Reklama

Reklama

Portrét boxera Jakea LaMottu, šampióna v strednej váhe, ktorý bol povestný svojou výdržou a odolnosťou v ringu. Film sleduje LaMottove osudy počas dvoch dekád od začiatkov jeho boxerskej kariéry v štyridsiatych rokoch. LaMotta sa preslávil agresívnym štýlom boja a nezlomnou zaťatosťou, vďaka ktorej neraz z posledných síl odolával ranám svojich súperov. Jeho prchký a výbušný temperament mu vyslúžil prezývku Zúriaci býk a doviedol ho nielen k boxerskym výhrám, ale aj k životným prehrám. LaMottu spaľovala žiarlivosť, kvôli ktorej stratil milovanú ženu Vickie i jediného priateľa a spojenca, svojho brata Joeyho. Po ukončení kariéry viedol bar, ale kvôli známosti s neplnoletou dievčinou sa dostal do väzenia a po prepustení skončil ako bavič v nočnom podniku. Režisér Martin Scorsese nakrútil film podľa LaMottovej vlastnej autobiografie. Z príbehu o vzostupe a páde boxera vyťažil materiál pre ilustráciu svojich obsedantných tém komplexu viny, sebadeštrukcie a problematického vzťahu muža k žen e. Zúriaceho býka LaMottu zobrazil ako muža neovládateľných vášní, ktorý si zúrivosť vybíja násilím na tých, ktorých najviac miluje, a vykúpenie za svoje viny následne hľadá v ranách utŕžených v ringu. Robert De Niro kvôli úlohe LaMottu podstúpil intenzívny tréning a neskôr pribral 20 kg. Svoju postavu obdaril nielen animálnou zúrivosťou, ale podarilo sa mu stvárniť aj beznádejnosť boja zúriaceho býka, ktorý musí ísť vždy hlavou proti múru. Za svoj herecký výkon De Niro získal Oscara. Film je povestný bravúrne stvárnenými scénami v ringu, zobrazujúcimi násilnú stránku tvrdého športu. Oscarom bola ocenená aj Scorseseho stála spolupracovníčka, strihačka Thelma Schoonmakerová. Film bol nominovaný na Ceny americkej filmovej akadémie vo viacerých kategóriách a hoci Scorsese cenu za réžiu nezískal, jeho Zúriaci býk je považovaný za najlepší film osemdesiatych rokov a roku 1990 bol zaradený do Národného filmového registra. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (687)

troufalka 

všetky recenzie používateľa

De Niro je skvělý herec a Martin Scorsese je skvělý režisér. Zuřící býk pro mě není bohužel skvělý film, ale je to film velice dobrý. Má jen jednu jedinou vadu na kráse - je natočený podle předlohy jednoho nezajímavého týpka, který myslel pěstmi a dokázal si znepřátelit všechny kolem sebe. Šachy si dovedu představit jako sport mnohem víc než box, ty alespoň nikomu neubližují a zuštěchťují ducha. Ale přesto - Zuřícího býka vnímám jako umělecké ztvárnění, byť něčeho, co můj obdiv nemá. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Z boxerskych filmov, ktore som videl a na ktore si najrychlejsie spomeniem su Zuriaci byk a Rocky a ak by som mal obe filmy porovnat, tak Zuriaci byk sa mi pacil o trosku viac. Je sice pravda, ze Jake LaMotta bol jeden odporny, ziarlivy clovek, ale vdaka prave jeho agresivnemu chovaniu bol aj film lepsim a zaujimavejsim, pricom Rocky bol naopak dobrak, ale zase jeho rozvlacnost v prvej casti ma nedokazala presvedcit dat mu plny pocet hviezdiciek. Robert De Niro skutocne pribral niekolko kil a vdaka Jakeovej prchkej povahe si De Niro zasluzil svojho druheho Oscara. Toho prveho dostal za ulohu Vita Corleoneho v drame KMOTR 2 / KRSTNY OTEC 2 (1974). Aj Joe Pesci a Cathy Moriarty boli nominovani za najlepsich hercov vo vedlajsich ulohach, avsak väcsie stastie mali v kategorii herec vo vedlajsej ulohe Timothy Hutton za dramu OBYCEJNI LIDE (1980) a herecka vo vedlajsej ulohe Mary Steenburgen v drame MELVIN & HOWARD (1980). Zuriaci byk bol nominovany aj na najlepsi film roka vratane najlepsej rezie Martina Scorseseho, avsak favoritom oscaroveho vecera sa stal uz spominany film OBYCEJNI LIDE, ktory vyhral Oscara za najlepsi film roka vratane rezisera Roberta Redforda... 05.11.2010 _______ Robert De Niro - (Jake La Motta) +++ Joe Pesci - (Joey La Motta) +++ Cathy Moriarty - (Vickie Thailer) +++ Frank Vincent - (Salvy Batts) +++ Nicholas Colasanto - (Tommy Como) +++ Theresa Saldana - (Lenore) +++ Mario Gallo - (Mario) +++ Produkcia: Irwin Winkler +++ Hudba: Jim Henrikson, Pietro Mascagni +++ ()

Reklama

Morien 

všetky recenzie používateľa

(1001) Mno, to jsou dvě hodiny mého života, které nedostanu zpátky. Můžou se to snažit okrášlit, jak chtějí, ale pořád je to takzvaný garbage film o garbage people. Je mi vlastně úplně jedno, co se tam děje v popředí, protože na pozadí se k ženám chovají jako k podřadné entitě a to je pro mě tragédie tohohle příběhu. Kromě toho, že vlastně nechápu, proč by si někdo myslel, že hlas tohohle "muže" by měl každý slyšet, jsem dostala migrénu z těch nikdy nekončících dialogů, které nemají doslova vůbec žádný obsah. Nic. Nada. ()

Shadwell 

všetky recenzie používateľa

Scorsese podobně jako Tarkovskij nebo Coppola skutečně našel způsob, jak pracovat s „filmem“, jak ho doopravdy uchopit. ____ Výlučnost Zuřícího býka vidím hlavně v naprosto precizně natočených scénách. Scorsese se vyhýbá dvou událostem odehrávajícím se navzájem, nepoužívá dvě akce přes hloubi pole, nedělí plátno, neinformuje přes média (i ta TV je symbolicky rozbitá, nikoliv z důvodu poruchovosti televizních přijímačů, ale čistě jako odkaz na formální dominanty Scorseseho) a jen ve dvou případech sáhne po křížovém střihu. Jinak z 95% poctivě hněte jednotlivé scény, plastizuje je a inscenuje, dokud nejsou hotový. I souboje v ringu jsou motivovány více kompozičně než sportovně, viz práce kamery a procesy jednostranné subjektivizace a deformace vidění De Nira při zápasech. Je to všechno daný za prvé tím, jak u Scorseseho filmů vyjednává totální realita s totální stylizací. Je to krásný, ale skutečný to být nemůže, na to je to krásný až moc. A za druhé žánrotvorným estetismem Scorseseho - filmového spratka z Malibu generace -, kterým víceméně pomohl zachránit Hollywood na sklonku klasického období. ____ Rafinovaná rovnováha mezi tím, jak Scorsese nadržuje hlavní postavě homofobního mizogynika bez přátel, aby ji ihned záhy něco odepřel, a tak pořád dokola po celou stopáž, to zaujetí pro neschůdné a nesympatické činy je posledním prvkem k dokonalosti filmu. Nezatajuji, že se mě nějak bytostně dotkl. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

De Niro je riadny psychopat, neviete, či zaujať voči La Mottovi kladný, či negatívny postoj. Či v ringu, kde každý úder priam cítiť, kde kamera zohrala skvelú úlohu, či doma, kde to priam vrie a o dramatické okamžiky absolútne nie je núdza. Proste vála a dáva najavo, kto je pánom pľacu. A Pesci mu neskutočne sekunduje. Všetko rýchlo ubieha, nenudí a rozprúdi vám krv. 90%. ()

Galéria (137)

Zaujímavosti (86)

  • Sportovní stanicí ESPN byl Zuřící býk zvolen jako třetí nejlepší sportovní film v historii. První byl Rocky (1976) a druhý Bull Durham (1988). (don corleone)
  • Ve scéně, kdy Jake LaMotta (Robert De Niro) vybízí Joeyho (Joe Pesci) k sérii úderů do obličeje, vidíme v jednom ze záběrů, že Jakeovi neteče po několika ranách žádná krev. Když kamera střihne záběr na Joeyho a zpět na Jakea, má Jake na čele a na tváři kapky krve. V dalším střihu, který se opakuje, již žádnou krev na obličeji nemá. (bohhous22)
  • I když se ve filmu objeví pouze několik minut boxerského zápasu, trvalo přes šest týdnů je natočit, kvůli pečlivé choreografii. (don corleone)

Súvisiace novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (viac)

Joker dostane vlastní film

Joker dostane vlastní film

23.08.2017

Studio Warner Bros. na Comic-Conu oznámilo 8 nových přírůstků do svého filmového vesmíru. Teď se ale objevily zprávy, že nepůjde o jediné adaptace comicsů od DC, které nás čekají. Warneři totiž… (viac)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (viac)

Reklama

Reklama