Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Chick Davis (Pat O´Brien) je presvedčený, že bombardovanie na vysokej úrovni vyhrá ďalšiu vojnu. Presvedčí veľmoci, aby zriadili výcvik bombardérov. Efektívne sa pustí do výcviku prvej generácie bombardérov USAAF na vysokej úrovni. Ale keď Japonci zaútočia na Pearl Harbor, títo vycvičení bombardéri sa pod vedením kapitána Bucka Olivera (Randolph Scott) a jeho nováčika Joe Connorsa (Robert Ryan) vydávajú zničiť pomocou bômb japonské mesto Nagoja... (westerns)

(viac)

Recenzie (5)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Je rok 1939. USA ani netušia, ako sa vyvinie vojna v Európe, ale už prebieha boj monopolov o zaistenie svojich finančných ziskov. A tak vojenské letectvo Spojených štátov rieši problém najefektívnejšieho bombardovania. Pre dve tretiny filmu je tento film typickým tréningovým filmom personálu armádneho vzdušného zboru pre vysoko presné bombové útoky. Tu získame informácie o výcviku bombardovacích posádok a niekoľko zaujímavých záberov lietajúcich pevností na zemi. Potom sa v poslednej tretine zmení na bojový film v ktorej časti vidíme aj bombardovanie továrne Mitsubischi a táto vzdušná bitka je smiešna, lietadla boli v zábere tak nahusto, že som mal pocit, že sa jedna o kŕdel vtákov. Film je vyslovene propagandistický, natočený bol v roku 1941 a do svojho uvedenia v roku 1943 bol niekoľkokrát prerábaný. Školy pre bombometčíkov boli zriaďované od júla 1940 v Lowry v Colorade, Barksdale v Louisiane a v Ellingtonu v štáte Texas. Cieľom bolo vychovať až 30 tisíc bombometčíkov. Len pre ilustráciu jedným z nich bol aj Yossarian z filmu Hlava XXII. Takže záverom, snažte sa na tento film, čo najskôr zabudnúť. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Hollywoodske vojnové snímky počas 2. svetovej vojny, boli všetky na jedno kopyto. Prípravy na akciu okorenené romantickými líniami, nejaký ten zlom medzi charaktermi a nakoniec záverečná akcia. A pri tej, teda vlastne pri dobových miniatúrnych trikoch a pyrotechnike, som mal menší orgazmus. Stále tvrdím, že síce v dnešnej dobe CGI dokáže všetko, ale nemá dušu ( česť výnimkám ). ()

Mol 

všetky recenzie používateľa

YOU DO A LOT OF THINKING, DON'T YOU, JOE? YES, SIR! WELL, IT'S NOT SO GOOD. A GUY SHOULDN'T THINK ALONE TOO MUCH!!! Věta, kterou jsem potřeboval za posledních několik dní slyšet. K filmu. Jasně, že je propagandistický. Je rok 1943 a svět je ve válce a kluci na frontě potřebují podpořit. Válka není romance, válka je peklo. Potěšil Robert Ryan, i když nedostal moc prostoru. Výcvikové scény jsou fajn a paradoxně když se šlo válčit, tak film trochu začal ztrácet, kvůli rozkouskování scén. Pak ale přišla závěrečná akce a vidět Randoplha Scotta, jak brázdí ulice Nagoji v hořícím náklaďáku, po kterém střílí Japonci a u toho řve COME ON, ALL OF YOU BOMBARDIERS! je k nezaplacení. BOMBS AWAY!! ()

Wiliem 

všetky recenzie používateľa

Další z řady spíše propagandistických filmů o formování jedné bojové skupiny bombometčíků. Přes vcelku neskrývaný dokumentární charakter má i tak film poměrně slušný děj a bojové akce také stojí za vidění. 70%. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (1)

  • Film je tiež k dispozícii v počítačovo-kolorizovanej verzii. (westerns)

Reklama

Reklama