Reklama

Reklama

Mizerné ulice

  • Československo Špinavé ulice (viac)
Trailer

Príbeh malého gangstra Charlieho, ktorý sa snaží prežiť v prostredí mafie a zároveň zápasí s vnútornými démonmi. Charlie vyrástol v newyorskom "Malom Taliansku" a jeho profesionálna dráha mu bola od začiatku predurčená. Pracuje ako výpalník pre strýka, mafiánskeho bossa, ale snaží sa robiť všetko správne a nikomu neublížiť. Hoci mu už ťahá na tridsiatku, žije u rodičov a rešpektuje nepísané zákony svojej komunity. Od detstva sa priatelí s bratrancom Johnny Boyom, problémovým výtržníkom a zlodejom. Johnny Boy kradne skôr zo zábavy ako pre peniaze, je impulzívny a bitkár, neprejavuje úctu k miestnym autoritám a odmieta sa zaradiť. Charlie ho z priateľstva, ale i z lásky k jeho sestre Therese, chráni. Hoci Theresa jeho city opätuje, Charlie sa snaží svoju lásku skrývať. Theresa totiž trpí epilepsiou, kvôli ktorej ju bigotné katolícke prostredie považuje za blázna. Charlieho navyše vo vnútri sužuje komplex viny a pocit, že nech urobí čokoľvek, nedokáže sa očistiť z vlastných hriechov. Hrie chov, ktoré nemôže nepáchať na mizerných uliciach "Malého Talianska". Hlavné úlohy vnútorne rozorvaného Charlieho a impulzívneho Johnny Boya stvárnili Harvey Keitel a Robert de Niro, dvorní herci režiséra Martina Scorseseho. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (294)

ClintEastwood 

všetky recenzie používateľa

Jeden z těch méně známých Scorseseho snímků. Špinavé ulice postrádají nějaký hlubší děj či příběh jako takový. Soustředí se pouze na partu pouličních zlodějíčků, kteří jedou ve špinavých kšeftech, pořád dokola jen sedí v baru a fuckují. Za zmínku určitě stojí výkon Keitela a De Nira a kvalitní soundtrack. Pro fanoušky Martina Scorseseho asi povinnost, ale kdo si nechá tento film ujít, o nic nepřijde. ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Nejstarší Scorseseho film, co jsem měl zatim možnost vidět, zůstal tak trochu ve stínu Taxikáře, Goodfellas a dalších. Film mě teda vyloženě nijak neohromil, ale ani nezklamal. Řek bych, že je to takovej Scorseseho slušnej standard. Dobrá atmosféra, dobrý herci (hlavně Robert De Niro), akorát se to občas poněkud vleče. 75% ()

Reklama

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Martin Scorsese ešte "za surova" a neokresaný. Na druhej strane o to viac spontánnejší, živelnejší, temperamentejší a výbušnejší. Mean Streets nie sú zlým filmom, to určite nie napriek tomu má svoje rezervy. Dej voľne plynie, nekryštalizuje sa, nikam sa neponáhľa, nie sú tu nijaké veľké pointy. Herci sú vynikajúci a hlavne prirodzený, nad všetkými má prevahu frajer DeNiro. Sledovanie osudov a charakterov štyroch "spratkov" je spočiatku zaujímavé, ale po čase sa dostavuje pocit miernej letargie...Každopádne ako fanúšik Martyho je aj vzhliadnutie tohto dávneho dielka celkom "poučné", hoci skutočná kvalita sa dostavila trochu neskôr:) ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Prvá spolupráca geniálneho režiséra s nezamenitelným rukopisom Martina Scorseseho a výborného herca Bobbyho de Nira,ktorý odteraz začal spolupracovať s Mattym na ďalších a ďalších projektoch.Vedľa týchto už spomenutých borcov je Harvey Keitel,ktorí s Bobbym pútajú na seba pozornosť,čo svedčí o tom,že sú obidvaja výborní. Snímok má určite špinavú atmosféru,úvodné titulky sú štylisticky urobené tak,že spoznávam hrdinov,ktorí ma budú zamestnávať počas sledovania počinu a sledovanie je to,od čoho nedokážem odtrhnúť zrak,čo robí snímok takým,ktorý každou ubehnutou minútou púta viac a viac pozornosti,lebo Johnny Boy si koleduje o poriadny prúšvich. Martin je veľký cinefil,a tak mám možnosť nakuknúť do kín,kde sa hlavní hrdinovia chodia zchladiť. Martina rešpektujem všetkými desiatimi a tento počin budem mať zafixovaný dlho v pamäti. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

S Martinem Scorsesem mám menší problém. Jeho starší filmy mě nebaví a jeho novější filmy naopak považuju za vrcholy filmové tvorby. Jsem dokonce takový ignorant, že jsem Taxikářovi a Rozzuřenému býkovi dal tři hvězdy a stejně tak dám i Špinavým ulicím. Tady v tom případě hlavně proto, že je to strašná nuda. I když nuda je dost drsné slovo, tady bych spíš řekl, že ten příběh samotný není natolik výrazný narozdíl od jiných mafiánských kriminálek, aby mě donutil ho sledovat a vnímat na sto procent. ()

Galéria (121)

Zaujímavosti (24)

  • V roce 1997 byl film zařazen do Národního filmového registru při Knihovně konresu USA. (ČSFD)
  • Hlas vypravěče při úvodních titulcích filmu patří režisérovi Scorsesemu. (don corleone)
  • Názvy ulíc vyskytujúce sa vo filme sú skutočne používané v Little Italy v New Yorku. (vander19)

Reklama

Reklama