Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává v malém texaském městečku Frontera, které leží blízko mexických hranic a jehož obyvatelstvo tvoří potomci černých, bílých i domorodých Američanů, stejně jako mexických přistěhovalců (ať už legálních či ilegálních). Šerif Sam Deeds, jenž vykonává svůj úřad ve stínu legendy svého otce, vyšetřuje čtyřicet let starý zločin, který i po takové době dokáže ovlivnit osudy lidí v městečku. Jeho obětí se stal někdejší šerif Wade, který svého postavení zneužíval pro vlastní prospěch. Deeds postupně odhaluje po léta skrývané souvislosti, v nichž klíčovou roli sehrál i jeho otec. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (30)

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Asi to bude znieť ako frázovité klišé, ale Lone Star je typickým príkladom poctivého amerického nezávislého angažovaného filmu 90. rokov. Má pevné režijné uchopenie, jasný štýl, výborne napísané postavy a dáva rovnocenný priestor prominentným hercom i celkom neznámym menám. Nikam sa neponáhľa, divákovi nedáva nič zadarmo a má silné lokálne kódovanie. Hlavná dejová linka vyšetrovania 40 rokov starej vraždy sa postupne rozvetvuje v sieťové rozprávanie, vytvárajúce celistvý obraz vzťahov v malom meste na americko-mexickom pohraničí. Ide o prekvapivo komplexné dielo tematicky (prisťahovalci, pašovanie ľudí cez hranice, konflikty medzi Američanmi a Mexičanmi, rozpor medzi pravdou a oficiálnou verziou dejín, černošská komunita, história niekoľkých rodín, nelegálne podnikanie, korupcia, štátna služba v polícii a armáde, a napokon samotné osobné línie) i naratívne (k celej rade postáv sa viažu flashbacky, ktoré sú s líniou z prítomnosti previazané pomocou skrytých strihov a kompozičnej nadväznosti). Ako celok to John Sayles zvláda ukážkovo - dotýka sa pálčivých problémov, necháva minulosť dobiehať hrdinov a ich vlastné osudy zrkadliť sa v osudoch iných, a nie je mu cudzie ani používanie ostrých rakurzov, charakteristických kamerových jázd či občasného kontaktného zvuku. Samotnou kapitolou je hudba obsahujúca tradičné mexické motívy a piesne odkazujúce k odlišnému vnímaniu smrti na opačnej strane hranice. Pozitívne vnímam i fakt, že viacero otázok a motívov zostáva otvorených a tým nabádajú k ďalšiemu uvažovaniu a diskusii nad nimi. Byť Američanom, zrejme by vo mne rezonoval film ešte silnejšie a nemal by som problém prihodiť i poslednú hviezdu._____Podľa tunajšieho hodnotenia, ktoré je dosť mimo, i s ohľadom na kultúrne a národné odlišnosti zasa raz nepochopiteľne nedocenený film. Stačí porovnať so zahraničnými webmi: na IMDB má film priemernú známku 7,6/10, na Metacritic 8.0/10 od užívateľov a 78% od kritikov, a na Rotten Tomatoes dokonca 84% od užívateľov a 93% od kritikov. Vo svojej kritike pre Chicago Sun-Times, kde udeľuje 100%, Roger Ebert píše: „This film is a wonder - the best work yet by one of our most original and independent filmmakers - and after it is over, and you begin to think about it, its meanings begin to flower.“ (celú kritiku si možno prečítať na adrese http://www.rogerebert.com/reviews/lone-star-1996). 80% ()

Crocuta 

všetky recenzie používateľa

Kromě na Oscara nominovaného scénáře a obecně výborných hereckých výkonů je ozdobou filmu zejména nápaditý střih. Po obsahové stránce je "Osamělá hvězda" snímkem který na "detektivním" podkladě - pátrání po totožnosti kostry nalezené v poušti a okolnostech smrti dotyčného - ilustruje složitost mezilidských vztahů na pomezí Texasu a Mexika, komplikované soužití bělochů, hispánců, afroameričanů a indiánů, ale i často napjaté vztahy mezi různými generacemi nebo sociálními skupinami. Šerif Deeds při svém pátrání nakonec dojde k odhalení pravdy o dávném zločinu a zároveň v minulosti svého otce narazí na skutečnosti, které mají k jeho vlastnímu životu mnohem užší vztah, než si dokázal představit. Samotný závěr se vymyká vžitým společenským zvyklostem, ale sympatie diváka budou patrně na straně těch, kdo se (byť zprvu nevědomky) postavili tradičním morálním tabu. ()

Reklama

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Osamělá hvězda je o pátrání současného texaského šerifa po 40 let staré vraždě nositele nalezené kostry, je i o dnešním soužití černých, rudých a bílých angloameričanů a hispánců, civilistů i vojáků, je taky romancí o zakázané staré lásce a o vině a trestu. V průběhu vyšetřování je odkryto mnoho dalších kostlivců ukrytých v multikulturálním Riu na hranici s Mexikem. Možná, že tomuto kritiky vysoce oceňovanému filmu (celkem 23 cen) chybí pro běžného diváka více napětí a do půlky filmu i více přehlednosti. Na druhou stranu film je hlubokým a citlivým ponorem do dnešní US společnosti. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=gEEP4gvABxI ()

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Chris Cooper je znám spíše z filmů jako Čas zabíjet nebo Americká krása, tady ale na rozdíl od uvedených filmů dostal šanci vyniknout v hlavní roli. Myslím, že se mu to docela podařilo, byť si možná zasloužil trochu výraznější příběh, ale jeho výkon rozhodně filmu neubírá na zajímavosti, spíše naopak. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ťažko sa hodnotí americký film určený výhradne pre domáce publikum, navyše aj umelecky vyhranené. Lone star je veľmi komorný, dlhý melancholický film, ktorý hodnotím takto vysoko až po tom, čo sa mi rozležal v hlave. Môže sa vám stať, že ho po hodine vypnete, že vás nezaujme a budete sa nudiť. Možno by to bola chyba. Pohľad na život obyvateľov na americko mexickej hranici (rasizmus, vzťahy a pod.) na ploche 135 minút chce od diváka interaktívny prístup. ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama