Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matewan je malé těžařské městečko v západní Virginii a v roce 1920 je majetkem kořistnické uhelné společnosti. Ta neustále zvyšuje životní náklady pro své zaměstnance a jejich rodiny a zároveň jim snižuje mzdy. Místní obyvatelé se pochopitelně bouří, hlavně proto, že společnost začala najímat levnou pracovní sílu, přistěhovalce z Itálie a černochy z Alabamy. Obě skupiny se stávají terčem rasisticky xenofobních výhružek ze strany obyvatel Virginie. Situace a nepořádek potřebuje silnou osobnost, která by vše zredukovala. Do města přichází odborový předák Joe Kenehan s nadějí, že dělníky povede do nenásilného boje proti jejich vedení a zamezí tak jejich vzájemným konfliktům. Jednota mezi obyvateli městečka a přistěhovalci nebude trvat dlouho. Ani Joe tomu nezabrání. Když ale místní obchodník, který spolupracuje s vedením podniku proti dělníkům, odboráře pomluví, roznítí se tak krize, jejíž důsledkem je vražda mladého horníka... (Slavníkovec)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (9)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Bohužiaľ som si mylne myslel, že sa jedná o mafiánsky film z prostredia 20.tych rokov 20.storočia. V skutočnosti je to o nudný film o odboroch. Chris Cooper herecky zachraňuje čo sa dá, Darth Vader James Earl Jones si tu veľmi nezahrá a peknou tvárou to tu spríjemňuje mladá Mary McDonnell. Natiahnuté je to ako sopeľ na rukáve, neuveriteľných 132 minút vám bude pripadať ako 5 hodín. Prestrelka v závere filmu pripomína western, ale nezachraňuje i tak nudný film, ktorý nedosahuje ani priemerného opovrhnutia. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

tak tu uz ani o Karla Chrochta = Karlos80 sa nemozem opriet. Tak zas komentar ako prvy. Reziser John Sayles /Milacku, jsi to ty 1983, Bratr z jine planety/ natocil vyborny film o ..., sak si to pozrite. Kazdopadne mna to rozhodne zaujalo, platy nestacia zvysujucim sa zivotnym nakladom, do toho este cernosska otazka. Vyborny namet na film, nekecam. Vo filme je tiez spomenuta xenofofia - a na xenofobii neni nic zvlastne - ludske telo je xenofobne - ked ludske telo vdychne cudzorode viry a bakterie, telo ich nevita, ale xenofobne zlikviduje - aby organizmus bol zivy a zdravy. To je nieco pre antirasistov, xenofilov, multi kulti mrdky a podobnu haved. Obycajne dialogy prevladaju, to dodrzuje aj tento film. Herecky vladne hlavne Chris Cooper a mlady Strathairn. V ramci Saylesovych filmov je toto pre mna jeden z jeho najlepsich filmov - spolu s Osamelou hvezdou 1996 a Irskou sagou 1994. 89 % ()

Reklama

mac000 

všetky recenzie používateľa

Složité vztahy mezi horníky a zaměstnavatelskou společností, bezostyšně vykořisťující své zaměstnance, eskalují k vyhlášení stávky a následujícím zrodu odborové organizace, založené za podpory organizátora odborové svazu, který přijel do Matewanu. Napětí mezi oběma tábory se zvyšuje a vede k nevyhnutelnému střetu. To vše je podáno působivými filmovými prostředky a nenásilnou, "neagitační" formou . ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Sociálna dráma z baníckeho prostredia, ktorá reflektuje vtedajšie nezávideniahodné časy robotníkov. Zaujímavé je, že hlavným hrdinom je človek, agitujúci odborár, ktorý sa priznáva k tomu, že je komunista. To som v americkom filme ešte nevidel. Ak by o tomto filme vedeli naši komunistickí papaláši, určite by ho z radosťou u nás vysielali. To by bolo niečo na ich strunu - ukazovať tých zlých vykorisťujúcich kapitalistov neštítiacich sa ani vytvárania strachu a násilia. Škoda, že film pôsobí dosť televízne, má značnú stopáž a nevyhne sa početným hluchším pasážam. Do takéhoto druhu filmu mi celkom nesedelo ani rozprávačovo sprievádzanie a vysvetľovanie. ()

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Westernově pojaté drama, kde však nejde o boj bílých osadníků s indiány, nýbrž stávkujících horníků s pistolníky najatými uhelnou společností. Ovšem jeden rudý tam přece jenom je- komunistický agitátor Joe jako zřetelná paralela Krista. Skvěle vykreslené prostředí a atmosféra počátku 20.let v lesích Západní Virginie + David Strathairn jako největší sympaťák, policejní náčelník Sid Hatfield. Málo známý a nedoceněný (duchovní) film nejen pro příznivce sociální demokracie. ()

Galéria (46)

Reklama

Reklama