Reklama

Reklama

Hitlerovi mladiství zabijáci

(TV film)
  • Česko Hitlerovi mladí zabijáci (viac)
Francúzsko, 2020, 52 min

Réžia:

Julien Johan

VOD (1)

Obsahy(1)

Vyrostli pod nacistickým vedením. Přísahali, že obětují své životy ve jménu Adolfa Hitlera a Třetí říše. Mnozí byli natolik fanatičtí, že je nešlo zastavit. Bylo jich na 20 tisíc, vesměs byli mladiství a společně tvořili 12. tankovou divizi SS. Archivní kolorované záběry i poslední očitá svědectví nám umožní pochopit jejich činnost. (National Geographic)

(viac)

Recenzie (8)

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Pekný prierez od prvého výcviku, cez úvodné nasadenie a úspechy, až po tvrdý protiúder Spojencov. Na Baby Division je príkladne vidieť, ako nacistická propaganda dokázala z mladých tíndežerov spraviť oddaných vrahov, ktorí boli na svoje činy navyše istý čas hrdí. Niektorí účastníci však zjavne neprecitli ani na staré kolená. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

WWII je dnes jiz folklor, kto nepocul o Waffen SS, Rude Armade, Wehrmachtu - s tym sa nemam o com bavit. Jo, Hytler bol zruda. ked zuril, mal penu okolo ust, rohy a chvost. Ne, delam si prdel, ale Hytler je pravom bv kategorii zruda. Nacisticki vodcovia bola banda uchylnych kokotov. Hytler nebol nic viac nez maliar izieb /Vieden 1910/, ktory vacsinu casu travil polehavanim na koberci alebo stekanim na mesiac. Pokial prave neziapal z tribun a zurivo negestikuloval. Mal iba jeden semennik a tajne skryval svoju sexualnu deviaciu. Göring bol pozitkarsky narkoman, ktory nosil damske nohavicky a podprsenku. Nemecky minister zahranicnych veci Joachim von Ribbentrop bol len obycajny predavac vina a to slachticke "von" si vymyslel. Himmler bol chovatel kuriat /chudata brojlere, sak to je tiez zivy tvor ...../. Joseph Goebbels si svoj doktoat vymyslel : 92 % ()

Reklama

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Rozhodně další ze zajímavých dokumentů o 2. sv. v. Výpovědi aktérů jsou zajímavé, stejně jako záběry, z nichž mnohé nejsou (minimálně pro mě) známé z jiných počinů. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Rok 1943 bol pre Hitlera a východný front kritickým rokom. Začalo sa to zničením 6. Paulusovej armády a predovšetkým nemeckým zlyhaním v bitke u Kurska. Obdobne to bolo aj na iných vojnových bojiskách. Nemecké vojska prehrali aj v Afrike, spojenci sa vylodili v Sicílii a obsadzovali Taliansko. V dôsledku týchto udalosti potreboval Hitler nové čerstvé divízie. Nábor bol nasmerovaný na skupinu vojakov, ktorí boli doposiaľ relatívne nedotknutí, na Hitlerjugend. Museli však splniť kritéria, minimálna výška 170 cm pre pechotu HJ, minimálna výška 168 cm pre obrnené jednotky HJ a všetci dobrovoľníci museli podstúpiť 6 týždenné výcvikové sústredenie. K 1. septembru bolo prijatých a vycvičených 16 tisíc regrútov, výcvik prebiehal v tábore Beverlo v Belgicku kde pôsobili až do marca 1944. V marci bola táto 12. tanková divízia SS Hitlerjugend pričlenená k 1. tankovému zboru a presunutá do Caen v Normandii. Už pri prvej akcii príslušníci tejto divízie zabili 1.4.1944 vo francúzskom Ascq 86 mužov, ako odvetu za sabotáž železnice na ktorej sa oni nachádzali. Masaker nariadil SS-Obersturmführer Walter Hauck (po vojne bol za tento čin v Lille odsúdený na smrť, neskôr bol zmenený na doživotie a nakoniec v roku 1957 bol prepustený) V júni 1944 boli nasadení do bojov v Normandii proti kanadským jednotkám. 7.6.1944 zabili 11 kanadských vojnových zajatcov a neskôr ďalších 29, masaker nariadil veliteľ SS-Brigadeführer Kurt Meyer (po vojne bol kanadským vojnovým súdom dňa 28.12.1945 odsúdený na smrť, neskôr zmenený na doživotne a v roku 1954 prepustený na slobodu). Straty divízie počas bojov v Normandii, od júna do septembra 1944, predstavovali 8 000 mužov. Ďalšie zločiny vojakov tejto divízie 30.8.1944 v Tavaux vojaci zabili 21 civilistov. Na druhý deň 31.8.1944 v Plomione zabili ďalších 14 civilistov. Po doplnení na stav 19 657 vojakov bola divízia nasadená v decembri 1944 v Ardenách. Operácia bola ukončená totálnym fiaskom tu stratila divízia 9870 mužov z toho 328 dôstojníkov, 1698 poddôstojníkov a do 28.1.1945 bola divízia vytlačená späť do východiskových pozícii. 14.1.1945 dostali rozkaz presunúť sa do Maďarska (operácia Jarné prebudenie), kde sa mala zúčastniť ofenzívy dobyť maďarské ropné polia a otvoriť cestu do Budapešti, kde bolo v obkľúčení 45 tisíc vojakov IX. Horského zboru. Odtiaľ ich už hnala Červená armáda smerom na Rakúsko. Cez Odenburg a Hirtenberg sa divízia dostala do Linzu kde sídlila 65. pešia divízia americkej armády, ktorej sa zostatky 12. tankovej divízie SS Hitlerjugend (tiež pomenovanej aj ako Detská divízia alebo Vraždiaca divízia) dňa 7. apríla vzdali. Ich stav bol 16 dôstojníkov, 48 poddôstojníkov a 391 vojakov. Takýto neslávny osud postretol tých hrdlorezov s ešte tečúcim mliekom po brade (pôvodne mali mať v embléme fľašu s mlieko). Pomerne dobrý dokument o málo známej nemeckej divízii. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Obohacujuci dokument: Mladí sedemnásťroční chlapci boli odmalička vychovaní k vernosti Hitlerovi nebrali ohľad na žiadne morálne zásady. Ich morálkou bol nacizmus. Toto zneužitie v mladosti sa dá pochopiť, ale že niekto nepochopí ani po prehratej vojne a desaťročiach, ktoré mal na zamyslenie? V Normandii prišiel tento prápor do francúzskej dediny Ask 1. apríla 1944 pod rúškom upadajúcej noci. Francúzsky odboj ich privítal bombou, ktorá vybuchla, no nezranila žiadneho z nemeckých mladých vojakov. Ich veliaci dôstojník im rozkázal: „Vyčistite ulicu.“ Čo znamenalo zabezpečiť aj vo vnútri príbytkov. Vystrieľali všetkých chlapov, ktorých našli. V roku 2018 sa pri spomienkach jeden z účastníkov masakru Karl Műnter takto: „Keď zatknem civilistov, tak majú zostať v pokoji. Pokiaľ utekajú, tak nemajú čisté svedomie. Ako vojak mám potom povinnosť strieľať. Je to ich smola, že narazili na mňa...“ Zjavne nebol sám, ktorý sa tešil z popravovania bezbranných dedinčanov. V denníkoch jedného z nich sa našlo: „Chceš pocítiť husiu kožu? Jedna noc v Asku a úspech je zaručený!“ ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama