Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1079 Evropa trpěla bídou a hladem. Marniví velmoži navzájem bojovali o moc nad krajinou. Arabi z Orientu dělali na evropské pobřeží nájezdy za potravinami a kořistí. Když se situace zhoršovala, papež vyzval národy, aby vybojovali volnou cestu do Svaté Země. Tisíce a tisíce šlechticů, obyčejných rolníků a dobrodruhů vyrazilo na výpravu, která měla vyčistit cestu skrz Konstantinopol až do rodiště jejich víry do Jeruzaléma. Jejich symbolem byl kříž Ježíše Krista a proto je nazvali Křižáky... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (15)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Pointa filmu je nádherná, všetko to ale nemuselo trvať tak dlho, dalo sa to skrátiť určite na polovicu. Priateľstvo polovičného Moslima, Židovky a iných kresťanov z toho urobilo celkom pekný príbeh, poukazujúc na nezmyselnosť zabíjania, vojen a túžbe po mamone. Tí, ktorých najprv hnala viera sa často pokazili a bojovali za zlé. Snaha po toľkom zlom, po návrate postaviť niečo dobré a opäť začať milovať a utužovať pokazené priateľstvá je nádherná. V tomto dvojdielnom filme však bolo veľa nezmyslov, zabavil ma najmä ten stroj, aj keď ten skutočný aj mohol byť, nemám rád naivitu postáv, či deja, aj keď aj tu to v skutočnosti tak mohlo byť. Mimochodom český dabing v tomto dvojdielnom filme je príšerný až hrôzostrašný. Nechápem, prečo prekladali židovské meno Ráchel do angličtiny - "Rejčl", či pravdepodobne juhoeurópske prevedenie mena Andrej ako "Endrijú". Taktiež ma "pobavilo", keď nikto nevedel ako sa jedno židovské dievča volá, chceli ju predať a zrazu sa do nej jeden, len tak zamiluje, bozkáva ju a volajú ju menom "Rejčl". Tie vojenské scény, boli tiež slabé a chcel by som vedieť, či to s tým kúskom svätého Kríža a jeho spálením bola naozaj pravda, lebo s týmito vecami nie je dobré sa zahrávať. Herecky to bolo nezvládnuté, nechápem ako ten, čo sa uprostred bitky rozhodol ísť hľadať relikviu kríža ho aj našiel. Tieto veci uvádzam ako príklad, lebo je ich tu viac, najmä ako riešia bitky medzi vlastnými a zrazu príde nejaký veliteľ a oslavná hudba a všetko je akoby v poriadku. Dalo by sa tam veľa zlepšiť, ale ako tak, sa na to dá pozerať. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Úplně k odepsání to není, ale film mě přesto nejvíce ze všeho uráží. Oceňuji, že byly křižácké války použity jako pozadí k pokusu o obecnější zamyšlení nad válkou i mezináboženskou nesnášenlivostí, ale proč tady byly pak použity tak nesmyslné věci jako jakýsi saracénský plaváček, který odhaluje svou pravou identitu, anebo pak ty nesmyslné obraty a rozhodnutí už tak strašlivě odbytých postav. Jednoduše příběh sám o sobě je více než nesmyslný. To, že forma je naprosto úděsná pak musel poznal úplně každý, nepamatuji si, kdy naposled jsem viděl tak hrozně odbyté a nechtěně zmatené scény, nad nimiž suverénně kraluje především dobývání Jeruzaléma, u kterého jsem se musel zoufale ptát, jestli to, co vidím, je zamýšleno vážně, či zda si z nás někdo tropí hodně špatnou psinu! ()

Reklama

Arccos 

všetky recenzie používateľa

Tohle neni zadny historicky film. Tohle je salat, ve kterem se nakonec vse v dobro obrati. Nejak si nemyslim, ze takhle vypadal stredovek. Ackoliv musim uznat, ze svetlejsi (nebo temnejsi?) momenty by se taky nasly a jenom diky nim to neni odpad. Nastesti je to jenom TV, tak to nemusim hodnotit jako film. ()

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Televizní, koprodukční, UBOHÉ. Jakousi myšlenku film má, ale vytrvale ji pohřbívá nevěrohodnými výkony hereckých nul, a fantaziemi scénáristů s chabým náznakem talentu. ()

monolog 

všetky recenzie používateľa

Není to nijak přehnaně akční ani americký¨a ani to určitě nebylo tak drahý, jako v jejich produkci. A na to, že jde o italsko německou koprodukci, je to špica. Pravda, příběh mohl být trochu propracovanější, ale nemyslím si, že by byl zrovna špatný. Za křižáckých válek byla věšina lidí hnána svou vírou a ne jen ziskem. Mamon přišel až na zpáteční cestě. Exteriéry se mi zdály docela povedený a Brandrupa mám rád. ()

Zaujímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo v Maroku. (Danny88)

Reklama

Reklama