Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stanley Ipkiss (Jim Carrey) je na prvý pohľad obyčajný a nezaujímavý zamestnanec banky, ktorého jedinou radosťou je čítanie komiksov a sledovanie kreslených filmov. Je smoliar, ktorý nemá šťastie ani v láske. Jeho život sa však zmení, keď vyloví z rieky starú drevenú masku. Keď si ju nasadí, získa schopnosti kresleného hrdinu a využíva animované rekvizity. Vďaka maske sa z nenápadného úradníka stáva neuveriteľne škeriace sa monštrum so zelenou tvárou a nadprirodzenými schopnosťami. Dokáže však potrestať zlú chyžnú, preľstiť partiu násilníkov a vytrestať podvodníkov v autoopravovni. Pred policajným poručíkom Mitchom Kellawayom (Peter Riegert) predstiera, že o nočných udalostiach nič nevie. Napokon sám si nie je istý, či sa mu to všetko len nezdalo. (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (48)

  • Tri týždne po premiére filmu zomrel Jimovi Carreymu (Stanley Ipkiss) jeho otec. Celý život sa snažil podporovať jeho hereckú kariéru, ale začiatky jeho slávy si už neuvedomoval, nakoľko dlhšie trpel Alzheimerovou chorobou, ktorej nakoniec aj podľahol. (Raccoon.city)
  • Režisér uviedol, že bolo mnoho peňazí ušetrených za špeciálne efekty po tom, čo obsadili Jima Carreyho (Stanley Ipkiss). Jeho pohyby boli také flexibilné, že nebola potreba digitálneho vylepšenia. (WalterIK7)
  • Aplikovanie masky trvalo zhruba 4 hodiny. (WalterIK7)
  • Rola Stanleyho Ipkissa bola prepisovaná Jimom Carreym. Keď dal režisér Chuck Russell Carreymu scenár, ten povedal: "Mám pocit, že to bolo napísané pre mňa." (WalterIK7)
  • Interiér garáže, kde má Stanley (Jim Carrey) auto v oprave, je nepoužitá požiarna stanica v Los Angeles. Rovnaká bola použitá vo filme Krotitelia duchov (1984). (WalterIK7)
  • Postava Stanleyho Ipkissa (Jim Carrey) bola v pôvodnej sérii komiksov veľmi pomstychtivá a vražedná, vo filme bola vykreslená ako milá a rozkošná. Osobnosť poručíka Kellawaya (Peter Riegert) je vo filme skôr hrubá a nepríjemná, v komikse je viac úctivá a súcitná. (WalterIK7)
  • Cameron Diaz (Tina Carlyle) dlho trpela hrozným akné, kvôli čomu sa muselo na chvíľu pozastaviť aj natáčanie.
    (MarsyMK)
  • Keď Maska (Jim Carrey) preberá Oscara, paroduje reč Sally Field z 56. ročníka udeľovania cien v roku 1984, ktorá si ho prevzala za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Miesta v srdci (1984). (Raccoon.city)
  • Hlas Cameron Diaz (Tina Carlyle) počas spievania bol dabovaný Susan Boyd. (rador)
  • Vecou, ktorá Jima Carreyho zaujala viac než čokoľvek iné, bola skutočnosť, že jeho postava Stanley Ipkiss má rád animované rozprávky. (rador)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 23 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 119,9 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 351,6 mil. (NIRO)
  • Film se od původní komiksové předlohy značně liší. Komiks je totiž orientován na dospělé čtenáře a jedná se o krvavý horor, jehož ústřední postavou je psychopatický vrah přezdívaný Big Head. Podle tvůrců však došlo ke změně žánru až s nápadem obsadit do hlavní role Jima Carreyho (Stanley Ipkiss), pro nějž byl přepsán scénář, než mu byla role vůbec nabídnuta. (mokki5)
  • Věta „ani hnout!", kterou pronese detektiv (Peter Riegert) při zatýkání Ipkisse (Jim Carrey) v parku, ztrácí v českém překladu vtip, protože v originále je „freeze!" dvojsmysl, který znamená jak „stůj!", tak i „zmrzni!" (JosefTomas)

Súvisiace novinky

Vrátí se Carreyho Maska?

Vrátí se Carreyho Maska?

28.01.2020

Snímek Maska z roku 1994 nastartoval kariéru herečky Cameron Diaz a patří mezi nejikoničtější role Jima Carreyho, celosvětově pak vydělal 351 milionů dolarů na 23milionovém rozpočtu, o to větší… (viac)

Další dobrodružství s režisérem Pirátů

Další dobrodružství s režisérem Pirátů

01.07.2010

Gore Verbinski pořád hledá projekt, kterým by navázal na veleúspěšnou karibskou trilogii. Příští rok uvidíme jeho digitálně animovaného Ranga, ale co dál? S adaptací videohry BioShock to kvůli… (viac)

Van Damme bez Seagala

Van Damme bez Seagala

14.05.2009

Ale zato s britským řízkem Vinniem Jonesem. Možná je to nakonec lepší volba – Jonesovi spíš uvěříme, že je druhým nejlepším zabijákem na planetě, než nějakému hrochovi s copem. O čem je vlastně řeč?… (viac)

Reklama

Reklama