Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1940, druhá světová válka. Do nově zřízeného nacistického koncentračního tábora Osvětim dorazí první transport s deportovanými vězni. Jedním z nich je Tadeusz "Teddy" Pietrzykowski, bývalý boxerský šampion z Varšavy. Dozorci ho donutí bojovat v ringu o život svůj i svých spoluvězňů. Každé další vítězství posiluje víru nešťastníků, že nacisté nejsou neporazitelní, ale osvětimští dozorci si všímají rostoucího odporu a vzdoru vězňů. Konfrontace s administrativou a odpovědnými osobami je nevyhnutelná. Životopisné drama Macieje Barczewského, natočené podle skutečných událostí, vypráví příběh jednoho z prvních zajatců koncentračního tábora Osvětim-Březinka, vězně č. 77. (HBO Europe)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (25)

misterz 

všetky recenzie používateľa

O boxovaní v koncentračnom tábore sú aj lepšie filmy, ale nebolo to najhoršie. Dôležité je to, že si film dokázal zachovať istú dávku emocionality a tragiky. A niektoré scény boli naozaj silné. Na druhú stranu sa to pomerne často utápalo v šedivom príbehu vedľajších postáv. Samotné boxovanie bolo tiež iba priemerné. Na slabší nadpriemer to ale stačí. 70/100 ()

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Polsko opět nezklamalo. Maciej Barczewski natočil parádní Debut, který zkombinoval dva atraktivní náměty do jednoho. Tedy historické válečné drama z Osvětimi a boxerské drama v netradičním prostředí a ono to funguje skvěle. Hlavní hrdina je bývalý boxerský šampión Waršavy, který je transportován do nově zřízeného nacistického koncentráčního tábora, kde si vyboxuje život. Velmi silný příběh, kde jsou dobře zachyceny hrůzy páchány na židech ( hromadný vstup do plynových komor, střílení v řadách, náckové jsou zde zobrazeni v té nejhrozivější a nehumánní formě) a když si jeden nácek ( boxer) všimne hlavního hrdiny, dá mu možnost boxovat se svými spoluvězni pro pobavení nácků. Souboje v ringu jsou slušně natočené, film má jen 90 minut, takže si drží dobré tempo, atmosféra ošklivého prostředí funguje velmi dobře a herecké výkony jsou skvělé taktéž, takže rozhodně povedená podívaná. Příběh 4/5. Akce 3/5, Humor 1/5, Násilí 3/5, Zábavnost 4/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 3/5, Herci 4/5. 7.5/10. ()

Reklama

RelaxMan 

všetky recenzie používateľa

Docela dobré válečné sportovní drama z koncentráku. Na druhou stranu, už jsem na toto téma viděl 2 filmy a to o něco lepší. Piotr Głowacki hraje boxera sice dobře, ale trošku mi vadilo, že film moc negradoval. Velké finále se tudíž nekonalo. Poláci toto téma točit umí, ale pro tentokrát, je to spíš lepší průměr na 3,5 hvězdy. Každopádně za kouknutí, to asi stojí. ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý mi obsahom pripomínal slovenský Boxer a smrť so Štefanom Kvietikom. Obsah teda možno nie je prekvapujúci, ale atmosféra filmu áno. Mňa, ako diváka, nesmierne dojíma väčšina príbehov z druhej svetovej vojny, o to viac, ak sa odohrávajú v koncentračnom tábore a obzvlášť, ak ide o príbehy, ktoré sa naozaj stali. Film ma hlboko zasiahol klasickými protikladmi – ľudskosťou a túžbou žiť, utrpením a hrôzou (už len žiť v blízkosti plynových komôr) a na druhej strane nadradenosťou a hraním sa na Pánov sveta v podaní nemeckých strážcov. Viem, že to nemožno vnímať úplne čierno-bielo, na oboch stranách boli výnimky. Ale vždy skončím s otázkou – ako sme sa mohli takto zvlčiť? ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Ach, neverím tým poliakom ani nos medzi očami. Robia z tých nemcov úplných a neschopných debilov. A to sa vôbec nebudeme baviť o filmových, logických a dejových chybách. Ked sa to už rozbehne, príde gap so smutnou hudbou a môžeme napätie budovať odznova. Videl som už lepšie športové a táborové filmy. Slabučičké 3 z 5 ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (3)

  • Číslo väzňa Tadeusza "Teddyho" Pietrzykowského v Osvienčime bolo v skutočnosti 77. Prišiel tam už 14. júna 1940 v prvom transporte väzňov. (MikaelSVK)
  • Herec Piotr Glowacki kvôli svojej role vo filme znížil svoju hmotnosť zo 78 kg na 60 kg a celý rok sa učil boxovať. Počas tohto roka sa zúčastňoval aj na iných fyzických aktivitách, tak aby sa jeho telo čo najviac podobalo telu bývalého boxera v Osvienčime. (MikaelSVK)
  • Natáčalo sa v Mazovskom vojvodstve neďaleko Varšavy. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama