Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Konec devatenáctého století znamenal pro Indii život pod nadvládou britských kolonizátorů. Právo zde představovali důstojníci a jejich oddíly. Zdaleka ne všude však byli vojáci takovými džentlmeny, jak se o nich vyprávělo. Malá zemědělská vesnice Champaner je tábořištěm jednotky, jíž velí kapitán Russel arogantní a náladový muž, jemuž na lidském životě záleží jen minimálně. Podle toho se také chová k místním obyvatelům. Je jen otázka času, kdy dojde ke vzpouře. Vesničané vedení srdnatým a odhodlaným farmářem Bhuvanem a půvabnou Gauri však vědí, že odpor může existovat i bez zbytečných krveprolití a přestřelek. Rozhodnou se pro mírovou cestu jejich triumfem nad bezohlednými uzurpátory se má stát vítězství nad vojáky v jejich národním sportu v kriketu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (36)

JANARYBA 

všetky recenzie používateľa

Lagaan je podíl z celkové úrody, kterou vesničané museli odvést svému rádžovi, který si z toho jen malou část ponechal a většinu musel odvést britským kolonizátorům na údajnou ochranu. Tady v období, kdy vůbec nepršelo hrozil po zdojnásobení lagaanu hlad. Od toho se celá zápletka odvíjí. Naprosto nezasvěcený těžko sestavený tým vesničanů musí zvítězit nad vytrénovaným družstvem anglických vojáků v jejich oblíbeném sportu kriketu, aby byli na 3 roky od lagaanu úplně osvobozeni, pokud prohrají lagaan se ztrojnásobí. Jak to nakonec musí dopadnout je jasné. Do toho lovestory se dvěmi krásnými dívkami....nechte se unést na vlnách Bollywoodu. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

I kdyz jsem pred davnymi lety v Ahmedabadu na zapase kriketu byl. Je mi tento sport cizi a samotny filmovy zapas je pro naseho vetsinoveho divaka asi utrpenim. Celkove je to ale hezky film s peknym pribehem. Postava kapitana Russela je vyborne napsana i zahrana. Pisnicky a tanecky bavily jako vzdy. Skoda nevyrazne indicke herecky v hlavni roli. Jinak ale tuhle pohadku mohu doporucit i pres svou silenou stopaz. ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Asi najdlhší film o krikete aký som videl a aj tak mám pocit, že tej hre vôbec nechápem. Ashutosh Gowariker vytvoril krásny film o sile priateľstva a o čistej duši. Stret Anglicka a Indie je tu zobrazený bez výraznejších prešľapov a aj napriek dĺžke, film nevybočuje žánrovo v druhej polovici z načrtnutej fabuly, ako to robí väčšina Indických filmov, ale sleduje celý spor, kde hlavne finálnemu stretu môže bez výčitiek venovať celú hodinu. Hlavným ťahúňom je samozrejme Aamir Khan, ktorý je herecky na mojom pomyselnom rebríčku Indických osobností na úplnom vrchole. No a samozrejme nesmie chýbať hudba A.R. Rahmana, ktorá sa zvukmi prikláňa k tomu tradičnejšiemu, čím má v sebe značne spirituálnejších charakter. Film je veľmi pekný aj napriek svojej vražednej dĺžky. Možno nepatrí k tomu najlepšiemu čo som videl, ale rozhodne sa za seba nemusí hanbiť. Oscarová nominácia bola oprávnená. ()

AGAMENON 

všetky recenzie používateľa

Natočit historicko-sportovní-muzikálový film může napadnout jenom Indy. Film se odvíjí přesně podle pravidel žánru (vesničané pomalu nabírají členy, musí překousnout nedůvěru ostatních, jeden z týmu je zrádce, Indové jsou všichni bodří a Angláni nafoukaní), přesto jsem se ani při téměř čtyř hodinové stopáži nenudil a písničky jsou fakt chytlavé. ()

Frenegonda 

všetky recenzie používateľa

Jednou jsme si tak povídali s Depaali - o tom jak to bylo v Indii - resp. v Gujaratu - Indie je tak obrovská... Nějak jsme došli až k filmům. A tak padlo slovo Lagaan - daň. Jelikož je pro mě stále Indie jednou velikou španělskou vesnicí tak ani Lagaan mi nic neříkal. Ale dostalo se mi vysvětlení o co jako že ve filmu plus minus jde. To, že Cricket je nějaká hra, v níž se účastní kriketový míček a to že jsme s ním házeli do dálky, to jsem věděl. Nic víc. Stačilo to k tomu, abych od první minuty byl filmem absolutně strženej a jen plaval na vlně sitarových melodií. Tenhle film je čistá pětihvězdičková záležitost! ()

Galéria (62)

Reklama

Reklama