v roku 1879 nastúpil za Rovers v priateľskom zápase proti Darwenu. Jeho futbalová kariéra sa skončila v roku 1880, nie však kvôli faulu, ale preto, že bol odvedený ku Kráľovskej námornej pechote. O tri roky neskôr zomrel na črevnú horúčku, počas nasadenia v Egypte. (joseee)
  • Prvá epizóda zobrazuje Darwen, ktorý hral len jedno opakované stretnutie proti Old Etonians v FA Cup v rokoch 1878-79 a prehral. V skutočnosti sa Darwen s Old Etonians stretol v dvoch opakovaných zápasoch - po prvom zápase, ktorý sa skončil remízou 5:5, sa prvý opakovaný zápas skončil 2:2 a Old Etonians ich nakoniec na tretí pokus porazili výsledkom 6:2. (joseee)

Reklama

Reklama