Reklama

Reklama

Stalinovi kati - Katynská masakra

(TV film)
  • Česko Popravčí z Katyně (viac)

Obsahy(1)

Tento dokument rozpráva príbeh Katynskej masakry - jednej z najzávažnejších vojnových tragédií 2.svetovej vojny. Tvorcovia ponúkajú pohľad z dvoch strán. Z pohľadu obetí i páchateľov. 50 rokov sa táto masakra poľských dôstojníkov pripisovala nacistom, v skutočnosti ju však spáchali príslušníci sovietskej tajnej služby NKVD. Až po páde ZSSR priznal bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov zodpovednosť Josifa Stalina za túto masovú vraždu, ktorej padli za obeť tisícky vojakov. Ruský prezident Boris Jeľcin dal následne otvoriť archívy, aby sprístupnil dôkazy o tomto do tých čias bezprecedentnom čine. O Katynskej masakre... (RTVS)

(viac)

Recenzie (19)

oli009 

všetky recenzie používateľa

Jsou to právě tyto a podobné dokumenty, které bez mrknutí oka splachují moji víru v lidstvo do záchodu. Stalin byl samozřejmě totální zrůda, ale Churchill s Rooseveltem byli v zájmu svých mocenských ambicí a ve víru nebezpečných diplomatických tanečků ochotni celkem bez ostychu odvrátit zrak od pravdy, která jim byla naservírována až pod nos. Vážně smutné, jak dlouho se někdy musí čekat na potvrzení pravdy, o hledání spravedlnosti ani nemluvě.  Pozn. Viděna kratší alternativní verze. ()

janesX 

všetky recenzie používateľa

Popravčí z Katyně dáva po hube nielen tomu zmrdovi Stalinovi, ktorý bol de facto Hitlerovym spojencom do poslednej chvíle (až do tej poslednej minúty kým ho Hitler nezradil), ale aj jeho kriminálnikom Molotovovi, Ježovovi a Berijovi a nakoniec aj Churchillovi a Roosveltovi. Tí dvaja už len zatváraním očí dopomohli nechať túto celú špinu pod kobercom. Zrejme im samým z toho prišlo zle a za ich situácie a z ich pohľadu im zdanlivo už ani nič iné neostávalo, ale aj tak im táto škvrna už ostane. V 53. minútovej verzii dokumentaristi aspoň mohli pochváliť, alebo aspoň povedať meno toho veľkého človeka, ktorý definitívne odhalil toto prekrucované tajomstvo a odkryl jeho jasné dôkazy. Jeho meno sa tu vôbec nespomenulo, bol to Michail Gorbačov. Mne to postačuje ako dôkaz o charaktere. Vďaka mu a Rešpekt. No aj tak dávam 5, s vierou, že v dlhej verzii jeho meno zaznelo. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Komplexný dokument o masakre v Katyni a nielen tam. Film odkrýva ťaživú minulosť, ktorá silno ovplyvnila poľský pohľad na Stalinov Sovietsky zväz. Odporúčam aj všetkým historickým diletantom, ktorí netušia, že fašistické Nemecko a komunistický Sovietsky zväz pred vojnou spolupracovali pred politicky i hospodársky a spoločne napadli Poľsko, čím začala II. svetová vojna... ()

sportovec 

všetky recenzie používateľa

Zrůdné zločiny stalinského režimu vyrůstaly a posléze překonávaly hrůzy ruské občanské války z přelomu desátých a dvacátých let minulého století. Za zmínku stojí i postoj západních demokracií v této věci i Gorbačevova a Putinova statečnost (promítání stejnojmenného Wajdova filmu KATYŇ v Ruské federaci). Jinak k těm svinstvům není co dodat. Francouzští dokumentaristé odvedli vynikající práci. ()

topi 

všetky recenzie používateľa

Dokument mapuje již první ruskou tajnou organizaci Čeku, kde byly vraždy lidí nehodící se režimu na denním pořádku. Z Čeky se postupně stala NKDV a další masakry a čistky i mezi sebou následovaly. K tomu není co dodat, svinstvo a prasárny nejhrubšího zrna. Vzpomněl jsem si na film "Kapitán Volkonogov uprchl", který se podobným tématem také zabývá. Popravčí z Katyně nabízí precizně zpracované téma, vkusně jsou použité i komiksové části. Viděl jsem alternativní televizní verzi, zajímal by mě plnohodnotný film. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama